úterý

Látám kalhoty a výstava PPM 2023 mýma očima

Výstava PPM 2023

Všem ještě jednou moc děkuji za milé pozdravy. Některým jsem tykala, aniž bych si to uvědomila. V sobotu to už začalo být mimo moje rozlišovací schopnosti.
 
Ještě napíšu něco k výstavě. Jsem nesmírně šťastná za každého koho jsem potkala. Zlatý hřeb byla bezesporu paní Jana Lálová, které jsem zapomněla předat dárek, který jsem jí vezla. Tak jsem byla šťastná z osobního setkání. Ráda jsem poznala osobně paní Máriu. Návštěvou nás poctila Jana Harmachová a další ♥.

Prodejců bylo mnohem více než loni, což byl loni častý argument. Hlavně složení prodejců bylo pestré, takže se tam objevila Veba, Snový svět a nabízeli látky ne tolik typické pro patchwork a to mi přišlo výborné.

Letos jsem zaznamenala, že někomu vadil malý počet klasických quiltů. Mně vyhovovalo složení výstavy, protože tam bylo všechno. Klasické quilty, moderní quilty, art práce. I art quilt může inspirovat klasiku a naopak. Pro mne tam bylo klasických quiltů dost, já hledám inspiraci spíš v detailech. Z moderních quiltů u me vedly čárkové quilty Elke Klein. Velkým zážitkem byla pro mne dílka, která prezentovala Elina Lusis Gringerga.

Že si každý svoje najde, se ukázalo na kolekci sashiko, kterou jsem navštívila s kamarádkou. Každá obdivovala něco jiného. Pak jsme se zastavily u jednoho quitu  a tam jsme si řekly, že tady jsme stejný. Našly jsme obě harmonii pro své oko. A to je podstata rozmanitosti této výstavy a já jsem z ní nadšená.
Určitě příště pojedu. Ať jako návštěvník (užila bych si i workshopy) nebo pomocník, pokud budu oslovena.

Stánek Anky Zimové KLIK SEM DO OBCHODU. Připomínám výstavní slevu do 30. 4. 2023, tak jak bylo na výstavě prezentováno.
Tj 7% na longarm a 15 % na sijaciu techniku do 30.4. Dalsia mimoriadna akcia: do 30.5 je mozne pri kupe stroja dokupit k nemu vysivaci modul za 50% ceny a pri kupe modulu dokupit k nemu program na tvorbu vysivky za 50% ceny tj bud Designer V9 Plus alebo Creator
Zleva. jamala, Anka Zimová, Monika Kolejová. Děkuju za skvělý víkend oběma i dalším členům týmu Patchworkparty.sk

já a Monika Kolejová

Všichni jste byli moc milí a já Vám ještě jednou moc děkuji. Tvrdila jsem teda, že je to moje poslední účinkování někde na výstavě. Ale když to mám za sebou... kdo ví.😄😄.
Mým úlovkem z výstavy byly lněné nitě na paličkování od Snový svět, se kterými se chystám prošívat. To byli také naprosto úžasní lidé a pán u nás i quiltoval, ačkoli tuto činnost nikdy nedělal.

ReFashion a upcycle

 Techniku sashiko nebo boro asi netřeba představovat. Pokud neznáte, určitě si najdete na internetu spoustu informací. V článku o ručním prošívání KLIK jsem psala o tom, že není nutné mít originální nitě a tak na své opravy jsem používala všechno, co mi přišlo pod ruku a také originální nitě na sashiko.

Na začátku byla touha opravit kalhoty, které jsem dostala. Jsou to pánské kalhoty a asi by v takovém stavu byly těžko k nalezení i v second handu. Někdo mi je daroval jakože na rozstříhání. Když jsem zjistila, že je obléknu a že jejich stav je takový jaký je, tak jsem zajásala. Tak tohle jdu opravit. Samozřejmě jsem si takový způsob nevymyslela sama, ale každé  kalhoty jsou originál právě v tom v jakém stavu se nacházejí a jaké opravy potřebují. A takto se stávají originálem. Šila jsem ručně a nohavice jsem nepárala pro lepší dostupnost. Prostě jsem to nějak ušila.

Přední nohavicovou část jsem prošila tmavě modrou sashiko nití. Tu jsem měla několik let a chtěla jsem, abych ve svém prvním takovém větším projektu i originál nit měla. Tady ale končí veškeré nakupování a ostatní prošívání se dělo bavlnkami darovanými nebo i háčkovací přízí. Přidala jsem modré prošití i na spodní část nohavic. Tam už jsem pracovala přes šev. Na uměle vytvořené díry, které se nošením zvětšily více než bylo potřeba, jsem našila záplaty. Záplaty z jiných darovaných kalhot jsem našila předním stehem a následně prošila. Nakreslenou mřížku jsem vyplnila stehy sashiko. No spíše něčím, co se k sashiku přibližuje. Inspirovala jsem se knihou od Susan Briscoe 365 sashiko KLIK, kterou mi doporučila paní Jana Lálová.

