pondělí

Quiltovací všehochuť

Zatímco minulý víkend byl ve znamení šicích návštěv a sobota byla turistická, tak přes týden a v neděli jsem se vrhla na quiltování a na jednoho kostlivce.
Udělala jsem si vzorník na quiltované zentangle. Tedy částečně zentangle a částečně podle Luann Kessi.
Začalo to pruhy na kabelku, ale pak jsem se rozhodla, že si udělám vzorník.
Quiltovala jsem na šlapací Minervě 126.



A pak jsem vytáhla jednoho kostlivce. Je to deka, kterou jsem před čtyřmi roky začala šít mamince. Mezi tím byla reklamace jednoho šicího stroje, která se táhla vlastně víc jak rok a já začala šít na šlapacích strojích. Původně jsem deku chtěla jen nastehovat a prošívat na šlapacím stroji. Jenže jsem tak trošku rozpolcená se šitím na rámu a protože mám novou knihu od Angely Walter, a protože mám prošívat deku kamarádce a potřebuji trénovat, tak jsem zvolila prošití na rámu. Vzor vypadá jednoduše, ale zas taková sranda to není. Rovné čáry jsou šité s pravítky, obloučky volně z ruky.
Mám jen obyčejný starý rám a malou quiltovačku, tak jsem si vzor rozdělila tak, aby se mi deka dobře prošívala. Vypustila jsem spirály uprostřed čtverců, aby deka zůstala měkká, bude zakrývací.
Návod na deku je v knize Svěží patchwork, kterou jsem vyfotila u deky.




Mimochodem, když jsem u toho stehování. Kdo zkoušel strojové trapunto, jistě vodou rozpustné nitě zná. Vodou rozpustnou nití se dá nejen sestehovat quilt, ale dá se použít i na trénování quiltování. Já vím, není nejlevnější, ale zase se ušetří za látky a vatelín. Už jsem zmiňovala, že mám malý stroj, tak používám stehování touto nití i na rámu, třeba při prošívání obrázkových dek. Nit stačí jen postříkat vodou a zmizí.
Přeji krásné léto. Jana

7 komentářů:

  1. ... nádherný vzorník, krásná deka - úžasná a pečlivá práce. Quiltování deky se mi moc libí, deka je přímo luxusní. Pěkně uzrála. Paráda! Pohodové dny Miluška

    OdpovědětVymazat
  2. Miluško, děkuji moc. Pohodové dny. Jana

    OdpovědětVymazat
  3. Čím dál tím víc mne mrzí, že jsem se na PPM nějak nestihla zastavit, abych viděla prošívání na šlapacím stroji na živo... :) deka je krásná :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ještě jsem ti to nestihla pochválit, ale už jsem koukala. Měkký deky mám ráda a ty to máš parádně prošité.
    Vzorník máš krásnej ♥

    OdpovědětVymazat
  5. Leni, děkuji moc. S Mojmou je to pravítkový boj, musím vymontovat podavače a dát nízkou stehovou desku.
    Ivi, není všem dnům konec, třeba ještě někdy někde bude příležitost.
    Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  6. Moc se mi líbí ten jednoduchý vzor na dece, který Tvým prošitím získá úplně jiný level. Ten vzorník je úplně úžasný, takový běhoun bych moc potřebovala, musím jít do toho.

    OdpovědětVymazat