úterý

Jak šiji zadní stranu polštáře

článek na přání

Nejraději mám ze všech možností klasický knoflík. Ze zipů jsem byla "vyléčená" rychle, jakmile začaly být problémy s jejich funkčností po několika vypráních. Mašličky a zavazování volím vyjímečně, jen když mají zdobit.

1. Nejdříve si připravím přední stranu polštáře - patchworkovou, aplikace, výšivka, olemovaná látka. Já jsem v tomto případě podložila na líci průhlednou látkou s kytičkami, která se mi jinak na nic nehodila.
Pak v šířce polštáře (u mne je to nyní jedno protože mám čtverec) ustřihnu pruh po celé šířce látky (120-140 cm). Vyjde asi na dva běžné polštáře 50 x 50 cm.







2. Na jedné straně pruhu zažehlím lem asi 2,8 cm (opět používám papírové proužky na odměření šířky lemu) a pak ještě jednou - látka je v místě lemu 3x.
Prošiji v kraji a uprostřed vyšiji na stroji dírku (nebo více) pro knoflík.








Výbornou pomůckou je také pravítko, které snese vysoké teploty a je možné látku zažehlovat a tvarovat jednoduchým způsobem. Pravítka lze koupit TADY.


3. Teprve nyní odstřihu první polovinu zadní strany polštáře.
Zapínání může být v polovině nebo dělám 2/3 od horního lemu. Ale to je na vkusu každého.










Na odřezané straně pruhu zažehlím a prošiji stejný lem jako v bodě 2, jen bez dírky na knoflík. Oba díly sešpendlím jako na obrázku.









Sešiji asi 10 cm od kraje směrem do středu podle nákresu do tvaru U. Jednou ve švu a při šití zpět přichytím spodní látku.
Pak už jen ustřihnu podle předního dílu polštáře. Takto odpadne vyměřování kolik přidat na založení lemů.










Položím obě části polštáře lícem na líc, dokola prošiji. Odstřihnu rožky, obrátím a většinou odšiji lem okolo polštáře 1 - 3 cm, abych nemusela entlovat.





















Přeji pěkný den.

4 komentáře:

  1. přesně takhle šiju polštářky už od dětství...je to nejspolehlivější, přesně, jak píšeš, zip je skvělý, dokud se nemusí vyměnit ;-).
    Pro neznalé skvělý návod!

    OdpovědětVymazat
  2. I já, i já ... přesně takhle šiju od mladosti, ale žehlím až nakonec. Hana

    OdpovědětVymazat
  3. já dosud pracně odměřovala, ale ted už nebudu. Jinak všude musím dávat tkaničky, protože náš kocour knoflíky užužlá a už je nikdy nevidím - ty knoflíky

    OdpovědětVymazat
  4. ... pěkný večer, príma návod, já dosud šila obálkové zapínání (bez zipů, bez knoflíčků, bez tkaniček) ale s tím knoflíčkem je to moc pěkné a takové dokončené, kochala jsem se pohledem a tak dlouho jsem přerovnávala až jsem díl s dírkami přišila, takže polštářek se zapíná dovnitř :-)))

    OdpovědětVymazat



Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.