pondělí

Výstava

 Jistě mnoho patchworkářek zamíří o víkendu na výstavu do Fulneku. A já tam dokonce budu vystavovat! Přesněji. Ve Fulneku budou vystavovat švadlenky, které šily Sampler pro kamarádku 1. Já jsem lajdák a nedošila jsem ho, ale podílela jsem se na práci na ukázkovém sampleru.

Autorka návrhu Monika Kolejová, hlavní konzultant Monika Chizecová. Ušila ho Drahomíra Lesniaková  a prošila moje maličkost. Naše iniciály najdete na dece vyquiltované. Dnes si říkám, kolik jsem měla drzosti, že jsme na to kývla. Tenkrát jsem s takovou dekou měla nulovou zkušenost. Ano je to jen dva roky, ale za ty dva roky jsem se hodně posunula a naučila. A kdo si myslí, že je hotová quilterka po pár prošitých dekách, tak se moc plete. Quiltuji už zhruba deset let, prošila jsem mnoho Dek z lásky a také spoustu malých prací, nicméně moje práce se stále vyvíjela a zdokonalovala. Zdokonaloval se můj pohled na věc. Přibývaly zkušenosti, ale stále jsem pracovala spíše na dětských dekách nebo na malých projektech. Teprve v posledních dvou, třech letech jsem se pustila i do jiných dek a hlavně jsem pozvolna začala deky prošívat na zakázku. Posunuji se s každou další prošitou dekou a každá nová výzva mě moc baví.

Ale nechala jsem se unést, zpátky k Sampleru. Stále je pro mne důležité prošívat deky pod strojem. Na rozdíl od rámu má prošívání pod strojem pro mne jiný význam. Sepětí s dekou nastane díky kontaktu, který celou dobu s dekou mám. A to celé na druhou se stane ve chvíli, kdy deku velikosti téměř 2 x 2 metry celou prošijete na šlapacím stroji. A právě na šlapacím stroji je tento kousek prošitý. Není tam dokonalost jako když pracujete na rámu. Je na ní mnoho chyb, ale je tam taky mnoho a mnoho energie, kterou jsem věnovala tomu, aby mohla být deka prošitá. Velké množství vzorů quiltovaných na dece má i nějaký význam. Například už zmiňované iniciály, jméno Sirda, vzor vlnek s bublinkami, nebo vzor vlnek vůbec. Asi je tam toho víc, ale už si to ani nepamatuji.

Děkuji Monice za obrovskou příležitost. Mohla si deku prošít mnohem lépe a nechala mě na ní experimentovat a vlastně se na ní učit. Dostala jsem možnost ukázat práci na šlapacím stroji. To sice není dnes tak neobvyklé, ale spíše se quilteři zaměřují na menší práce a velké deky jsou spíše výjimkou. A i když jsem si na chvíli odskočila jinam, stále má můj stroj velmi důležité místo v dílně a stále na něm budu pracovat. A věřím, že ho ještě dlouho zvládnu ušlapat a třeba se naskytne ještě příležitost ukázat, že šlapací stroje toho umí hodně. 

Pokud na výstavu nepojedete, tak KLIK SEM pro více fotek. 

Můžete také kliknout na štítek Sampler pro kamarádku pro zobrazení předchozích článků.

Krásné dny přeji. jamala

5 komentářů:


  1. Lezarts
    Výsledek je opravdu efektní a harmonický!
    Musím potvrdit moudrá slova v tomto příspěvku, cvičit, cvičit, cvičit…a pak jsou krásné výsledky👍

    OdpovědětVymazat
  2. Výsledek je překrásný.

    OdpovědětVymazat
  3. ... skvělá spolupráce, nádherný quilt a zároveň moc pěkná upoutávka na výstavu. Věřím, že si quilt prohlédnu na vlastní oko ve Fulneku :-) Pohodové dny Miluška

    OdpovědětVymazat
  4. Sýkorka Mili. Všechna ta moudrá půdobí jako pohlazení. Škoda, že tam nebudu.

    OdpovědětVymazat
  5. Krásná práce - obdivuji um. Iva

    OdpovědětVymazat