středa

Na chalupě II

Tři dny mojí dovolené měly ještě jedno téma a tím je eko tisk. A tak jsem experimentovala, prala prostěradla, zbavovala je škrobu, pak mořila, sbírala listy a nakonec i tiskla. Tedy skládala a vařila.
V zimě jsem ukazovala barvení pomocí sněhu a ledu, pak skládanou batiku. Koupila jsem si i indigo a pak jsem se s barvením zastavila. Najednou jsem nevěděla jak dál.
V průběhu let jsem vyzkoušela jsem všechno možné. Barvy za tepla, za studena, pastelky, sluneční barvy, tisk barvami. přírodní barvení, voskovky. Letos na jaře jsem všechno, co jsem neměla originál zabalené odnesla i s někými látkami do školy a dala jsem si čas. Každý má svoje preference, každý jiné, musela jsem si to utřídit sama pro sebe. Nevím, co je dobré, ale vím, že mne to táhne k přírodnímu barvení a tak jsem si vyzkoušela ekotisk.
Recyklovala jsem stará prostěradla. Nejhorší bylo dostat z nich škrob, aby byla použitelná k barvení. Látku je potřeba zabalit do igelitu. Ten jsem si odložila z vatelínu z Polytexu, takže i toto byla taková recyklace, když už tam musí být. Je potřebný k oddělení vrstev, aby se tisk nepropil kam nemá.

Můj první kousek obarvený technikou eko tisku. Látka vpravo je barvená pomocí ořechových slupek.
 Takto to vypadalo ještě mokré:

Peru a máchám:
Před zabalením:
 
Dnešní práce. Ještě není rozbalená, musí ještě čekat, vyzrát.  A protože zítra už musím do práce, tak válečky budou čekat do pátku. 
Já jsem čerpala z návodů na internetu. Hledejte ecoprint. Poskládala jsem si svoje znalosti s přírodního barvení a něco jsem pochytila ve volně přístupných návodech. Zkouším a těším se na další experimenty. Letos už toho asi moc nestihnu, ale příští rok se do toho pustím už od jara.
Přeji krásný podzim. jamala

4 komentáře:

  1. Jani, paráda, už se těším na výsledek. M.

    OdpovědětVymazat
  2. Maruško, děkuji moc. Nevím, co z toho bude. Spíš jsem zkoušela, co to zvládne, zatímco u prvního tisku jsem šla na jistotu. Stále jsou to jen listy, stále jen vařené v páře, ale každý je s jiným materiálem, uvidím. j.

    OdpovědětVymazat
  3. Krásná technika, úplně jste mě nalákala ji vyzkoušet 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě to stojí za zkoušku. Ke to proces zdlouhavý, ale je krásný. Já jsem ráda venku a než začne zima, tak si to užívám. Ať se daří. j.

      Vymazat