pondělí

Pleteme květinové čtverce a jiné tvary - recenze

Kniha vyšla od Lesley Stanfield vyšla v Metafoře v roce 2013.
Z předmluvy autorky:
Zkušení pletaři a pletařky zajisté uvítají bohatý kaleidoskop nápadů od stylizovaných po naturalistická botanická zobrazení. Zvládnutí většiny vzorů vyžaduje v podstatě jen základní dovednosti.
Krása tvorby těchto kousků spočívá v tom, že pletení je snadno přenosné, rychle odsýpá a většina vzorů je za chvíli hotová. Modely se dají využít buď samostatně, nebo jako patchwork, jak je nastíněno v části Návrhy. Využijte uvedené návrhy jako startovací bod a popusťte uzdu fantazii. Namíchejte si vlastní paletu barev a jehlicemi stvořte vlastní aranžmá květin.

 
Pokusím se knihu popsat. Publikace je rozdělena na tři části: 1. Užitečné techniky, 2. Postupy, 3. Návrhy
V první části najdete všechno o pletení a doplňkových technikách použitých v knize, včetně háčkování. Také seznam zkratek, něco o vybavení a přízích. Ve druhé části jsou pak postupy pro jednotlivé vzory. Třetí část Návrhy jsou projekty, které základní vzory využívají.  Projektů je celkem sedm a jsou rozmanité. Čepice, polštář, přáníčko, chňapka, taška, deka a dokonce přehoz na ptačí klec.  
Samozřejmě hned v úvodu knihy je obrazový přehled všech vzorů. Ty jsou rozděleny do tří kategorií a zpracovala jsem něco na ukázku:

Tradiční vzory jsou inspirované přikrývkami z 19. století, které byly vyrobeny z bílé bavlny. Autorka používá zjednodušené a barevné motivy těchto starých vzorů. Já jsem si vybrala jednoduchý motiv pletený v kruhových řadách od okrajů ke středu. Ze stejného vzoru je i deka v části Návrhy. Stejně jako u deky v knize jsem pletla barevný „knoflík“ uprostřed vzoru. Použila jsem konečně vlnu, kterou jsem kdysi dostala jako dárek k objednávce. Na háčkování docela silná, ale výborná šance na pletení. U prvního čtverečku jsem si říkala, že tohle přece nemůže být možné uplést. S novými jehlicemi to pak už šlo. V rukách máte celou dobu neforemné nic a najednou se vyloupne čtverec.  Snad bude deka, určitě se pochlubím.  Tady je můj první čtverec, pak další pokusy a současný stav.



Plastické vzory. Tohle je taková tvůrčí kategorie a mě určitě nejbližší. K pletení se přidávají další techniky. Kromě pletených tvarů i vyšívání a trošku háčkování. Já jsem jako základ použila už hotové čtverce. Mám už delší dobu rozpletenou deku, která se mi zdála být nudná. Z knihy jsem si vybrala motiv kolečka s knoflíkem. Také jsem se naučila dutinku ze tří ok pletenou na krátkých jehlicích, která se používá k dozdobení čtverců. Přidávám i ukázku rozpletené deky.


Obrázkové vzory jsou pletené jednoduchým žerzejem a obrázky jsou tvořené střídáním barev. Taková 
vyplétaná klasika. Tady se musíte spokojit s náhledem knihy. Bude chvilku trvat, než si osvojím techniku, abych si nezasukovala ruce. Vzory jsou krásné a chtěla bych se je naučit.
Nejsem zkušená pletařka a poslední době tak nějak žádná pletařka. Nakonec jsem propadla pletenému čtverečkování a budu zkoušet dál.

Děkuji tímto Metafoře za recenzní výtisk a za možnost objevit něco nového. 

Krásné prázdniny. Jana

3 komentáře:

  1. Vypadá to skvěle, už se těším na deku.

    OdpovědětVymazat
  2. Jani, ty jsi nezmar, stále nové a nové věci, těším se na výsledek,Zdena

    OdpovědětVymazat
  3. Moc krásné věci tady máš a ta inspirace patchworku Šikula.Zdraví Eva

    OdpovědětVymazat