čtvrtek

Jak se šije vánoční kometa

 To jsem si nedříve přečetla ČLÁNEK o moderních vánočních quiltech. A zjistila, že jdou na mě nějak vánoce. Možná z radosti nad tím, že veterinářka odhadla špatně v létě Vendulčinu touhu být se mnou a navzdory prognózám o měsíci života, mám Vendulku stále blízko sebe. Sedí na okně, leží na šicím stroji. Už téměř slepá se mě drží a hlídá si mě.

V kuchyni máme dvě křesla (kuk TADY) s červenými přehozy. Tak tím je dané ladění. A jak jsem fotila, co u nás nyní aktuálně kvete, tak jsem si potvrdila, že i moje vánoční tvoření bude celé červené. Chtěla jsem tři červené odstíny, ale původní záměr hvězda ve hvězdě se mi moc nelíbil. Orámovala jsem pouze středový čtverec světlejší barvou. K výpočtům letících hus jsem použila svoji novou KNIHU. Letící husy z pěti čtverců mi v inch vůbec nešly a tak jsem nadšená, že výpočty na různé bloky jsou v knize i v centimetrech a já se nemusím trápit. V palcích odmítám myslet, protože ani oblečení jsem nebyla zvyklá šít v palcích. 

Takže mám top a od začátku jsem tam chtěla dostat vlnky, ale chtěla jsem, aby to hvězdě slušelo a aby to mělo pohyb. jednoduše, aby to byla kometa. Prošívala jsem na Bernině Auroře 440 s kráčející patkou. Použila jsem stehy 1 a 4, přičemž vlnky jsme použila jen na krátkých úsecích. Přiznám se, že jsem svůj nápad s prošitím nechala uzrát do druhého dne, ale hned ráno jsem běžela ke stroji a prošívala. O quiltování vzorem vlnek se dočtete na STRÁNCE, kterou jsem vytvořila.  Každý ten polštář je trochu jiný, ale to nevadí, protože ani potahy nejsou stejné a křesla jsou v různých koutech.

Já jsem Vám chtěla především ukázat, že celoplošné prošití může být pěkné. Že vůbec vzor neruší, naopak i na jednobarevné, kde je prošití lépe vidět než na vzorované látce, může být zajímavé  a decentní. Že si můžete udělat nápadité prošití i s kráčející patkou a v kombinaci s vlnkami máte další možnosti. Další kombinace vzorů najdete na stránce, kterou jsem už zmínila. Děkuji všem, kdo mi píšete komentáře, že Vás vlnky oslovily a hlavně, že je používáte. Nebojte se prošívat jinak.




Fotit červenou je skutečné červené peklo.

Kometa pod sněhem

Prošití druhého polštáře zase vyplynulo z deky, kterou jsem ukazovala v minulém příspěvku. A protože  jsem odpovídala na nějaké dotazy ohledně tohoto prošívání, tak ještě doplním něco k tomu předcházejícímu příspěvku. Začínala jsem uprostřed deky a to tak, že jsem si od ruky načrtla středovou čáru tak, jak vidíte na náčrtku na obrázku. Postupovala jsem od středu nejdříve na jednu a poté jsem práci otočila a prošila druhou polovinu. Když začínal vzor být jednotvárný, přidala jsem malou spirálu a jejím obšíváním se vzor zase změnil. Na šití echa existují miskové patky nebo nádstavce, které práci usnadní. Já mám miskovou patku, ale na velký stroj mi moc dobře nesedí, takže jsem ji nemohla použít. Šila jsem tak, že jsem používala dlouhé tahy a dekou pohybuji celou rukou. Nedržím tedy malý výsek dlaněmi, ale pracuji tak, jak je vidět v TOMTO videu (kolem čtvrté minuty). Na Borbále pracuji bez quiltovací podložky. Já jsem natočila video, kde vysvětluji kdy a proč quiltovací podložku používám, kuk níže. 



Video o quiltovací podložce. Ještě doplním, že asi nejlépe klouže stolek z rovnostehu Janome. Quiltovací podložka není v některých případech nezbytná, ale je příjemným pomocníkem. Takže pokud se někdo ptá na quiltovací podložku, tak já se vždy zeptám, jaký má stroj a vysvětlím mu záludnosti a přednosti. 

A ještě trochu té červené inspirace.




