pondělí

asi budu stále na cestě...

To moje přecházení ze stroje na stroj chce vždy trochu trénování.
Minulý týden jsem měla možnost zkusit quiltování na několika průmyslových strojích. Sehnat patku není až takový problém, dá se použít i patka z quitlovačky, která má stejné patky jako průmyslové stroje.
Setkala jsem s námitkami, že na šlapacím stroji si můžu rychlost regulovat. Moc jsem tomu nerozuměla, protože rychlost se dá regulovat samozřejmě i na elektrických strojích a to sešlápnutím pedálu. Elektronické stroje jsou trochu jiná kategorie, protože u nich existuje většinou nějaká forma regulace rychlosti přímo ve stroji. Nejsem na to zvyklá a přiznám se, že to vůbec nepoužívám a rychlost určuji opět jen pedálem. Nešiju ani "na knoflík", jen občas jsem tuto funkci použila při vyšívacích stezích.
Rychlost domácích strojů je zhruba 800 - 1000 stehů za minutu, quiltovačky 1500 - 1600 stehů. Průmyslové stroje ještě jednou tolik a rychloběžné jako moje Minerva dokáže šít rychlostí 6000 stehů za minutu. Musím se přiznat, že jsem nikdy nesešlápla tento stroj na plnou rychlost, ani bych to neukočírovala. Ale s citlivým našlápnutím pedálu jde quiltovat i na takové mašině. Takto to dopadlo (neměla jsem zakryté zoubky ani podložku, bylo to jen provizorní zkoušení).
A tady už zase moje klasika. Potřebovala jsem rozjet Anku, na které jsem nequiltovala od podzimu. Tak tady je ukázka na šlapací Ladě 77


Toto moje quiltování byla jen rozvička a inspirovala jsem se obrázky zentangle. Do ničeho se mi moc nechtělo a tak jsem vytáhla pastelky a z obrázku jsem si udělala omalovánky. Patelky Inktens jsou vodou roztíratelné, a použitím vody se zafixují a dají se proto používat i na textil. Možností je několik, budu se jim věnovat v některém dalším článku. Tady jsem zvolila jen jednoduché čmárání přímo pastelkou na látku a roztírala vodou.

Konečně jsem olemovala, ale bohužel nevyfotila růže. Ale pomocnici Sáru a moje sněhové batiky v pozadí jsem stihla vyfotit.
Musím se ještě pochlubit, konečně budu mít dost velké šuplíky na nitě. Sice skříňka potřebuje zásah, ale bude to velká krása.
Přeji krásné jaro. Jana

8 komentářů:

  1. ... ach to je zase paráda a moc pěkné povídání. Potřebuji se nějak uklidnit a Tvoje řádky to je pohlazení po duši. Člověk se ocitne v úplně jiném světě dozví se tolik zajímavostí a novinek. "Pastelkové čmárání" se mi moc líbí. No prostě na co šáhneš, to se Ti daří. Blahopřeji ke krásné skříňce na nitě. Pohodové dny Miluška

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miluško, jestli ti moje povídání bylo k něčemu, tak to stálo za to. Děkuji ti, jsem ráda, když vím, že to má smysl. J.

      Vymazat
  2. Děkuji moc. Bavím se, na víc nezbývá čas. J.

    OdpovědětVymazat
  3. Janičko, vy jste kouzelnice. Krása. Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivi, děkuji moc. Je to jen hra na odreagování, bavím se. Díky moc. Jana

      Vymazat