neděle

Patky a kanýrky

Dnes trochu jiné šití, než je u mne obvyklé a tak první fotka patří švadlence Vendulce.
Obšívala jsem velký koš pro miminko a při té příležitosti jsem oprášila pár patek, které běžně nepoužívám, ale mám je ve výbavě i u šlapacího stroje.
Foto hotového výrobku nemám, protože jsem šila podle původních potahů, tak nebylo co fotit. Ještě bylo hnízdo pro miminko, prostě miminkovské věci.
Nejdříve jsem pruhy látky pro budoucí volánky olemovala. Použila jsem úzkou lemovací patku. Mám staré stroje a tak bylo nejhorší vybrat nějakou správnou. Tady je ukázka různých patek a podle vybrání dole je zřejmé, jak široký lem bude patka zakládat. Vyzkoušela jsem různé typy, nejlépe se mi pracovalo s patkou uprostřed. Lem byl úzký, tak jak jsme potřebovala. Na rozdíl od patky vpravo, kterou jsem použila i na videu, lépe vedla a kraj se mi bez nějakých problémů dařilo udržet zcela rovný. Když jsem video ukázala na Facebooku, byly dotazy na to, jak začínat a šít rohy. Na YouTube sem  našla takový univerzální návod s více způsoby TADY. Mně nejvíce vyhovuje metoda, kdy si začátek složím a udělám pár stehů, poté látku provléknu do závitu patky a už jen udržuji pruh látky tak, aby se mi stejnoměrně dostával do zákrutů patky. Stejně tak roh. 
Tip: U rohu je někdy patka vzadu hodně vysoko, je potřeb podložit zadní část patky(kouskem látky, papírku, nebo speciální podložkou což znáte z šití vysokých švů), aby stroj plynule posunoval.  Jediné, co můžu poradit, tak že je potřeba trochu trénovat, ale pak už je šití rychlé. Dříve byly tyto patky běžně ve výbavě stroje, moderní stroje je mívají k dokoupení. Je možné je dokoupit také na průmyslový stroj.

 


Kanýry jsem šila různé. Na některé jsem využila metodu dlouhých stehů a ručního řasení. Tuto metodu jsem popsala TADY
Na úzké kanýrky jsem použila speciální patku. Ta se dá použít tak, že se řasí přímo pruh látky, který se v dalším kroku  přišije. Nebo se našívá současně na látku. Moje patka na to moc dobrá není, šev je moc úzký. Kdo má patku s širokým otvorem a může jehlu posunout na levou stranu, bude mít širší šev. Já jsem řasila a poté našívala.
Opět jsem natočila krátké video, kde jsou obě metody vidět. Nastavení stroje:  Horní nit utáhnout a podle zvolené délky stehu je látka více, nebo méně nařasená. Záleží i na tom, jak moc je látka silná a měkká. Je potřeba udělat si zkušební vzorek z látky, která bude používána a vypočítat, kolik bude potřeba.



Tady je video:
 
Poslední patkou, kterou jsem použila, je patka s vodítkem. Mám možnost dát vodítka na obě strany s patka tak má více možností použití. Může sloužit i místo pevného vodítka nebo magnetu k vedení švu od kraje látky TADY. Je tedy nejen na prošívání, ale na lemy, tunýlky.

Šila jsem na šlapacím stroji Mundlos Original Victoria.
Krásné šití přeji Pady jamala

4 komentáře:

  1. Jani díky za video a opět, jak jinak od tebe, perfektní popis. Lemovací patka byla mnou uvalena do klatby, právě rožky mi nebyly jasné. Už jdu to vyzkoušet. Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, musíš se na ni naladit. A pak už to frčíííí. J.

      Vymazat
  2. Jani, určitě vyzkouším. Chystám se šít košík na chléb s volánkem. Dík. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, to mám radost. Ono se to zdá zpočátku možná těžké, ale chytla jsem to za chvilku. j.

      Vymazat