pátek

Je to teď moderní,

přírodní barvení samozřejmě. Musím s tím souhlasit. Na druhou stranu tohle barvení jsem chtěla vždycky dělat, jenže na nebyl čas a možnosti. Odešla jsem v 25 do města, abych se vrátila po 30 letech na vesnici.
 O tom jestli je to eko, tak o tom jsem napsala několik předchozích článků. Nejsem fanatik, ale snažím se žít tak, abych nezatěžovala přírodu. Přišlo to s věkem, se starými stroji (to abych si uvědomila, že opravdu nepotřebuji nejnovější model Berniny ani longarm). Taky díky mojí kamarádce, která mne obléká věcmi z kterých vyroste, a tak si nemusím nic kupovat. A která mne také dostatečně zásobila lnem na moje pokusy.
Všechno toto barvení je opravdu eko, nejsou použitá žádná toxická mořidla. Barvím dešťovou vodou a barvila jsem na kamnech, ve kterých jsem spálila zbytky dřeva, které nemůže do našeho kotle na topení. Vše potřebné jsem našla ve svém okolí a nejnutnější pomůcky jsou nakoupené v kamenném obchodě. Halenka je ze sekáče, pouze vlnu jsem měla z internetového obchodu. Ta je hodně stará je to 100% Merino (koupené v DDJD, ale myslím, že si nechávala dělat vlnu ve Vlnapu), pak tam mám ještě dva druhy vlny z Chemlonky, které jsem kdysi odkoupila od známé. Mám tedy různé materiály, ale na ty ještě dojde. Opravdu nejlépe a luxusně se barvilo s Merinem a celek ukážu někdy příště, už mi nic nezbylo, jen malé klubíčko původní vlny.

Takže toto je ukázka různých materiálů a stejné barvicí lázně. Zleva (asi) hedvábí z Chemlonky, Merino z DDJD, bavlněná halenka a Šumava z Chemlonky. Nezoufejte, když Vám barva nevychází jako někomu jinému, je to často zvoleným materiálem. Berte, prosím, v úvahu i Vaše nastavení monitoru a celou vzorky mého barvení spíš jako ukázku, že to jde. Barvy jsou zelenkavé, Merino tmavě zelené, jen hedvábí dalo spíš šedou barvu. Takto barvené materiály jsou choulostivé na praní a to i na teplotu, rozhodně je potřeba prát opatrně. Nízké teploty a neutrální prací prostředky. Máme kořenovou čističku, žádné agresivní čisticí prostředny na nic nepoužívám. Materiály jsou vyprané a vysušené na slunci. Dokonce vlny byly na slunci zhruba půl dne, když vezmu v úvahu jak dlouho teď trvá sluneční svit.
Zmiňované Merino z DDJD. Barvené je natí z mrkve, chrpou luční, vratičem a kopřivou.
A tady už zase pomalu návrat k látkám. Aksamitníky (trošku vybledly na sluníčku), chrpa luční, lnice květel. Ten největší kus lnu je světle zelený, ale neumím to vyfotit.
A začala jsem i trošku eko tisku. Na Instagramu jsem viděla úžasné práce jedné barvířky. Hledejte na Instagramu  @lidakostareva.
Tisky jsou dělané stejně jako technika shibori. Ještě jsem si nabarvila látky k tiskům - ořech a kopřiva.
Děkuji všem, kteří sdílí svoje práce a můžou mě tak posunout dál. Největší dík patří úžasnému M., který to všechno snáší a pomáhá mi, třeba s těmi prkýnky, která mi bleskurychle přichystal.






 Pomocníkům byla zima a tak se obě nacpaly do krabice od třísek za kamna.
Jo a vlastně ještě bezinky. Občas se mne někdo zeptá na to, jestli s nimi barvím. Barvení plody je opravdu nestálé a já jsem udělala na ukázku jedno barvení. Fialová barva vypráním zmizí. Jsem zvědavá, jak stálá bude ta světle šedá, která zůstala, není špatná. Tak bezinky snad jen pro tento účel. Ale to tom ještě za čas napíšu, nevím jestli ta šedá bude ještě blednout, jako jsem to viděla u červeného zelí, kdy barva téměř zmizí. Není to cesta, po které bych se chtěla vydat. Žluté a hnědé jsou zatím dostačující po můj barvicí svět. I tak mám co objevovat.
 Krásný podzim přeji. jamala

8 komentářů:

  1. Jani, zírám opět s otevřenou pusou. Co dokážeš vytvořit, to je nádhera. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, děkuji moc. Zabere to spoustu času, barvím tři dny a pořád nic nemám. Ale nevadí. To objevování! to je paráda. j.

      Vymazat
  2. Jamalko, máš to krásné. A ten eco print s dřevěnými destičkami! Neskutečně krásné to je, s ěmi předbarvenými látkami.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, to není předbarvené. Obarví se to současně s tiskem. Jen jsem si k tomu přibarvila látky, abych z toho mohla něco ušít. Díky moc. Pady

      Vymazat
  3. Obdivujem vaše šikovné ruky a krásu farbeného ...V antikvariáte som si kúpila knihu od Béla Mihálik a Klára Farkašová-Szomolányiová: Ručne farbené a maľované textílie./vydavateľstvo alfa. Je to aj taký tip pre vás, možno by ste niečo z toho využila.
    Marta♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc. Kouknu po antikvariátech. Mám objednanou anglickou knihu od Indie Flint a moc se na ni těším. Jana

      Vymazat



Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.