čtvrtek

Improv patchwork. Co to je nebo není.

 Já jsem tuto deku ukázala na sociálních sítích jen ve stádiu topu. Fotky jsem nakonec stáhla a rozhodla jsem se, že ji ukážu až dokončenou. Nějak jsem měla potřebu s ní být sama až do chvíle než ji dokončím. Na té neprošité verzi je vidět, proč to bylo důležité.

Už na podzim jsme měly mít s kamarádkou šicí tábor, který se nakonec neuskutečnil. Nicméně od té doby o šití, kterému jsme se chtěly věnovat, hodně přemýšlím. A po ušití tohoto quiltu jsem se rozhodla něco o tom napsat.

Improv - jazykové okénko. Slovo je zkratka slova improvisation. Tedy skutečně improvizace. Není to tedy improve ani improving, to už je něco úplně jiného. čtětě také ZDE KLIK.

Improv (někdy také intuitive) patchwork (quilting). Co to není. Improv není šití stylem "jak mi to přijde pod ruku". Takto se šijí scrapové deky, kdy si látky rozdělíme podle určitých kritérií - tmavé x světlé, teplé x studené barvy, a pak šijeme padni komu padni, většinou pravidelné bloky (i když ani to není pravidlo).
Improv patchwork není ani šití ze zbytků, i když by to tak mohlo vypadat. Improv může být šitý z velkých kusů látek a třeba jen ze dvou, či dokonce jednoho druhu látky (třeba s proužkovým vzorem).
A není to nutně nějaké nepřesné šití, i když opravdu využívá spíše volnější techniky. Nicméně může být ušitý i z přesných tvarů. 

Co to tedy je. Četla jsem přirovnání k jazzu (kniha Artful Imrov od Cindy Grisdela). Nečekané prvky, improvizace a energie.  Pro mne je to něco jako psát báseň. Improv quilting se nedá moc učit. Dají se učit techniky, které používá. Už samotné bloky mohou být improvizací, nicméně celek může být zasazen do pravidelné mřížky. To jsme zatím ještě na cestě k improv quiltu.
Samotný improv quilt je improvizací od začátku do konce. Není to chaos, není to nepromyšlené sešívání kousků. Naopak šití předchází pečlivý výběr látek. Na výsledném díle je někdy těžké rozeznat koncept, původní náčrt na základě kterého vznikl. Příkladem mohou být moje letní sruby, které jsem viděla snad jen já. 

Improv quilt (deka, obraz, dílo) je velmi těžká disciplína. Neumím ji a ráda bych se k ní přiblížila alespoň z velké dálky. Kromě současných velmi dobrých improv quilterů jsou mými největšími vzory umělci z oblasti Gee's Bend. Velmi zajímavá studie jejich práce vznikla i na Masarykové univerzitě, číst můžete ZDE.
Právě tyto práce jsou považovány za inspiraci pro současný improv quilting. Nečekané tvary, porušování pravidel, spontánní design. Jazz, hudba, pocity, energie. 

Tato moje deka je tedy pokusem se malinko přiblížit k improv quiltingu. Nejdříve jsem šila jednotlivé bloky, které jsou samy o sobě malými quilty, které jsem pak spojovala. Práce na sestavení deky trvala mnohem déle než šití jednotlivých bloků. Deka vznikla neplánovaně, "musela" jsem ji šít a tak jsem sedla a šila.

Prošití deky je taky takové improv. Začala jsem středovou linkou, kterou jsem moc neřešila a pak jsem šila na jednu a druhou stranu jakýsi echoquilting. Prošívala jsem na stole, pod strojem. Ocenila jsem přednosti Borbály, celá práce na vlastním prošití trvala asi dvě a půl hodiny. Jde o volné quiltování, bez pravítek. Když jsem dělala miniseriál o vlnkách, tak se mně někdo ptal jak udržím stejnou vzdálenost. Pokud budete šít ve velkých vlnách, tak to prostě neřešte. S kráčející patkou se držte předchozí čáry od oka nebo pomocí vodítka. Pokud budete quiltovat volným quiltem, tak vyzkoušejte patku s talířkem. Domnívám se, že už je přece jen zapotřebí trochu jistější ruka, ale ani moje čáry nejsou ve stejné vzdálenosti. Občas je vidět zaváhání, někdy z nesoustředění, někdy z trémy jestli to vůbec v takové velikosti zvládnu. Celkový dojem to nepokazí. Velikost deky je 140 x 190 cm.
Ušito na šlapací Ladě 105, prošívání Bernina Q20. Výplň Termolin B 150g Polytex. Doplnění k prošívacímu vzoru najdete v TOMTO článku.

Napsala jsem toho dnes hodně i když jsem se snažila být stručná. Šijte s lehkostí, neřešte růžky, stejné vzdálenosti. Zkuste někdy porušovat pravidla.










Přeji zdravé dny. Jana

13 komentářů:

  1. ... Jani, to je nádhera! A taky práce mistra. Přiznám se, že zatím moc nevím o čem píšeš, je to pro mne velká neznámá a musím se k Tvému článku teď a v budoucnu vrátit, znovu pročíst, nastudovat a zažít. Zatím se pořád vracím k první fotce - nevím jak správně popsat, jak na mne působí. Je to prostě něco ..... Pohodové dny Miluška

    OdpovědětVymazat
  2. Je to pecka. A dík za obohacení slovníku a tak vůbec, prostě za to, že jsi, Pády.

    OdpovědětVymazat
  3. Ztratil se mi původní komentář, takže znovu. Je to nádhera a jednou, možná v příštím životě až, bych chtěla umět takto sladit barvy. Kombinace jako od malíře. Zatím jsem scrappy spíš. Nemám cit umělecký (pro mě je to umění). A juknu se víckrát.
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, děkuju za taková slova. Toto je na mě hodně barevné. Měla jsem sice zbytky, ale vybírala jsem z nich co´použít a hlavně, které barvy se tam jen mihnou a které budou dominantní. Učím se to šít a baví mě to. Díky. J.

      Vymazat
  4. Kéž bych uměla jen zčásti tak šít a bavit se, jako ty....upřímně tě obdivuji......

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, děkuju. Umíš šít krásně a věřím, že se i bavíš ♥♥♥. Jana

      Vymazat
  5. Také se mi nedaří vložit komentář, tak dnes znovu. Stále se k Tobě chodím učit. A těším se na novou knížku. Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, děkuju moc. Nevím proč to nejde, nic jsem na nastavení neměnila. Snad je to nějaká záležitost Googlu. j.

      Vymazat