neděle

Jedenáctý prázdninový samplerový

Nedávno jsem doma našla jsem svoje staré návrhy dek na milimetrový papír. Dnes už si takto nekreslím. V minulém příspěvku jsem psala o aplikaci Quilt cat. Je to mobilní aplikace a já jsem v ní vytvořila návrh sampleru. Takovou deku jsem si vždy přála navrhnout a ušít. 


Velikost jednoho bloku by byla 20 cm nebo 8 inch. Deka při našití 10 cm (4 inch) široké bordury by byla velká přibližně 160 x 200 cm (64 x 80 inch).

Jak na to, k:
  • nainstalujete si aplikace Quilt cat
  • po otevření aplikace se otevře automaticky záložka Editor quiltu. Poklepete vpravo nahoře na tlačítko Bloky a uvidíte toto:
  • Vyhledáte blok se sampleru. Všechny použité bloky v návrhu jsou stejné velikosti a jsou součástí aplikace, ty velké jsou složené z několika malých. Kliknete na vyhledaný blok. Objeví se detail bloku a vy kliknete na střih a objeví se toto (obrázek níže). Zde už jsou výpisy jednotlivých dílků z kterých se blok skládá. Musím si navolit velikost bloku, případně počet bloků. Pak se mi změní počet použitých dílků. V nastavení si zkontrolujte jakou velikost přídavků s jakými program počítá. Je možné navolit tři možnosti.
  • Kliknutím na nůžky vpravo ve výpisu se mi objeví jak dílek řezat.

Samozřejmě velmi snadno si vytvoříte vlastní návrh. Můžete také nahrát fotku Vašich látek a tak mít ještě lepší představu o konečném výsledku. 
Nezapomeňte si také v nastavení zadat měrné jednotky a přídavky na švy, které používáte.

A než deku ušiju je stále potřeba trénování quiltování. Je to zapotřebí i když quiltuji už dlouho, tak nejsem profesionální quilterka a tato dovednost se prostě musí udržovat.

Dělala jsem rozvar z rebarbory a zbytky rozhodně nevyhodím a namořím nebo nabarvím kousek vlny. Rebarbora se používala jako mořidlo na vlnu, ale dá se s ní i barvit. Účinný je samozřejmě nejvíce kořen, ale já zkusím využít tenhle odpad.
 Ještě napíšu, co mne v poslední době potěšilo. Největší zážitek byl s našimi rehky, ale o tom napíšu článek. A velkou radost mi udělala jedna paní, která mi napsala, zda může ušít deku podle mojí Minecraftové deky, že odkáže na původní návrh. Potěšilo mne to proto, že návrh je autorský. Hodiny přemýšlení, náčrtků a konzultací se synem, aby deka byla hráčsky správně a vystihovala podstatu hry. Deka je v TOMTO albu.

Přeji krásný poslední týden prázdnin. jamala

1 komentář: