Sušenky a vykrajovátka / Cookie cutter

Když vznikl obchůdek U dvou medvídků zkusila jsem první vykrajovátka. Mám k nim totiž velmi blízko. Můj syn se svojí přítelkyní vymysleli, že budou dělat autorská vykrajovátka. Jsem na ně moc pyšná.
Já jsem si vymyslela patchworková vykrajovátka a jsem ráda, že je zařadili i do prodeje. Ještě čekám na svoje logo.

Své vlastní vykrajovátko si můžete objednat i vy. Stačí napsat na jejich profil na Fleru nebo na Facebooku.

Dva medvídci jsou také na Etsy: TwoBearsCC


A protože se mne často ptáte na recept, tak tady jsou dvě varianty sušenek a těsto na perníčky. Já peču většinou špaldové a používám jen máslo. Krásně pak drží tvar. Při embosování musí být těsto vychlazené a samozřejmě nejdříve nechávám odležet v lednici alespoň půl dne. Když pak peču, odkládám zbytek těsta do ledničky a odkrojky znovu rozválím a v mezičase dávám už v tom placatém stavu na výparník do lednice, aby těsto zase ztuhlo. Jednodušší tvary - packa, patchwork lze vykrojit a pak embosovat a tím i z obrysového tvaru vysunout. Složitější je lépe nejdříve embosovat a poté teprve vykrojit. Když je plocha embosovací části velká, otiskněte embosovací díl do mouky. Ale ne do vrstvy, jen si rozetřu mouku na vál jako při podsypávání, aby nebyly stopy mouky na sušence.
Pokud chcete pracovat s dětmi a nebo začínáte s vykrajovátky, zkuste raději perníčky, nebo malinko uberte másla v sušenkách. Čím méně másla, tím méně se těsto roztéká při práci. Samozřejmě použijte jakýkoliv svůj recept, ale neměl by v něm být prášek do pečiva, vytlačovaný vzor se deformuje.
Přeji příjemné pečení.

Sušenky I.
350 g polohrubé mouky, 150 g práškového cukru, 130 g másla, 2 vejce, 1 vanilkový cukr.
Pro různé varianty přidat: kakao, skořici. (pozor kokos a hrubé přísady nejsou na embosované sušenky vhodné)

Sušenky II. (tak je dělám já)
150 g hladké mouky (já používám jen 650), 200 špaldové tmavé mouky, 150 g práškového cukru, 130 g másla, 2 vejce, vanilka, lžička skořice, lžička jemně mleté pomerančové kůry

Perníčky
300 g mletého cukru, 1 lžíce sody (čím méně, tím budou sušenky výraznější, takže opatrně se sodou a jinými kypřícími přípravky), 750 g hladké mouky
přidat: 4 rozkvedlaná vejce, 100 g tekoucího medu, 150 g rozpuštěného másla, perníkové koření 
 










Žádné komentáře:

Okomentovat

Jsem ráda, že jste se u mne zastavili. Moc děkuji za Vaše komentáře.
jamala