neděle

Aplikace kružítkem

Před časem mi napsala paní Stanislava, že by ráda zkusila aplikovat pomocí šicího kružítka.  Postup jsem jí popsala a slibovala jsem si, že jej nafotím a popíšu tady na blogu. Dnes mi poslala fotky krásných polštářů, kde aplikace využila a já jsem se konečně rozhoupala postup nafotit.

Ušito na stroji Pfaff 130. Entlovací, šlapací s dřevěnou konstrukcí rámu. Použila jsem univerzální šicí kružítko. Přilepila jsem k šicímu stroji podle návodu. Páska opravdu dobře lepí a proto jsem prostřední část proužku nechala zalepenou krycím papírkem a kružítko se i tak ani nehne.

Na bodec kružítka jsem napíchla základní látku podloženou trhacím vlizelínem určeným pro strojovou výšivku. Nepřižehluje se a po ušití se vytrhá. Je možné ho nahradit tenkým papírem nebo pevnou papírovou kuchyňskou utěrkou. Dále pak látku určenou k naaplikování. Toto kružítko má v příslušenství plastová kolečka, která zajistí lepší otáčení na bodci.
Pokud to stroj umožní (jako moje Františka), je dobré jehlu posunou směrem doprava (při předpokládané šířce entlu 4mm o necelé 2 mm), aby látka byla pod celou plochou entlování. Rovným  stehem jsem obšila kolečko. Obšívám dvakrát, aby se mi po obstřižení látka nevypárala.

Pokud není možné jehlu pozicovat, je potřeba posunout bodec kružítka  mírně doleva, aby se zvětšil poloměr (o polovinu entlu. v mém případě by to bylo o necelé 2 mm. šířka entlu pak bude 4 mm). Po ušití rovného stehu posunu o polovinu šířky entlu zase bodec na pravou stranu. Po nastavení entlu si pak pohlídám, aby se jehla na pravé straně dostala těsně za látku.
 Látku ponechám v kružítku, otáčím a postupně odstřihnu přebytečný materiál zahnutými nůžkami.
Jehlu vrátím na střed a pak už stačí obkroužit hustým entlem. Entl by měl vyjít těsně ke kraji našívané látky.  Hustotu entlu dávám co nejhustší a snížím tlak na patku, aby se husté entlování nehrnulo.
 Pro pěkný entlovací steh je dobré nitě odvíjet stejnoměrně, nejlépe přes stojánek na nitě. Nejen kružítko, ale i růžové nůžky i stojánek jsou od Nejšicístroje.
 Hotová aplikace -  kolečko.
Moje práce s šicím kružíkem najdete pod štítkem šicí kružítko na konci článku nebo TADY.
Krásné dny přeji. Jana.

2 komentáře:

  1. Thank you for the tips. Your blog is filled with beauty.

    OdpovědětVymazat
  2. Thank you for the tips. Your blog is filled with beauty.

    OdpovědětVymazat