pátek

Co na blogu nebylo

Různé dečky mi už někdy před třemi čtyřmi lety dodala kamarádka. Našívala jsem dvě dečky na vytvořený sendvič z vrchní látky, rouna a spodní látky. Romantika, ale proč to nezkusit. Zajímavá zkušenost a není to zas tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. 

Začnu tou druhou, protože si troufám říct, že u ní už jsem tak trochu věděla jak na to. Nene, to je přehnané tvrzení, spíše: Věděla jsem co dělat nemám. Nicméně každá takto zpracovaná dečka je originál a je potřeba pro ni vymyslet vzor. Nejdříve jsem chtěla spojit malé lístečky do středového čtverce, ale dečka není čtverec a nebylo možné z toho nijak vybruslit. Vymyslela jsem si tedy tvarované okraje a do nich plácla opět mřížku. No a zjistila jsem, že jsem zase v pasti jako u první dečky. Nevěděla jsem čím vyplnit zbývající část. Zpočátku mě trochu mrzelo, že jsem do středu neudělala kytky, ale pak usoudila, že bude lépe, když prostě vyniknou jen ty vyšívané. Obšila jsem tedy lístky a přidala ještě echo okraje a přidala bublinky. Poté jsem přišila kraje dečky a prošila podle vzoru. Lístky mají žebrování vyšité stonkovým stehem. Aby zůstal pěkně viditelný obšívala jsem ho těsně vedle z obou stran. Do zbývající prostoru jsem hledala další vzor, který by byl tvořený pravidelnou mřížkou. Výběr jsme zúžila na dva a z nich vyhrála dvojitá chrámová okna. Bordura už je jen jednoduchá.  Prošití dokonce schová drobné flíčky, které na ubrousku byly a nešly vyprat. Na prošití jsem použila bavlněné nitě Mettler Silk Finish Cotton 60. Výplň Termolin 80 g polyester.











Dečka první je celkově recyklační. Zelené prostěradlo a dečka se strojovou výšivkou. Dečka není bavlněná a mně jen mrzí, že jsem nevyfotila středovou část před prošitím. Výšivka je tvořená šňůrkami a střed velmi stahovala. Vyboulená část měla tvar mazance. Mřížka problém vyřešila a materiál zapustila do vatelínu. Jak už jsem psala, nevěděla jsem si  rady s drobnými kytičkami v prostoru mezi středem a krajem dečky.  Šila jsem tedy lístečkový vzor. Na dečce není vůbec vidět, takže ani tak moc nevadí, že vzor není ideální. V celkovém vyznění dominuje středová mřížka a výšivka. 

Pokud Sárinka vyžaduje pozornost, tak nezbývá než všeho nechat a vyhovět jejímu přání. 

Výšivku bylo potřeba také opravit a tak sem přetrhané spojovací linky přišila a dotvořila současně s prošitím.



+
A zatímco Véna taky vydatně pomáhá, tak ještě něco připíšu. Rychlá rada. Nepodceňujte výměnu jehly. Přesto, že jsem měla jehlu novou s novým projektem, tak jsem jeden den prošívala bez problémů a druhý den se od začátku nedařilo a měla jsem vynechané stehy. Výměna jehly problém vyřešila.

Na háčku. Na háčku mám tašku a ta tam ještě dlouho bude, protože to přibývá jen pomalinku. Zato tento kobereček přibýval rychle a úměrně velikosti koberečku přibýval i objem napuchlých prstů. Háčkovala jsem ze zbytků plátna, pruhy asi dva metry dlouhé. Jednotlivé proužky jsem trhala a problém takové práce je v tom, že na rozdíl od úpletu nebo krepu nepruží. Nicméně látky se mi na šití nehodily a takto neskončí v kontejneru, ale budou chvilku ještě sloužit. Příště asi spíš vyzkouším tkaní, aby nehrozilo, že mě M. bude muset nakrmit.




Než mě skolilo nějaké fuj, co mi nedovolilo se téměř postavit na nohy, tak jsem v rámci kontroly nastavení stroje prošila tři dětské deky. Deky jsou prošité na rámu na longarmu Bernina. Deky ušila Jana Harmachová.
 Další moje letošní prošívání na zakázku KLIK SEM.

