úterý

Jarní a hlavně quiltovací

    Je velmi lákavé a snadné vytvořit post na sociální síti. Sdílet tvorbu, návody, myšlenky. Odměnou jsou vzpomínky, takže vím, co jsem dělala tento den před pěti lety (chystala jsem se na PPM coby exponát se šlapací Ladou), před čtyřmi lety (opět šlapací Lada a quiltované zentangle), před třemi lety jsem mordovala průmyslový stroj a... quiltovala. Dva roky zpátky jsem byla nešťastná, že M. pokácel svah a tak jsem alespoň barvila větvičkami pokácených stromů. Takže kromě barvení přírodninami to bylo především hodně quiltování. A o tom je i dnešní článek.

    Ne vždy se dějí věci tak, jak si člověk naplánuje. Můžeme se tím trápit nebo se můžeme chopit příležitosti a dělat něco jiného. U mne taková situace nastala a tak jsem se vrátila ke knize. Díky velmi milému komentáři, za který Janě moc děkuji, jsem si uvědomila, že bych měla svoje myšlenky soustředit i na tuto činnost. Bude více světla a bude se také lépe fotit. Proto si letos letní dílnu udělám tak, abych mohla pracovat na projektech do knihy. A také jsem si dala závazek, že každý den napíšu kousek. Nebo alespoň po sobě přečtu, co jsem už dříve napsala. A založím si album, které představím někdy později.

    Využila jsem teplé jarní dny a zprovoznila zápraží a stroje. Pustila jsem se do deky, kterou jsem představila v návrhu v jednom z předchozích příspěvků. Chtěla bych na ní vysvětlit prošívání bloků. 

Bylo potřeba nachystat stroj, který byl celou zimu schovaný. Vyčistit, naolejovat. Holky to moc nezajímá, mají svoje starosti.

Hodně jsem přemýšlela o tom, jak zapracovat do knihy rady a tipy k tomu, co Vám tak úplně nejde. A tak Vás moc prosím o postřehy, reakce, dotazy. Nijak mně tím neobtěžujete je to pro mne cenný materiál. 
Dnes jsem natočila video jak na celoplošný vzor na dece na domácím stroji. Není potřeba se celoplošných vzorů bát. Vytvoří krásný druhotný vzor a ani pod strojem nejsou tak těžké. Jo a ano, je mě málo slyšet, stále nemám mikrofon.😁 a zapomněla jsem si sundat kryt z mobilu.
Rouno na které prošívám je Jan L 150 g z Jilany.

Tady jsou ty rovné linie trochu delší, takže výsledný efekt jsou více čáry. 

Něco málo z našeho života. Pokud vyrazíme na zásilkovnu, tak je to prostě výlet. U boxů vyžaduje Vendulka odměnu za vykonanou cestu.

Ráda bych Vám také ukázala studánku poblíž Jevíčka. My jezdíme s holkama na veterinu do Jevíčka, ale tentokrát jsme vyrazili na výlet i s M.




Přeji krásné jaro. Jana

10 komentářů:

  1. Vzor na videu už jsem zkoušela a šil se opravdu moc dobře. Fajn nápad využít na celou deku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě by slušel i větším blokům, budu to muset zkusit. J.

      Vymazat
  2. Jani, tebe to ide tak od ruky, na malom kúsku by som to možno ešte nejak zvládla, aj keď oblúčky, by asi neboli oblúčky, asi by tie rovné linky nešli úplne rovno, ale vôbec si to neviem predstaviť, ako by som quiltovala celú deku...to sú pre mňa nedosiahnutelné ciele, ale áno, treba cvičiť, cvičiť, cvičiť a ja si neviem nájsť čas ani len na šitie...... a niekedy by som aj chcela, ale tak sa mi nechce, že nešijem........

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, já jsem se nejvíce naučila, když jsem měla nejméně času. Každý den, v jakémkoli časovém stresu jsem si na 20 minut sedla a točila nějaké cvičné kousky. Ale na jaře jsem každý rok taky zaseklá. Mohla bych šít, mám na to čas a nešiju. Ale pracuju na tom, abych si našla jen jeden reálný projekt a opravdu ho chtěla dokončit. Snad se mi to podaří. Jana

      Vymazat
  3. Tenhle vzor vypadá skvěle. Jen bych potřebovala seřídit mašinku i ruce, aby mi šlo dobře šití v protisměru. Děkuju, Jamalko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko s mašinou neporadím. Ruce máš určitě dobré, vždyť to nemusí být ani rovné ani stejnoměrně vzdálené. j.

      Vymazat
  4. Pridávam sa k tlieskajúcim, naozaj efektný vzor na prešívanie a jednoduchý !!!

    OdpovědětVymazat
  5. Díky, zase báječný vzor, bude se mi hodit!
    Hezké dny přeji☀️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je super. Mám stále víc pocit, že jednoduché quiltování dává patchworkovým vzorům mnohem víc než složité kreace. Ale každý to má trochu jinak. Ať se daří. Jana

      Vymazat