středa

Polštářování

 Dalšími mými malými projekty byly polštáře. V minulém příspěvku jsem ukázala taštičky, dnes tedy polštáře. Šila jsem je podle zadání. Celkem měly být tři, ale já jsem si vymyslela jeden polštář náročný na čas a nebyla jsem si jistá, za to budu stíhat. Času na šití bylo celkově dost, ale já funguju až pod tlakem, takže dříve ze mě nic nevypadne. Myšlenka prostě nepřijde.

Zadání prvního polštáře byl půlený čtverec. Klidně i jeden. Já se přiznám, že mne toho napadlo hodně, ale šila jsem takto poprvé a tak jsem zvolila takovou klasiku v modernějším pojetí.

Další polštář měl být pro pohádkovou postavu. Vybrala jsem si modulové pletení a přední stranu polštáře jsem tedy upletla a našila na látku. Našívala jsem na Bernině volným quiltem s pravítky. Aby byl praktický, zvolila jsem ponožkovou vlnu, která je odolná a snáší dobře praní v pračce. Bylo to takový experiment, co z toho bude. Polštářek jsem vyprala, žádné změny. Určitě to není poslední pletený kousek z mojí Dílny a chtěla bych se nějakým netradičním materiálům do budoucna věnovat.




Náhradní polštářek pro pohádkovou postavou (kdybych to nestihla) jsem ušila jen z jednobarevných látek technikou improv quilt. A opět jsem prošívala volným quiltem s pravítky. Video ukázka prošívání je v předchozím příspěvku. Na quiltování jsem použila melírovanou nit. Na některé druhy quiltování melírované nitě příliš vhodné nejsou, ale já myslím, že na takové šití se hodí. I když i tady platí, že ideální je taková, která má jemné přechody barev. 

Poslední polštář měl být podle zadání veselý. Začala jsem motýlem, kterého jsem měla ušitého technikou šití na papír. Kamarádka se mně ptala jak to budu šít a já se přiznala, že ještě nevím. Obě obdivujeme práce Bernadette Mayr a tak prý ušij tam kytky podle Bernadette. Udělala jsem kytky a ... vyměnila motýla. Takže celý polštář vznikl díky knize Patchwork inspirace přírodou. Vydala Grada, koupit můžete ZDE.

Zadání prvního polštáře, půlené čtverce, se nakonec objevilo v nějaké podobě na všech polštářích. Omlouvám se za fotky, fotila jsem na poslední chvíli před posíláním. 

Bernina Q 20 recenze

Ještě krátce o prošívání. Polštáře i taštičky jsem prošívala na Borbále (Bernina Q20) volným quiltem nebo volným quiltem s pravítky. Občas se mne někdo ptá na moji spokojenost se strojem a s rozhodnutím. Stroj - longarm na stole je pro mne ideální a ačkoli při prošívání deky někdy vypustím i větu, že na rámu by to bylo rychlejší. To je sice pravda, ale přestože dělám dek docela velké množství, tak jsem spokojená tak, jak jsem zvolila. Co se týká značky stroje, tak to je bezesporu také dobré rozhodnutí. Výhodné se ukázalo také postavení patkové a jehelní tyče při rovném quiltování. Bernina má patkovou tyč za jehelní z pohledu quiltujícího a mně se to jeví jako mnohem výhodnější. Používám často dlouhé úzké pravítko a při práci na stole je důležité mít možnost ho pevně a pohodlně držet. Více o stroji je pod štítkem Borbála - recenze.


A samozřejmě bez pomocníků to nejde. Na chvilku jsem si polštář odložila a Vendula se k němu hned hrnula.
Krásné dny přeji. jamala

3 komentáře:

  1. Práci pod tlakem u sebe nesnáším. Potřebuji čas, spoustu času:-)

    OdpovědětVymazat
  2. ... krásné polštářky, moc se mi líbí červený a kombinace s pletenými čtverci. Majitelé budou spokojeni. Pomocnice odvedly skvělou práci a odpočinek na flanelce si zaslouží :-) Pohodové dny Miluška

    OdpovědětVymazat
  3. Tak ten motýlový, ten je nej... myslím. Škoda, že vlastně na polštářku není vidět druhá strana quiltování. Je to taky "dílo". Pěkný podzim, Jano. J.

    OdpovědětVymazat



Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.