neděle

Drhané vánoce

sisalové vánoční ozdoby

Svoje dětství mám spojené s Jutou. Tedy podnikem Juta v Olomouci. Pracovala tam moje maminka a prázdniny jsem časti trávila u "tety" která bydlela ve služebním bytě vedle vrátnice. Později se v Jutě v Olomouci začal vyrábět umělý provázek, ale pro mne Juta zůstane spojena se sisalem.
Tyhle ozdoby jsou staré už dvacet let a občas jsem je dělala jako drobné vánoční dárky. Ty původní byly s ořechy tak jako v návodu.

Postup:
Používám podvojný uzel točivý (nebo také spirálový) a plochý. Raději používám spirálový, lépe se sním pracuje při spojování do kruhu.
Na střední vodivou nit používám 70 cm dlouhý sisal, na oplétání 260 cm dlouhý, oba přeložím na polovinu a přivážu si pomocným provázkem třeba k židli.
Udrhám do délky 22 cm a uzavřu do kruhu. Z jednoho nebo dvou pramenů vytvořím očko na zavěšení. Přišiji nití v barvě sisalu. Zakončení schovám pod mašličku a ozdobím oříškem. Ořech napíchnu párátkem v měkém místě a párátko zapíchnu pod mašličky a ucvaknu.




Tyhle jsem přidělala dnes. Vpravo nahoře je ješte bez dozdobení..
Ozdoby dole jsem viděla na galerii Marina a tak jsem je k těm svým vyzkoušela také. Na ty jsem použila dvě vodivé nitě dlouhé 50 cm přeložené na polovinu (celkem budou tedy čtyři) a oplétala jsem 120 cm dlouhou nití přeloženou na polovinu.































Plch velký
A tohle jsou stálí obyvatelé naší chaloupky. Letos mi těch ořechů moc nenechali, naštěstí už šli na zimu spát.










Přeji pěkný den.

5 komentářů:

  1. Ahoj Jani!
    Konečně jsem si prošla veškerou tvoji ruční práci,no prostě kdo umí... Je to paráda,máš fakt talent.To jsem tvrdila,co tě znám.Tu tvoji vánoční
    drhanou ozdobu s ořechem/3ks/mám doteď!
    Přeju VESELÉ VÁNOCE A V NOVÉM ROCE 2012 CELÉ RODINĚ HODNĚ ŠTĚSTÍ,ZDRAVÍ A DALŠÍ ÚŽASNÉ NÁPADY!
    Tak se měj.Zdraví Věra.
    skopalova.vera@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Jééé, drhané, to jsem dlouho neviděla a že to bylo před léty modní :-) Máš to, Jani, moc hezké a nápadité, vyloženě přemýšlím v kterém šupleti najdu vhodný provázek. Krásný advent :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj,ozdoby jsou moc hezké,moje maminka zase dělávala ozdoby ze slámy a moc mne mrzí,že jsem se to od ní nenaučila.Přeji Ti hezký klidný předvánoční čas Liba

    OdpovědětVymazat
  4. Moc děkuji za návod. Dnes přišel můj synek domů ze školy a jen tak mezi řečí mi oznámil, že potřebuje přírodní ozdoby na školní stromeček.Dělají se úžasně.Už jsem udrhala tři večer budu pokračovat.

    OdpovědětVymazat
  5. Mám ze všech reakcí na drhání velkou radost. Děkuji.

    OdpovědětVymazat