Sušenky a vykrajovátka

Když vznikl obchůdek U dvou medvídků, zkusila jsem první vykrajovátka. A propadla jsem pečení sušenek. Pořídila jsem si šicí vykrajovátka a vymyslela jsem si, že potřebuji patchworková. Vznikla tedy sada patchworkových vykrajovátek, které byly také zařazeny do obchůdku na Fleru. A mám už vymyšlené, co si nechám vyrobit příště.

Své vlastní vykrajovátko si můžete objednat i vy. Stačí napsat na jejich profil na Fleru nebo na Facebooku.

A protože se mne často ptáte na recept, tak tady jsou dvě varianty sušenek a těsto na perníčky. Já peču většinou špaldové a používám jen máslo. Krásně pak drží tvar. Při embosování musí být těsto vychlazené a samozřejmě nejdříve nechávám odležet v lednici alespoň půl dne. Když pak peču, odkládám zbytek těsta do ledničky a odkrojky znovu rozválím a v mezičase dávám už v tom placatém stavu na výparník do lednice, aby těsto zase ztuhlo. Jednodušší tvary - packa, patchwork lze vykrojit a pak embosovat a tím i z obrysového tvaru vysunout. Složitější je lépe nejdříve embosovat a poté teprve vykrojit. Když je plocha embosovací části velká, otiskněte embosovací díl do mouky. Ale ne do vrstvy, jen si rozetřu mouku na vál jako při podsypávání, aby nebyly stopy mouky na sušence.
Pokud chcete pracovat s dětmi a nebo začínáte s vykrajovátky, zkuste raději perníčky, nebo malinko uberte másla v sušenkách. Čím méně másla, tím méně se těsto roztéká při práci. Samozřejmě použijte jakýkoliv svůj recept, ale neměl by v něm být prášek do pečiva, vytlačovaný vzor se deformuje.
Přeji příjemné pečení.

Sušenky I.
350 g polohrubé mouky, 150 g práškového cukru, 130 g másla, 2 vejce, 1 vanilkový cukr.
Pro různé varianty přidat: kakao, skořici. (pozor kokos a hrubé přísady nejsou na embosované sušenky vhodné)

Sušenky II. (tak je dělám já)
150 g hladké mouky (já používám jen 650), 200 špaldové tmavé mouky, 150 g práškového cukru, 130 g másla, 2 vejce, vanilka, lžička skořice, lžička jemně mleté pomerančové kůry

Perníčky
300 g mletého cukru, 1 lžíce sody, 750 g hladké mouky
přidat: 4 rozkvedlaná vejce, 100 g tekoucího medu, 100 g rozpuštěného másla, perníkové koření 
 










Žádné komentáře:

Okomentovat

Jsem ráda, že jste se u mne zastavili. Moc děkuji za Vaše komentáře.
jamala