pátek

Bobbinové quiltění

Když dáte do cívky pro spodní nitě bavlnku můžou vzniknout úžasné vzory. Poté, co jsem se dva dny trápila s Modrou (šlapací Minerva 126), která nechtěla šít, zázračně holka ožila. No tak nic, tak do toho dáme všechno.  O seřízení stroje jsem psala v předchozích článcích a také jsem tam psala, že ono si to najednou sedne. A když si to tedy s Modrou nakonec "sedlo", zkusila jsem s ní další  techniku. V tomto případě další možnost volného prošívání.
Obecně se tomu říká Bobbin Work, a podle názvu je zřejmé, že se to týká spodních nití. Já jsem využila toho, že Modrá měla v zásobě ještě jedno cívkové pouzdro. To jsem si uzpůsobila, abych do něj mohla použít perlovku. Takže jako horní nit obyčejné nitě. Do cívkového pouzdra perlovku, háčkovací bavlnku nebo i tenkou stužku. Co půjde. Pouzdro se musí upravit co se napětí týká, takže je opravdu nejlepší mít ještě jedno nebo speciální pouzdro k tomuto účelu určené.
No a protože v mém případě se jedná o stroj šlapací, který šije jen rovně, tak můžu šít rovné čáry nebo kreslit vzor pomocí volného quiltování. To co vidím je pak vlastně strana rubová a lícová strana se mi tvoří vespod. Je to šité jen volně z ruky bez předkreslení.

 Spodní a následně vlastně lícová strana.
Tady jsem ušila kousek z opačné strany, abych ukázala, co vidím, když šiju a jak proti tomu vypadá to hlavní co bude líc.


 A kdo má lepší šicí stroj a zadá si tady do vyhledávání slovo bobbin, najde další zajímavé projekty.

Nemám žádný stroj se širšími vyšívacími stehy a tak budu zatím zkoušet volné quiltování a rovné šití. A kdo to toho taky půjdete, napište mi své zkušenosti a postřehy. Já už mám v hlavě nějaké projekty. Tak zase příště nějaké to bobínování, abych využila perlovky po babičce a ten stroj, co jsem vyaukřila za 1,- Ká čé.
Ať vám quiltí nit přeji Jana

6 komentářů:

  1. Janičko, jste moc šikovná, ráda k vám chodím se dívat na vaše nové projekty.
    Iva


    OdpovědětVymazat
  2. Jani, to je krásy, co ty stále vytváříš. :-)Obdivuji tvoji šikovnost. Dáša :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Jani, ty jsi úžasná, moc ti fandím!

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den, super! Děkuji za nápad, tohle jsem dlouho hledala :-) Máte pěkné stránky a přeju hodně štěstí v dalším tvoření! :-)

    OdpovědětVymazat