pátek

Moje inspirace v patchworku

Aneb odkud svoje patchworkové znalosti mám. Především knihy a často vlastní praxe a moje vlastní postupy. Kurz jsem neabsolvovala žádný, ráda si hledám více informací a dělám si věci po svém. I letos už mám koupenou knihu pod stromeček. Bylo to napínavé, dva prodejci zrušili dodání, nakonec je už doma. Ale bude čekat na rozbalení. Ještě jsem nevyužila tu loňskou, ale určitě si během svátků a příští rok udělám víc času i na ty své vysněné nebo rozpracované práce.

Já se zde zmíním o těch starších, které u nás kdysi vyšly. Ačkoli deky z těchto knih jsem všechny nešila, tak jsem v těch knížkách našla spoustu rad a nápadů. Ještě chybí kniha Svěží patchwork, která má dvě autorky a z nějakého nepochopitelného důvodu se u nás moc neprodávala a přitom v ní bylo mnoho informací a krásné deky.

Z vyobrazených asi byla první Patchwork snadno a rychle. A zřejmě právě z této knihy mám informaci o malířské krycí pásce jako o možnosti značení (psala jsem o ní v minulém příspěvku)

Nyní dám nějaké odkazy na stránky, které najdete i v mých oblíbených zde na blogu (levý sloupeček - Inspirace jinde). Oblíbené blogy časem přidám na jiný gadget.

Zásobárna spousty bloků je také Quilt Block Galore ze stránek Quiltscache. Staré, ale dobré. Na poslední stránce jsou náhledy celých dek z daného bloku.

Skvělá je i aplikace do telefonu Quilt Cat. Nemusíte nutně navrhovat svoje bloky, ale ze stávajících bloků je možné navrhnout deku. Je zábavné bloky skládat nebo jen otáčením jediného bloku vytvořit nový vzor. Na jednu deku se chystám, protože jsem v aplikaci objevila blok, který se mi moc líbí.

Z toho klasického patchworku je mým oblíbeným ještě blog Temecula. V pravém sloupečku návody zdarma.

Pinterest zná dnes už každý. Neskutečný zdroj inspirace. ALE. Pro mne je spíše postrčením abych něco dělala, ale jako zdroj inspirace je pro mne zmatečný. Bohužel také není hodnověrným zdrojem, který ukáže na původní dílo. Ačkoli to autor třeba nevyžaduje, tak je přinejmenším etické uvést zdroj inspirace pokud svoji práci veřejně prezentuji. Já se o to vždy snažím také proto, že čtenáře svého blogu navedu třeba na zajímavé zdroje. Proto i na Pinterestu se snažím dohledat zdroj fotografie a toho, kdo dílo vytvořil. Bohužel na sociálních sítích je zvykem použít návod, pochlubit se svým dílem aniž by citoval zdroj svého dílka. Aniž by si uvědomil ♥Že si někdo dal tu práci, aby se s návodem podělil. ♥Že si někdo dal tu práci a nabízí návod nebo informace zdarma. Já jsem už rezignovala, ale vždy mne případné reference na můj blog potěší. A jako třešnička na dortu: autor zcizeného návodu ještě odkáže další případné zájemce na Pinterest. Proto prosím za ty tvůrce, kteří nás inspirují, buďme k nim slušní a citujme přímý zdroj návodu a jeho autora. A proto je zde i tento článek, abych shrnula zdroje své inspirace.

Zmiňovala jsem i improve quilting a zde jsou mým zdrojem především Gees Bend quilty a tvůrci, kteří pracují převážně s recyklací. O této inspiraci mám na blogu samostatný článek. 

Dnes ještě navážu ještě na můj předcházející článek o prošívání. E-shop Martingale je jedním z obchodů, kde je možné snadno zakoupit knihu v elektronické podobě. Včera mi přišel e-mail s odkazem na tuto knihu KLIK. Zaujalo mne nejen prošití deky na titulní straně, ale také dalších v knize uvedených. Mám na myslí prošití pouze rovnými linkami, které sluší i klasickému quiltu. A jak tak sleduji zahraniční longarmistky, tak rovné čáry jsou trendy a takové prošívání se objevuje stále více.

Směrem k jednoduchosti jsem se vydala i na této dece, která je prošívaná na zakázku pro Martinu V. Díky tomu, že k dece se pojí příběh, snadněji se mi navrhovalo prošívání. Ještě nemám hotovo, ale až deka bude u majitelky, tak mám dovoleno deku zveřejnit a napsat o ní článek. 

Pokud máte čtení málo, tak doporučuji tento článek KLIK (další skvělý zdroj) Chtěla jsem na tohle téma něco napsat, ale myslím, že netřeba. Je tam hodně postřehů s kterými souzním. A opět s odkazem na nedokonale dokonalé Gees Bend quilty, z kterých autorka čerpá. Doporučuji i její další rady. Skvěle jsou zpracované články o různých materiálech, ze kterých lze šít quilty. Například len, riflovina, flanel, kord a další.
Ještě bych chtěla poděkovat za komentáře k předchozímu příspěvku. Nicméně do konce roku už žádné nové návody nechystám. Možná je napíšu, ale zatím do "šuplíku". Jak jsem ale nastínila výše i v předchozích článcích, chci se konečně věnovat i něčemu jinému než quiltování.
NOVINKA. V levém sloupečku bude TIP po Vás. Tedy článek, který jsem nějakým způsobem aktualizovala. nebo na něj chci z nějakého důvodu upozornit.
Pěkné listopadové dny jamala

2 komentáře:

  1. Jani Patchwork snadno a rychle je aj moja prvá ... a ten quilt na jej obale je môj prvý quitl :) Bez pravítka, podložky a rezača ... bez kráčajúcej pätky ... ale aká som bola nadšená a spokojná :) a odvtedy je to láska ♥♥♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. Ta knížka je super. Já z ní šila také minimálně dvě deky. Perlička: Omylem jsem ji vyhodila se starými časopisy do kontejneru, tak jsem ji znovu koupila v antikvariátu :-)). Ale stálo mi to za to, chtěla jsem ji. Moje první šití patchworku se konalo podle Praktické ženy, ale oni tomu neříkali patchwork. Ale vážněji jsem začala šít podle encyklopedií, které zde vycházely v 90 letech. j.

      Vymazat