sobota

Dokud můžeš

Začnu jednou dokončenou dekou. Holčičí chewron. Opět prošívaný mnou oblíbenými vlnkami. Výplň je Valtherm 120 g a zadní strana opět flanel. Deka je zakrývací a měkoučká. Trochu jsem si naběhla prošitím, mělo být trochu jinak a tak příště bych určitě jen protáhla cik cak do bordury a neřešila ji zvlášť.

Ještě něco ze zakázkového prošívání. Šila jí paní Marie L. Její přání bylo prošít ji ve stylu funkcionalismu a dlouho jsem přemýšlela o prošití. Nakonec jsem se rozhodla respektovat vzor a borduru doplnit o sloupy, které nesou celou konstrukci.
Deku jsem prošívala s pravítky. Občas zazní názor, že prošívání s pravítky není žádné umění. Stejně jako prošívání volně z ruky má podobná úskalí. 
Základ je zvolit dobrý vzor. I když se "jen" opírám o pravítko, tak ono to opření je potřeba nacvičit. Na rámu i pod strojem. Natočila jsem video, jak to u takového prošívání vypadá na longarmu na rámu. Pokud totiž prošíváte na stole, tak většinou pracujete s pedálem a vždy při ukončení jde jehla dolů a můžete přemístit pravítko. Na rámu je to jinak. Kdykoli bych chtěla mít v rohu jehlu dole, tak musím stroj zastavit. Představte si to jako šití bez pedálu, tzv. na knoflík. Proto musím stroj udržet tak, abych měla pěkný roh, abych strojem nehýbala, případně s ním udělala nepatrný pohyb tak, aby v rohu vznikl zajišťovací steh a roh nebyl prázdný. Bez zastavení je tady jehla vždy nahoře a kromě přemísťování pravítka je potřeba hlídat případný pohyb stroje. Při prošívání malých tvarů to jinak nejde, pokud nechci po každém malém prošitém kousku zastavit stroj tlačítkem. 
Video - šití s pravítky na rámu
Video, jak jsem šila borduru.
Kolečka jsem dělala našimi šablonami. KLIK SEM na nabídku.

A proč tedy název Dokud můžeš? Dokud můžeš a chceš dělat to, co děláš, tak to dělej. 
Naše Dokud můžeš je o Beskydech. Kdysi jsme přecházeli přes celý hřeben. Nyní si držíme takovou zkrácenou jednodenní verzi, která má kolem 25 km. A protože chodíme se psem, tak s Vendulkou to už poslední dva roky nešlo. Letos jsme po dvou a půl roční pauze obnovili tradici a vyrazili. S myšlenkami na naše kamarády, dvounohé i čtyřnohé, kteří už s námi nikdy nepůjdou. DOKUD MŮŽEŠ.






Mějte krásné dny. Užívejte si cokoli. Setkání s přáteli, šití, zahrádku, chůzi, cvičení, čtyřnohé kamarády, knížku...  nebo i lenošení. Protože to všechno lze dělat, dokud můžete. 
jamala
P.S. ještě velké poděkování za všechna přání k svátku (narozeninám). Velké poděkování za dárky k recyklaci (Petra). Velké poděkování za dárek k narozeninám v podobě příspěvku na útulky a nefalšovanou, pravou kanthu (Monika). Ale o tom všem budu postupně ještě psát. 

4 komentáře:

  1. Tvá práce je skvělá!!! A nezapomeń i odpočívat:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, teď mám velký úkol, na který se moc těším. Tak mne to žene, že na odpočívání nebude vůbec čas.

      Vymazat
  2. Lezarts

    Krásná práce!!!
    Souhlasím, dělat to co nás baví a neodkládat hezké chvíle na potom…nikdo nevíme kolik času ( obzvlášť od určitého věku ) máme vyměřeno.

    OdpovědětVymazat



Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.