úterý

Na chalupě

Každý rok jedu na chalupu na "moji" dovolenou. Sama, jen se zvířaty a vždy v září, nebo začátkem října. Většinou šiju Deku z lásky, nebo loni jsem prošívala deku kamarádce. Tentokrát Deka z lásky ještě nedorazila, kamarádka deku nedošila a tak mám tři dny jen pro sebe.
Chodím ven, nosím domů co v přírodě najdu, ať je to předmět nebo jen inspirace. Padaná jablka na štrůdl, šípky a bylinky na čaj. Mám podzim ráda. Den první a částečně druhý:

Když už jsem v minulém příspěvku psala o zbytkových nitích, tak jsem si z nich zkusila v rámci trénování volného vyšívání ušít list.
Pokud si také schováváte nitě, tak můžete zkusit. Já mám u stroje krabičku, do které všechny nitě dávám. Dělám to už automaticky. 
Nemusí to být lístek, můžete si jen udělat polotovar k dalšímu tvoření. Na konci návodu přidám inspiraci.
Já jsem vyšívala na průmyslové Juki lz 271, ale můžete na jakémkoliv stroji, který má entl. 
Vyšívá se volně, tedy jen pohybem, který vytváříte vy. A to i při nastavení entlu.  Pokud by stroj nechtěl spolupracovat, tak použijte quiltovací nebo vyšívací patku, ale můžete i bez patky. Přečtěte si můj návod na volné vyšívání TADY.
Takže použila jsem vyšívací nitě Marathon, ale můžete i jiné, co stroj zvládne. Nahoře i dole stejná nit. Do rámečku jsem si upnula rozpustnou fólii vyšší gramáže. Můžete použít i rozpustný vlizelin. Rámeček zvolte malý. Jednak se nebude fólie stahovat a jednak s ním můžete dobře manipulovat.
List jsem si jen načrtla a položila nitě. Množství vidíte na obrázku. Rovným stehen jsem obšila dvakrát tvar lístku. Za linkou jsem nitě odstříhala nůžkami. Vemte si nějaké zahnuté, bude se to líp dělat. 
Vyšívejte smyčky tak, aby se navzájem překrývaly a zasahovaly až k obšité lince.
 
Nějak takto (toto je vyšité na látce, jen jako zkouška). Musí to být kompaktní a spojené i s obšitím.
Na stroji si přepněte na entl a znovu volným pohybem obšijte obrys řidším entlem a ostřihněte přečnívající nitě. Pak znovu dokola hustě entlujte. Stopku si rozdělte na víc částí a ukončete entlem otočeným o 90°. Mně se nitě při tomto zakončení vytahovaly.
Fólii obstřihněte kolem lístku a lístek ponořte do vlažné vody. Fólie se rozpustí. Protože fólie slouží zároveň jako škrob, tak podle toho, kolik jí kolem lístku necháte, tak bude lístek naškrobený.
Slíbená inspirace od Jan Tillett TADY.
Pokud nemáte nitě, můžete lístek vytvořit jen melírovanou nití. Ale musí to být husté. Tento lístek se mi  ještě po vyplavení trochu rozpadal. Zkoušejte, bavte se. Ani listy v přírodě nejsou dokonalé.

Moje další trénování. U tohoto stroje se entl tvoří kolenní pákou. Zatlačením na kolenní páku stroj vychýlí jehlu do stran. Takže si to představte tak, že k volnému vyšívání (quiltování) ještě přidáte spolupráci koleno - hlava. Pokud vlastníte Janome 9400, tak i tento stroj umožňuje takovéto vyšívání. Učím se, zkouším jak na to. Vymyslela jsem si svoje postupy jak se učit.


Přeji krásné a tvořivé podzimní dny. jamala 

6 komentářů:

  1. Úchvatné! Nikdy by som neverila, že to, čo dokážete, je robené na obyč. šijacích strojoch a nie s pomocou počítača. Veľa tvorivých nápadov i naďalej! Vierka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc. Moje cesta byla přes drahé stroje, elektroniku a vyšíváky ke strojům šlapacím. Tahle Juki sice šlapací není, ale je to mechanický vyšívák. Existovaly i šlapací, ale bohužel takový u nás asi neseženu. Díky ještě jednou. j

      Vymazat
  2. Jamalko, jsi jako vítr, pořád v pohybu, a jako voda, plná tajemství, a zahříváš jako slunce. Užij si krásně svůj podzim.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vítr miluju nejvííííííííc. Díky Alenko. j.

      Vymazat
  3. Zdravim ja mam taky historicky vyšivaci stroj. Neni slapaci, ma moror ale je 100rokov stary. Teraz cakam na novy podstavec a motor a dufam ze ho rozchodim a tiez budem skusat. Dostala som k nemu asi 1000 ks vysivacieho hodvabu na niektorych je razitko s rokom 1979.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani já nemám svoje vyšíváky na šlapání, ale na motoru. Raději vyšívám na starém Adlerovi, ale nejde na něm všechno. Gratuluji, ať se daří. j.

      Vymazat