Tímto bych paní Janě moc chtěla poděkovat za všechnu inspiraci. Pokud nevíte, paní Jana Lálová přeložila jinou knihu Susan Briscoe do češtiny, přidala vlastní postřehy a všechny projekty také ušila. Knihu vydal Computer Press, ale je už vyprodaná. Možná nějaký antikvariát bude knihu nabízet.

Zpět ke kalhotám. Proplétaný vzor jsem objevila ve jmenované knize (365 sashiko) a původně jsem na záplatě měla mít něco jiného, ale moc dobře to nevypadalo. Proplet jsem dělala nedělenou vyšívací bavlnkou mouliné. Pohodlně jsem s ní ale prošila i některé další detaily. Přední část byla vyřešená. Přidala jsem detaily jako prošití poklopce a otřepených kapes. Začala jsem sice nebarevně, ale pak jsem přidala i trochu barev a ladím s taštičkou a náramkem.

V zadní části jsem přiznala díru, která byla na zadní kapse a má tvořit trochu kontrast k přední části kalhot. Druhá kapsa měla větší podélný problém. Kapsu jsem jen uvnitř podložila a opět prošila. A jak vidíte, kapsa zůstala i funkční. Opět jsem prošila otřepený okraj kalhot v dolní části nohavice. Skoro bych řekla, že téma soutěže PPM 2024 - zero waste - jsem o rok předběhla.




Druhá kapsa je tak trochu wabi sabi. Ale chtěla jsem ji tak nechat. 
Když si vaše kalhoty z popelnice fotí hned několik lidí.

Stihla jsem částečně nafotit i výchozí stav. Příště se pokusím nafotit. lépe.

Ještě jeden malý projekt. Opět inspirace z výše jmenované knihy nad kapsami a jedny nezáživné šaty, které dostaly šmrnc. Opět mouliné bavlnky všemi šesti prameny. Prošívalo se snadno, protože šaty jsou tenké. Na PPM jsem je nevytáhla, ale v létě se budou hodit.



A maličko prošívání. Halenku jsem obarvila listy opadanými z maminčiny mandarinky. Výstřih jsem zmenšila našitím nitěných knoflíků a docela nenápadně jsem halenku opět dozdobila prošitím. Jednak jen tak a jednak z důvodů otáčení švů kolem ažury. Dojatá jsem byla, když někdo (omlouvám se PPM mi splynulo) poznal, že to nebude jen tak a že halenka mohla být kdysi bílá.
Nové album KLIK SEM s těmito většími i drobnými opravami a úpravami bude v levém sloupci na blogu (pro ty, kdo se dívají z počítače). Větší opravy budu nadále přidávat i do alba roku 2023.
Krásné dny. jamala

8 komentářů:

  1. Jani zhltla jsem celý článe! Bohužel jsem opět na PPM nebyla - prostě se sešel krásný dárek od Ježíška - divadlo spojené s výletem s dcerami - s termínem výstavy. Ale na štěstí jsem viděla mnoho fotek alespoň zprostředkovaně na FB a moje oko, duše a srdce se potěšily... Snad konečně za rok se mi povede a zúčastním se i já osobně ;) Tvoje celé psaní je zase pro mě taaaak osvěžující!!! Sashiko jsem viděla naživo před pár dny a zamilovala jsem se do něj! A ve tvém podání alá opravené kalhoty či přizdobené šaty, halenka, je to pecka! Přeji krásné dny plné skvělých nápadů a tvoření!!! Martina V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahóój. Já si říkala, že jsi musela mít nějaký důvod. Příští rok je náš! Je více kamarádek, které nemohly, ale příští rok se určitě všechny potkáme.

      Vymazat
  2. To tvoje oblečení, to je pecka!!!! Prý kalhoty z popelnice.-)))) A perfektně jsi je povýšila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanka V. V poslední době mě zlobí Google a dělá, že jsem anonym:_)

      Vymazat
    2. Hani, díky moc. Já jsem nad nimi zajásala, když jsem viděla v jak příšerném jsou stavu. Mám tady ještě další, které jsem trochu dost obnosila přes zimu, tak dostanou na další zimu nový kabátek. J.

      Vymazat
  3. Jani, jsem moc ráda, že jsme se na výstavě stihly pozdravit. Jsi skvělá v tom, co děláš a tvá inspirace je bezbřehá! :-)
    Romana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc. Také jsem tě ráda viděla. A tvoje fantastické práce. Snad se jednou dostanu na tvůj worshop. J.

      Vymazat
  4. .... tvoje kalhoty i šaty ve mně budí úžas......

    OdpovědětVymazat



Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.