pondělí

Už to kvete i u nás

Kdo byl na výstavě v Dubči, tak si možná ode mne odnesl podkafíčko. Dostala jsem podobné s knížkou od Lori Kennedy. A protože mi udělalo velkou radost, řekla jsem si, že takovou radost budu rozdávat dál. A protože jsem si roztáhla perlovky po babičce a to i odstínované, tak jsem je dělala technikou Bobbin Work. Silnější nit se dává jako spodní do cívkového pouzdra a nahoře se používá nit obyčejná. Vzor se pak tvoří dole. Na nové stroje se dají koupit i speciální cívková pouzdra. Já používám pouzdro povolené a utahuji horní nit. Mám cívková pouzdra dvě, protože není moc dobré kroutit často šroubkem spodního napětí. Do cívkového pouzdra tak jde dát nejen bavlnka nebo perlovka, ale také látací nit na ponožky, stužka nebo kovové nitě, které se v horním navlečení trhají.
Do podkafíček jsem dala tenký vatelín, který je nažehlovací a jen jsem je obstřihla nůžkami. Asi by šel stejně dobře použít i Sakon. 
Drobnost, která jako dárek potěší. A troufám si říct, že potěší i při tvoření, bavilo. 


 A varianta s látací přízí:

 Když jsem se koukla na zahrádce na tulipány, tak jsem si tu krásu musela zakonzervovat. Opět Bobbin Work a perlovky a kanafas. Prostírání je ušité z obyčejného batikového tisku a šila jsem jen na otočení. Výplň je Termolín 60. Já šila sice jako volné quiltování, ale docela dobře by to šlo dělat i s normální patkou. A stejným způsobem půjdou vymyslet i nějaká podkafíčka. Ale to zase příště.


Probouzí se i naše kořenová čistička:
Krásné jaro přeji. Jana

8 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Hani, děkuji moc. Sice jsem hlásala, že chci ještě zimu, ale jaro mě nakonec fakt dostalo. J.

      Vymazat
  2. ... krásné dárečky, podkafíček není nikdy dost. Pohodové jarní dny Miluška

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miluško, děkuji moc. Je to jen taková zábava, ale někoho snad potěší

      Vymazat
  3. Opět zajímavá práce. Krásné jaro přeje M.

    OdpovědětVymazat
  4. Jani, krásné dárečky a prostírání s tulipánem je nádherné, opravdu vyvolává pocit jara, je jako živý. ;-) I Tobě krásné jaro, sluníčkové dny. :-) D.

    OdpovědětVymazat
  5. Jamalko, Ty mě bavíš. :) Nepřestáváš mě překvapovat stále něčím novým a krásným. Jsi dobrá.

    OdpovědětVymazat