pondělí

SPK

Pod touto zkratkou se skrývá projekt Moniky Kolejové s názvem Sampler pro kamarádku. Já jsem už nějaké bloky šila, ale pak jsem do toho začala dávat nějaké další a sampler jsem nedokončila a zatím čeká v krabici na správný čas.
Dostalo se mi ale obrovské pocty. Prošívám totiž ukázkový sampler, který šila Drahuška Lesniaková. Došlo k tomu docela nevinně, měla jsem cukání, že se někomu nabídnu, že mu sampler prošiju. A Monika na to, tak prošij ten náš. Jasně.
No jasně! A tak se stalo, že já prošívám deku někomu, kdo prošil spoustu dek jiným. Někomu, kdo je velký pedant a prošil by si ji určitě mnohem lépe. A prošívám samozřejmě na šlapáku. A prošívám ráda. S obrovským respektem k tomu, že mi byla svěřena.
Díky Monice a jejímu Sampleru jsem se donutila naučit se pracovat v programu QuiltAssistant a tvořit si vlastní bloky. A navíc vděčím Monice za nejeden posun v quiltování. Za přátelství, za pokec, když je mi mizerně. Tak si říkám, že jí dlužím víc než prošití jedné deky. A odpouštím jí i ten bavlněný vatelín, se kterým jsem zpočátku trochu bojovala. Ale už jsem si na něj zvykla. Deka je sice docela těžká, ale po prošití dlouhých čar kolem bloků už pěkně leží na stole a nijak se s ní moc netahám.
Rovně jsem opět prošila na Ladě v průběžných švech, pak už přišlo quiltování na mém špalacím Mundlosu.
Deka je skoro king size, 190 x 190 cm a výplň bavlněný vatelín 150. Dělám bloky, o kterých vím, jak na ně a postupně se tím prokousávám. Dělat prošití každého bloku jinak je těžší, než jsem čekala. A je to velká škola a zkušenost v mém quiltovacím životě. Hodně koukám do knih Angely Walters, je mi takové quiltování velmi blízké.
Zatím mám tak 2/3 bloků. Pak přijde na řadu sashing. Celkově tedy nejsem ani v polovině. Tak mi, prosím, držte pěsti, je to zatím moje životní dílo na šlapáku.
Vzor Vodní mlýnek



Před quiltováním:
A pomalounku se to plní:

No a proto, že dělám i s pravítky, tak jsem musela provizorně upravit i pracoviště a vyrovnat výšku stroje nad stolem. Moje pracovní pomůcky jsou tedy i sololit a upravená patka na pravítka. Vzory jsou totiž někdy s malými dílky a statická patka by si s nimi neporadila.
A že bavlněný vatelín je určitě to pravé, tak to pravidelně testuje i Sára.


 A další pilný dozor.
Už jsem párkrát dávala tohle video, ale já jsem s takovým pracovním místem naprosto spokojená. Lampa přišroubovaná u levé ruky mi brzdí deku, aby mi nepadala a na quilt krásně vidím. Nikde mi netáhne. A v případě nutnosti, když sjíždí, zatížím. Různé hrazdy k zavěšení quiltu jsem zamítla. Nebyly by pro mne přínosem ani na quiltování s pravítkem.
A zatímco jsem čekala na látku na zadní stranu, tak jsem spíchla jednoduchou proužkovou deku. Ta na prošití zatím čeká.
 

Krásné dny přeji. jamala

12 komentářů:

  1. Jani, Ty i Monika jste jedničky. Deka bude parádní. A bavlněný vatelín? Vím o čem píšeš. Já prošívala v ruce deku pro syna ( 200 x 200 cm). Doufám, že vaši společnou práci uvidím na výstavě. Zdraví Tě Marie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, hlavně se to chová jinak do té silné bavlny se to hodně zapustí. Mám kam uhnout s boulemi, ale zase někdy je to trochu náročné na pravítka. Deka je dokonale ušitá, takže je to paráda s tím pracovat. Akorát je to trochu těžký. Ale na vlastní quiltování to zas tak nevadí. Jen když ji musím přemísťovat. Uvidím jestli se Monika rozhodne dát ji do Fulneku, snad ano. Jana

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Hani, doufám, že se bude líbit. Já šla vyloženě svojí cestou i když vím, jak je lehké toto prošití pokazit. Snad bude Monika alespoň trochu spokojená. J.

      Vymazat
  3. Jani, deka bude super. Quiltování máš krásné, a moc se těším na výsledek. Určitě vyzkouším to prošití bloků ve švech, a následné quiltování jednotlivých bloků - přijde mi to geniální. Já zatím vždy prošívala od středu ke krajům, jak mne to před dvaceti lety učili, a furt se mi to někde hrnulo... No a rychlá proužkovaná deka - nemám slov - jsi prostě turbomyš.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, chystám článek o prošívání obrázkových dek a i tohle bude v článku. I já jsem od našich quilterek slyšela, že musím od středu, aby se to mělo kam hrnout, ale z deky je pak šišoid. Tak jsem si vypracovala svůj postup a opět jsem slyšela, že to je nesmysl. Ale pak jsem totéž doporučení četla u Lori Kennedy na jejím blogu. A potvrdila jsem si, že moje cesta je správná.

      Vymazat
  4. Myslím, že ,co nechodíš do práce, tak bude z tebe padat jeden skvost za druhým...... já musela odložit patchwork a dát se do vyšívání vajec, lidi mně už uhánějí..... máš můj stálý obdiv......

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdepak, já obdivuju tebe s vajíčkama, že jsi schopná to pořád dělat. Jsi borka. J.

      Vymazat
    2. no, s dcerou jsem zjistila, že mám ve sklepě ještě 2600 vyfouknutých vajec, tak mám na pár roků co dělat, letos jenom 500ks, takže 1000 obrázků musím vyšít.........klika je, že mně to stále moc baví.......

      Vymazat
    3. Opravdu jsi neskutečná. j.

      Vymazat
  5. Jamalko, prošíváš nádherně nádhernou deku. Prostě když se sejdou takové borky, tak se dílo musí podařit. :) Bavlněného vatelínu jsem svého času měla "kilometr", objednala jsem ho kdysi víceméně omylem. Do dětských dek jsem ho nedávala, ale zjistila jsem, že je skvělý na nástěnné quilty a některé drobné projekty. Dobře se mi s ním pracovalo a také jsem z něj měla vždy lepší pocit něž ze syntetického vatelínu. Teď nedávno jsem zjistila, že mi už dochází, mám jen malé zbytky, budu si muset zase nějaký objednat. Jediná nevýhoda je, že je z něj všechno chlupaté, a že se po vyprání trochu srazí. Ale tomu předcházím tím, že ho napařuju před použitím, a u některých věcí lehké nakrabatění nevadí.
    Prošíváš moc krásně, Pády.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, děkuju moc. Dělá se s ním nakonec dobře, jen jsem neodhadla, jak se látka do něj zatlačí, tak se mi to někde sežvýkalo víc, než jsem chtěla. Další zkušenost. Jenom to bylo těžký, když jsem tahala dlouhá čáry. Na vlastní quiltování mi nevadí, nitě se mi ladily taky dobře. Monika chce sražený quilt, tak jí to asi vyjde :-)). Sama jsem moc zvědavá, jak to bude po vyprání vypadat. j.

      Vymazat