středa

Realizace

 Název příspěvku jsem zvolila trochu zavádějící, nicméně dnes představím dvě realizace zakázkového prošívání, které jsem dělala. V těchto dnech mám výročí a tak se můžete těšit na článek Rok s Borbálou a vysvětlím, jak se všechno seběhlo s rámem a prošíváním a taky proč si stále myslím, že prošívat deky jen pro sebe je výhodnější na stole. Dnes především o jednom velkém restu v prošívání na zakázku. 

Prošívala jsem na rámu Bernina a první deku šila Danuše P. Měla to být asi deka vánoční, ale přišla asi týden před Vánocemi ještě s dalším topem a nebylo v mých silách ji dodělat. A pak jsem měnila rám a protože mám starší, tak přišlo pár zádrhelů, pak nějaké další okolnosti způsobily, že naplno jsem mohla prošívat mnohem později než jsem myslela a tak na deku došlo až nyní. 

Požadavek byl málo prošít a silnější rouno. Deka je šitá ručně a středy hvězdiček by se mohly otvírat, tak jsem potřebovala buď podložit vrchní stranu další látkou nebo zvolit zahlazené rouno. Volba padla na hlazený vatelín 180 g a dlouho jsem k němu vybírala prošití tak, aby vypadalo dobře a deka zůstala měkká. Měla jsme také obavu, zda nebudou hvězdičky stahovat střed a bordura se nebude příliš vlnit. Naštěstí na rámu se toto dalo lehce zkrotit a vzor v bordurách je zvolený tak, aby se více zapustil do vatelínu a bordura se nevlnila. Prošívala jsem s pravítky a volně z ruky.




Vybraný vzor jsme konzultovaly s autorkou topu. Pečlivě jsem vybírala vzor do bordur, aby se navzájem nepřebíjel a byl v souladu i s patchworkovým vzorem topu. Celoplošné prošití je jistota výsledku, ale vybrat vzor do bloků je záležitost vkusu quitařky a je nutné vždy volit velmi citlivě. Je to velmi těžké trefit se do vkusu zákaznice pokud ji vůbec neznáme. Já jsem pro paní Danu už jednu deku prošívala, věděla jsem do čeho mám jít, ale i tak rozhodování nebylo jednoduché.

Další realizací je dětská deka a vybrala jsem ji jako zástupce celoplošného prošití. Nedávno jsem četla v jedné skupině dotaz na prošití panelu 20 x 30 cm. Zda jej nechat neprošitý. Bylo zajímavé sledovat reakce. V takovém případě je opravdu mít zkušenosti a nadhled quiltařky (krásný příklad dala paní Renka). Jednak dětská deka by měla být prošitá praktickým způsobem, aby byla snadno udržovatelná a po vyprání nebyly problémy s žehlením a tvarováním. Neprošité nebo nesourodě prošité části (hustě prošité části a k tomu prošít obrysy) nejsou z hlediska udržování vhodné. A nemusíte se bát, že prošití ruší. Je to často otázka fotky a výběru nití a ve výsledku je prošívání prací, kterou nebudete ani vnímat. Já dnes přidávám realizaci deky paní Martiny V. Je šitá pro charitativní účely a já jsem ji prošila vzorem, který doplňuje hvězdy na dece.

Nabídka prošívání Vašich dek KLIK SEM



Krásné dny přeji. jamala

6 komentářů:

  1. obe deky sú krásne a prešitie to len vyzdvihuje........

    OdpovědětVymazat
  2. Teď jsem ji pomuchlala v reálu a je nejen moc krásná, ale taky měkoučká a opravdu mazlíková. Jste obě moc šikovné a hodně holky a ještě jednou dík

    OdpovědětVymazat
  3. Lezarts

    Opět pěkná práce!

    OdpovědětVymazat
  4. Nádherná deka, dokonalá práce autorky i quilterky. I ostatní deky se mi moc líbí.

    OdpovědětVymazat
  5. A jsme znovu u toho! Chtěla bych to umět jako ty! Super práce, perfektní sladění.... já vždycky váhám, kudy do toho - ušít vrch je v pohodě, sendvič sestavit taky, ale pak nastává ta chvíle, kdy na tebe myslím, že z toho musíš až škytat.... Krásné dny, pa, Eva

    OdpovědětVymazat