středa

Zase doma

a s velkým elánem do další práce.
Výstava v Brně byla malá, ale krásná a velmi osobní. Moc děkuji všem pořadatelkám za úžasný zážitek. Fotky najdete TADY , nebo v příspěvku na blogu Renaty TADY
Jedna fotka z mého zákoutí, kde jsem strávila příjemné dva dny quiltování. Moje Sněhulka byla ve skvělé společnosti Renatiny čtverečkové deky, kterou jsem prošívala a deky Jany Polgariany, úplně vlevo.


Quiltovala jsem jen tak, ale taky taštičky a jednoho anděla. Majitelka si ho ještě dotvoří, neměly jsme zlaté nitě. Bílá na bílou a ještě bez pořádného světla a za dohledu návštěvníků výstavy, no pořádnou trému jsem měla. Quiltovala jsem na šlapacím stroji Lada 77.

Páteční večer jsem svoje malé stroje vyměnila za pořádné sedlářské stroje. Renata mě vzala do Sedlářství Spurný.  Velký zážitek, na dlouhou dobu.

Když jsem se vrátila domů a všechno bylo zase na svém místě,
tak jsem vytáhla trochu rezivění.

 A vyzkoušela kumo shibori na malé rezavé trubce. Vařila jsem zase na páře asi hodinu a do druhého dne nechala vychladnout. Rezivění jsem popsala TADY.
Abych z toho quiltování zase nevypadla jak v létě, tak jsem si raději objednala nitě u Moniky Kolejové. 
Pokud se bojíte melírovaných nití, protože s nimi nemáte zkušenosti, tak tato značka je úžasná v tom, že nemá ostré přechody barev. Je také samozřejmě potřeba vybrat vzor, který melírkám sluší. Já osobně si myslím, že na vzor peří nejsou vhodné, ale jsou projekty, které by bez melírovaných nití byly nějaké ochuzené.
Jen na ukázku něco z mých dřívějších prací s melírovanými nitěmi. Takto vypadá taštička z modrozelených nití:
Bez melírovaných nití by se určitě neobešly ani Mrazivé květy, které jsem měla také v Brně na výstavě a návštěvníky upoutaly. Použila jsem hned dva druhy melírek:
Ještě poslední kousek, který se mnou putoval na výstavu a šila jsem den před výstavou a byla to nákupka s liškou, kterou jsem vyšívala také na šlapací Ladě a sešívala na Bernině 117-k. Stroj je také šlapací a já se těším, že letos v zimě na ni budu mít víc času.
Přeji krásný nastávající advent. A snad dojde na něco vánočního i u mne. A možná si taky udělám svého anděla. Andělů není nikdy dost. jamala

6 komentářů:

  1. Ten anděl je nádherný. Melírované nítě jsem zkoušela jednou, teď už vím, proč jsem z nich nebyla nadšená. Bylo to na vzor peří na bílou látku. Poučení pro příště. Pěkný advent. J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu to chce vhodný vzor. Pak mohou být i krásné. Píšu o melírkách i v návodu na volné quiltování. Rozhodně ale klasické vzory ne a hodně záleží i na podkladu. Vždycky vybírám tak, aby každá část nitě byla na podkladu vidět. A na dece si hodně rozmýšlím jejich použití. Přeji šťastnou ruku při volbě vzoru, ať se daří. j.

      Vymazat
  2. Jani, vše máš zase tak krásné, ale mrazivé květy jsou super. Na melírované nitě asi ještě dlouho nedostanu odvahu. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, děkuji moc. Na květech melírky vynikly, nemohlo tam být nic jiného. Dokonce jsem použila barvu, o které jsem si myslela, že ji nepoužiju nikdy a nikam. j.

      Vymazat
  3. Všechno krásné, ale nejvíc mě zaujalo kumo shibori, to je dokonalé a neopakovatelné.
    Melírované nitě někdy používám i na podobný podklad (nejspíš ze zbabělosti :) ), ale hrozně moc záleží na tom, jakou úlohu vlastně quiltování má. Asi jsem melíry nejvíc využila na konvergencích, kde to všechno propojovaly.Je to složité vysvětlit, je to o citu a pocitu.
    Taky mám nové nitě od Moniky, jsou úžasné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, na quilt už je to ještě další level. Použít citlivě nitě. Někdy mohou krásně propojit to, co se zládlo, že není tak úplně to pravé ořechové. Naopak někdy můžou opravdu strašně pokazit. Chce to opravdu hodně citu a smyslu pro detail. Pady j.

      Vymazat