Tak jsem na Vás zase dnes pustila spoustu informací. Klidně se k článku i videu vraťte a zkuste si někdy krásy celoplochu. 
Krásný a klidný adventní čas všem přeji. Jana

11 komentářů:

  1. Krásné povídání. Super polštářky. A musím ti pochválit i kytky.

    OdpovědětVymazat
  2. Krásné ohnivé polštářky - vidím krb a v něm otevřený oheň, prima pocit. Pořád ještě došívám andělíčky, ale mám připravenou výšivku berušky na flešce a tak za dva tři dny si už dovolím se pustit do deky pro Stelinku. Chci to stihnout do vánoc.
    Co se týče podložky, je skvělá. Ale bohužel mám tu zkušenost, že jsem na radu jedné quiterky použila podložku s vytaženými zoubky a ona se mi "ožvejkala". Takže teď mám na ní vyříznutý vetší obdélník, skoro čtverec, aby mi nerovnosti okrajů neničily látku. Podložku používám na stolky a lepím si ji po stranách páskou, protože má po letech tendenci se rolovat, hlavně v rozích. Možná časem zauvažuju o obnově, je to skvělá a skoro nezbytná pomůcka. Což nemohu říct o spoustě věcí, které jsem si během let opatřila a o kterých už nevím, o čem jsou. Bezva je také magnet na držení stejné šířky šití - no zkrátka bezva jsou věci, které doporučíš Ty, protože máš jejich výhody a nevýhody dobře vyzkoušené. Děkuju Ti za to, Pády.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. P.S. Něco jsem Ti písla k přehozům. :)

      Vymazat
    2. JJ. Přehozy jsem objevila. Díky za zkušenosti se zoubky. Já jsem takto podložku používala a problém jsem neměla, ale může to být i patkou s jakou intenzitou jde proti zoubkům. Já jsem podložce vůbec nepřišla na chuť na Borbále. Jednak ji nemám vlastně kam dát a jednak se mi hrnula. Vím, že quilerky ze zahraničí (u nás jsme tři, kdo máme Borbálu na stole a ne na rámu) vystřihávají díru ve velikosti celé stehové destičky, protože pod ní je regulace stehu. A nechci tvrdit, že ji nepoužívám, jelikož na šití s pravítky je to vlastně povinné a já si stroj nechci kazit. Na longy na stole se dají koupit i obrovské podložky, tak pak by to mělo smysl. Na té Janomce to klouže skoro stejně jako na podložce, nicméně pouze na tom stolku, tělo stroje je trošičku pomalejší. No a co se týká šlapáku, tak myslím, že na videu bylo dobře vidět, že bez ní neprošiju deku ani s kráčející patkou, případně se hodně nadřu. Magnet je parádní, jen se s ním musí u elektroniky opatrně. Ale na Auroře ho běžně používám, protože stroj má pouzdro z boku a ne seshora. U strojů s horizontálním chapačem je asi potřeba největší opatrnosti a nemanipulovat s magnetem při otevřeném okénku chapače. Já jsem si ověřila, že jakékoliv jiné pomůcky moc nepotřebuji. Jenou jsem dostala nějakou pomůcku v podobě měřítka, ale moje papírové proužky jsou prostě nej. Jo a ten oheň. Máme krásná červená krbová kamna, ale M. přestal čistit sklo, tak holt oheň není vidět. Ale hlavně když je teplo. J.

      Vymazat
  3. “Hvězda” ušila krásné hvězdy!!!
    Podložku mám už hodně let a nedám na ni dopustit!!!!
    Díky za opět kvalitní příspěvek!! Skal pokračuje psaní knihy?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. Psaní knihy pokračuje velmi vlažně. Asi je to zřejmé z aktivity, kterou vyvíjím na blogu. Nicméně i to je součástí psaní knihy. Třeba Alenčin poznatek s ožvejkanou podložkou :-)). Já se tak zcela nenápadně soustředím na různé maličkosti, které lovím i na Facebooku z různých reakcí. Zrovna jsem psala článek o barvách nití. Zabředla jsem samozřejmě do optických iluzí a problematiky mozku. Chystám se na projekty po novém roce a usilovně budu psát. Ale určitě i projekty, které dělám teď mají význam a jejich fotky se budou hodit. Byla jsem nemocná a tak vznikl projekt vlnkování. Ale i to je cesta ke knize i když to tak možná nevypadá. Snažím se ptát na nějaké otázky, ale málokdo spolupracuje a odpovídá. Snažím se pochopit myšlení některých prošívajících. Některé holky jsou ochotné mi odepsat. Musím citlivě, jelikož nechci nikoho urazit. Příklad: Ptala jsme se známé co ji vede k tomu, že neprošila borduru. Proč vzor, který byl jinak přes celou deku ukončovala před bordurou, což je jistě pracné a proč následně borduru neprošila. No a tou jsou věci, kterých jsem si dříve tolik nevšímala. Nerozumím strachu z celoplošného prošívání. Jejda, to jsem se rozpsala. Kéž bych tak rychle postupovala i s knihou. J.

      Vymazat
  4. Vidím dobře, že nit prošívání je vždy v barvě prošívané látky?! Jestli mne nešálí zrak, tak tedy zírám! :D
    Je to čisté, jednoduché a krásné

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc. Mám ráda věci na kterých se už nedá nic ubrat. Co se týká barvy nití, tak naše oko je rádo klamáno a zrovna nedávno jsem psal kapitolu do knihy o quiltování právě o barvách nití. Takže si vlastně uvědomuji, že ač to bude kniha o volném quiltování, tak ono tam bude hodně obecných problematik pro prošívání jako takové. Díky moc za zajímavý postřeh. Jana

      Vymazat