neděle

Stromečky podruhé


K tomuto článku mám dva důvody. Jedním je dotaz na lemování těchto prostírek a druhým je fakt, že už mi nějak stromečkové "došly" a potřebovala jsem ještě nějaké došít.

Prostírku dělám "na obrácení" zdá se mi to jednodušší a dobře jde všít poutko. Někdo takto šije i deky, ale u dek dávám přednost lemování proužkem, které kraje i zpevní.
Zelenou látkou obšiji základ prostírky. Používám širší proužek než bude ten výsledný. V tomto případě 3,5 cm. Po přišití a zažehlení směrem od středu seříznu na vzdálenost 2,2 cm. Možná se to zdá zbytečné, ale výsledek je pak přesnější. Přichytím pár stehy poutko, které je z pruhu š. 3,5 cm. Na zažehlení používám zakladač šikmých proužků 18 mm.








Položím lícem na líc na zadní stranu prostírky a podložím termolínem. Používám nejraději termolín 80, kraje se pak nevlní jako při řidším vatelínu. Zadní stranu s termolínem ustřihnu malinko větší, lépe se šije. Obšiji dokola s ponecháním otvoru ve spodní části prostírky Odstřihnu rožky, zarovnám termolín a celé obrátím.










Prošívám stínově ve švu, lem se tak zvýrazní. Otvor zašiji skrytým stehem.



















Přeji pěkný den