Vzor v ploše @nataliabonner
Stále přemýšlím o tom co a kolik a kdy ukazovat, že jsem dělala. Nerada ukazuji přírodní barvení a tisky, protože jsou to moje niterní věci. Ale přece jen o něčem bych ráda psala. Pokud se rozhodnete pro přírodní barvení, tak prosím nechte přírodě většinu toho, co nabízí. A platí to i o sběru bylinek. Každé jaro si vzpomenu na příspěvek na Facebooku, kde se paní chlubila, že našla šeříky na tinkturu, ale že už tam žádné nejsou, protože všechno otrhala. Každé jaro si vzpomenu na rodinku, která v lese obstoupila mladé smrky a trhala všechny výhonky na malém stromku. Zastavme se v úporné snaze vyrábět všechny možné tinktury. Udělejme si z bylinek nasbíraných na procházce čaj, tady teď a pro radost. 
Barvení - čím teď barvit. U nás je všude spousta vlaštovičníku a kopřivy. Materiál na barvení lze získat při stříhání a řezu stromů nebo keřů. Já jsem si minulý týden vyptala palice z pokácené škumpy. A i když jsou už po sezóně, tak jimi zkusím nabarvit trička. Takové tričko má svoji energii a je jedno jakou rostlinou ho nabarvíte.

Na otisky je ještě čas, ale alespoň dva roky starý tisk na velmi hrubém režném plátně. Letos bych ráda udělala nějaké tisky vhodné na tašky, ale nechce se mi moc kupovat nové látky, ale zatím je čas poohlídnout se po nějakých prostěradlech. Ráda bych zkusila i otisky na košilovinu, kterou jsem nedávno dostala.  



Včera jsem "ušetřila" a odolala nabídce levných látek. Místo toho jsem si vybrala kočičku a darovala si ji k narozeninám. Ke svým nemocným stařenkám si nemůžu zatím dovolit kočičku osvojit. Ještě 955 kočiček čeká na svoji májovou radost. Pokud se rozhodnete přispět tak KLIK SEM.
Můžete koupit dárek (dostanete dárkový poukaz) nebo nasypat do misky. Můžete dárek někomu poslat a zpravidla dostanete do mailu i fotku kočičky se zakoupeným mlsáním. Nemají svého dvounožce, ke kterému by se přitulily. 

Děkuji, že jste dočetli až sem a loučím se jahůdkami, které jsem dostala. Jana

10 komentářů:

  1. Jani, ty si kúzelníčka.....:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Jani, krásně napsané. Jsem šťastná, že jsem došla do bodu, kdy nemám za co utrácet, protože nemusím a nechci a nepotřebuji. Potřebujeme jen nejnutnější, dáme něco na charitu a vystačíme s málem a jsme spokojeni.

    OdpovědětVymazat
  3. Nádhera veliká... prostě paráda... Pa Hana :)

    OdpovědětVymazat
  4. Vďaka za balzam pre oči u dušu . paráda :) ako všetko , čo vytvoríte Vašimi rukami, je tam i kus úprimného srdca a citu voči prírode Ingrid

    OdpovědětVymazat
  5. Milá Jamalko, ty vyquiltované ubrousky jsou neskutečné, stejně jako deky pro malá Ukrajinčata.
    Už taky dávno nic nekupuju, tedy až na výjimky, jako třeba když jsem potřebovala nedávno látky v ukrajinských barvách. Mám látek víc než dost. Něco málo jsem z nich loni v létě darovala a něco málo odšila. Snad to časem víceméně zpravuju nebo se naskytne příležitost, kdy někomu poslouží.
    Dnes jsem dostala od sousedky krabice různých přízí na pletení po přítelkyni jejího tatínka. Jsou na nich ceny ještě v Kčs. A taky bednu "chemlonu", má to nějaký jiný název (jsem líná se jít podívat), ale je to stejná umělina. Nechceš z toho něco na recyklaci? :) Když jsem kývla na to, že si nějaké vlny vezmu, čekala jsem jednu dvě igelitky, ne takovou pohromu. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Lezarts

    Krásná a jemná práce s výšivkou, povedená recyklace. Práce má nádech Trapunta a Boutis.☀️

    OdpovědětVymazat
  7. ... nádherné zpracování darovaných deček - luxusní kousky, moc pěkně napsáno jak se takové krásky zrodily. Pohodové dny Tobě i Tvým pomocnicím Miluška

    OdpovědětVymazat