čtvrtek

Šablony na kolečka

Dnes Vám ukážu deky prošívané se šablonami na kolečka, které mi M. navrhl a vytiskl.

Jak to celé vzniklo? Už před pár lety přišel můj syn s tím, že chce 3D tiskárnu. Nevěděla jsem co to obnáší, IT v mém tehdejším zaměstnání mi říkali, že to k ničemu není. No syn si tiskárnu prosadil a dnes ho jeho koníček částečně i živí. Mimo jiné je jednou polovinou dvojice U dvou medvídků. A samozřejmě hned na první tiskárně mi vyrobil první šablonu k šití koleček. Když jsem se o nich zmínila, že dnes potřebuji malinko vyšší, tak M. vytvořil svoji verzi. Vytvořili, podle mého soudu, doposud nepoužívaný a unikátní způsob jak využít 3D tisk v quiltingu.

A protože jsme se na šablonách hodně nadřeli a zkoušeli jejich použitelnost v praxi tak: 

Návrh šablon je autorské dílo a podléhá licenci Creative Commons
CC BY-NC-ND
Uveďte původ-Neužívejte komerčně-Nezpracovávejte

Když jsem ukázala video s naší šablonou, tak o ně některé švadlenky projevily zájem. Spojili jsme tedy síly, nechali si poradit s touto formou 3D tisku. Vytiskli a testovali jsme pravítka v praxi a samozřejmě vylepšovali i vlastní konstrukci. Vzniklo mnoho prototypů. Zkoušela jsem šablony v praxi na různých typech quiltovacích patek, aby se s nimi pracovalo dobře i se statickou patkou. Šablony jsou určené k šití na stole, tedy pod strojem a já Vám je dnes chci tímto nabídnout.

Dnes už máme konečnou podobu a hlavně jsem pravítka vyzkoušela a to přímo na dece. Abych se přiblížila podmínkám běžné švadleny, která nevlastní longarm, tak jsem zvolila na testování stroj, který se domácímu stroji přibližuje. Já jsem šla v obtížnosti svého šití ještě kousek dál a šila jsem na šlapacím stroji. Je to stroj s parametry podobnými quiltovačkám Janome nebo Juki. Jedná se o rovnostehy a já jsem použila i patku ze stroje Janome 1600. Jedná se tedy o patku odpruženou s výměnnými nádstavci. 

Na deku jsem použila panel falešného patchworku a myslím, že vzor mušlí (Clamshells), který jsem vytvořila se na různé panely jako celoploch výborně hodí.

Příklady jak lze šablonu použít:
Deka s mušlemi je 124 x 154 cm velká a použila jsem největší šablonu s výsledným půlkruhem 3 inch. Výplň Jan L 120 z Jilany. Zadní strana flanel. Deka je měkká a poddajná. Látky na tuto deku věnovala paní Pavla Křížová a obě deky poputují na charitativní účely. 



Zadní strana deky:


A video z prošívání na šlapacím stroji (video je zrychlené): 


Tuto deku jsem šila na šlapacím stroji, prošívala jsem na longarmu Bernina na stole. Na vzor s kolečky jsem použila všechny tři velikosti šablon. 
Modré látky na tuto deku věnovala  Jitka Chumchalová.
Návrh deky není nic převratného. Vychází z oblohy a duhy na ní.  Návrh prošívání: Použila jsem už zmiňované šablony a doplnila je zkrácenými spirálami - inspirace LuAnn Kessi.






A opět video z šití (video je zrychlené):
Śablonu na kolečka jsem opět využila na prošívání v kombinaci s volným quiltem.
A zkrácená a zrychlená videa. Při zakoupení šablony obdržíte odkaz na video s podrobným výkladem.



Něco o našich šablonách.
Šablony jsou opatřeny popisem. První hodnota je výsledná velikost kolečka. Druhá hodnota je výška šablony. Výšku nabízíme 3, 5 a 6 mm a výběr výšky se řídí typem Vašeho stroje. 
Na šablonách jsou také vytištěné linky spolu s malými zářezy, které pomáhají šablonu nastavit do správné pozice. Šablona má otvor na protažení kolem jehly, takže není nutné s každým kolečkem ukončit práci a stříhat nit.ˇ

Šablona je chráněna Licencí Creative Commons
CC BY-NC-SA
(uveď původ- zachovej licenci-neužívej komerčně)

Jak šablonu získat? Vše potřebné KLIK SEM

Další příklady KLIK SEM.
Netvrdím, že se statickou patkou bez odpružení lze prošívat jakýkoli patchwork. Právě u těchto patek je velmi důležitý dobře zažehlený top, případně je potřeba přizpůsobit vždy šití možnostem Vašeho stroje a použít šablonu například ve větším bloku, panelu, sashingu nebo v borduře. Pokud je to možné, zvolte pro Váš stroj patku s odpružením - ve chvíli, kdy patkou najedete na vyvýšené místo (šev) se patka díky pružině nadzvedne a vy snadněji zdoláte i nerovný patchworkový povrch se švy.
Jak se šije na roztočené zámečky klik SEM.


Krásný zbytek léta přeji. jamala




6 komentářů:

  1. Lezarts

    Šikovná pomůcka!!!

    OdpovědětVymazat
  2. Jste neskutečně kreativní tým!!! Ať se prodej a vývoj dalších šablon daří!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, děkujeme za přání. Chlapům vyřídím. j.

      Vymazat
  3. To je naozaj super, Jani. Obdivujem, ako ste ako rodina všetci kreatívni. Marta.

    OdpovědětVymazat
  4. Já ten váš blog prostě miluju, jste studnice vědomostí ,která se podělí o vědomosti a nám co se někde zadrhneme vždy poradíte a už se těším až šablona bude doma. Jste velice šikovný tým .
    Jana K.

    OdpovědětVymazat