neděle

Dílna jamala

 Do budoucna se budeme potkávat na novém blogu. Tento blog má už dlouho název Dílna jamala a název přechází i n adresu nového blogu Dílna jamala (dilnajamala.blogspot.com).

Děkuji za dosavadní přízeň a těším se na potkávání na nové adrese.

Krásný zbytek prázdnin. Dílna jamala

čtvrtek

Kachle

Co takhle ušít si kachli? Do konce prázdnin už jen odpočítáváme. A ještě dva dny horko. Mám mnoho nakreslených kachlí a pár jsem jich převedla do šití. Mám přidat další? Zkusíte ušít ? Nemám tiskárnu, takže dávám dvě velikosti a poprosím o zpětnou vazbu.
Velikost bloku 10 inch, 7 inch. Styl šití na papír a aplikace. Aplikaci můžete šít jak je libo. Nebo bez aplikace... 







Kachle 2 náhled KLIK PDF

Kachle 2 omalovánka KLIK PDF

Kachle 2 - 10 inch šití na papír KLIK PDF

Kachle 2 - 10 inch aplikace KLIK PDF

Kachle 2 - 7 inch šití na papír KLIK PDF

Kachle 2 - 7 inch aplikace KLIK PDF

jamala

Šití na papír ptáčci

Návod jak na šití na papír. Carol Doak KLIK SEM

Návod jak na šití na papír. Monika Kolejová KLIK SEM. (já bez lepidla a s kartonem od čokolády, starým pohledem nebo čímkoli podobným namísto plastové folie😇. Prosím, nezatěžujme životní prostředí více než musíme. Totéž platí i o škobu ve spreji)

Co se papíru týká. Já používám tabelační papír do jehličkových tiskáren s nižší gramáží. Odtrhnu kraje a bez problémů vytisknu. 

K dokončení bloku pak použijte Diagram k sestavení

Kontrolní čtvereček 1 inch KLIK SEM

PDF soubor 12 x 12 inch KLIK SEM
PDF soubor 10 x 10 inch KLIK
PDF soubor  8 x 8 inch KLIK

Diagram k sestavení: KLIK
Skupiny sešíváme v pořadí B + G + F + H
Druhá polovina C + I + D + E + A

Diagram pro menší velikosti KLIK (Díl I je součástí skupiny C)


PDF soubor 12 x 12 inch  KLIK 
PDF soubor 12 x 12 inch zrcadlově KLIK SEM
PDF soubor 10 x 10 inch KLIK
PDF soubor   8 x 8 inch KLIK

Diagram k sestavení: KLIK
Skupiny sešíváme v pořadí A + B
Druhá skupina F + G +H
Třetí skupina D + E +C

PDF soubor 12 x 12 inch KLIK
PDF soubor 12 x 12 zrcadlově KLIK
PDF soubor 8 x 8 inch KLIK

Diagram k sestavení KLIK
Skupiny B + C
Druhá skupina E +D +G + A + F

Diagram pro menší velikost KLIK


PDF 12 x 12 inch
PDF 8 x 8 inch KLIK

Diagram pro menší velikost KLIK
PDF 10 x 10 inch KLIK
PDF 8 x 8 inch KLIK

Diagram KLIK

středa

Babiččiny záhonky

Pro letošní rok mám splněný můj takový soukromý závazek, že i když mám longarm, tak alespoň jednu deku ročně musím proquiltovat na šlapáku. Alespoň dokud to zvládnu. V tomto příspěvku nejen deku ukážu, ale také se podělím o svoje zkušenosti s prošíváním obecně. Takže si udělejte čas na čtení, protože toto je článek nabitý informacemi a odkazy. Videa najdete na konci článku. Na prvním mluvím o tom co potřebuji ke quiltování, pak video šití s pravítky, video free motion quilting a lemování.

Plné znění článku v placené části ZDE






Návod: Granny's Flower Garden. Nezapomeňte se podívat na page 2, kde najdete i realizované projekty. Prošití jsem zvolila tak, aby deka zůstala měkká a ještě užitková. 

Deku jsem šila na českém šlapacím stroji Minerva 122 a quiltovala na německém stroji Mundlos Original Victoria z260.
Něco o strojích. Minerva je stroj, který Vám bude známější, protože je to domácí stroj a navíc české výroby. Je to stroj s kyvným chapačem a byl určen pro běžné, lehké domácí šití. Naproti tomu Mundlos je stroj krejčovský, ve své době byl velmi drahý a patřil ke špičce průmyslových strojů. Ne, nespletla jsem se, je to konstrukcí stroj průmyslový, jen je šlapací i když se později vyráběl i s motorem. Má i chapač stejný jako stroje průmyslové. Nelze říci, že jeden nebo druhý je lepší. Oba stroje jsou výborné řemeslné kvality, jen mají jiné určení. 


Popis deky: velikost 150 x 186 cm. Není to úplně drobeček. Na šířku pod strojem naprosto v pohodě a na délku bych zvládla klidně i o blok víc. 

Použité rouno Termolin 120 g. Rouno je vpichované do základu a rozhodně změkne než deku doděláte. I když je rouno polyesterové, tak asi nejvíce připomíná vzhled starých quitů a k dece se hodí. Původní plán byly jen čtverečky a kytička bez echa. 
Zadní strana plátno.

Co je v plné verzi článku:

Článek o rounech

Rychlá rada č.1 A rychlá rada č. 2. Návod obsahuje dvě rychlé rady pro quiltování

Pracovní prostor jak upravit pracovní prostor, aby se nám lépe prošívaly větší deky. 

Styl prošití. Něco o tom jak prošívat užitkové deky 
Jednotlivé kroky:  Postup, jak jsem deku prošívala ve čtyřech po sobě jdoucích krocích.
Jak navrhnout vzor na konkrétní patchworkový top

Obecná úskalí: Něco o šití s pravítky, jak na spodní nitě, jak vyzkoušet a navrzhnout volné quiltování. 

Statická pravítková patka a jak ji seřídit. Něco o záludnostech pravítkové statické patky a  video jakou patku si nejlépe pořídit pro Váš stroj

Jehly Malá kapitola o jehlách

Šlapací stroj a jeho specifika.
Ovládat šlapací stroj není zas tak těžké, je to o zvyku. Už se mi několikrát stalo, že mi někdo řekl: Vy máte výhodu, tu rychlost si lépe korigujete. ALE
Šlapací stroj je většinou docela pomalý, takže musíte poměrně zuřivě šlapat, když chcete mít větší rychlost při velkých tvarech. Je to potřeba pro zachování plynulých tvarů. A právě při těch větších tvarech nohy fofrují a ruce pomalinku tvoří romantickou kytičku🌸. Při quiltování s pravítky je to ještě horší. Ideální je ovládat stop start bez použití rukou k rozjetí hnacího kola. Vždy při začátku šití pak pravým okem zkontrolovat hnací kolo, zda se točí na správnou stranu. Jinak se přetočí nit dozadu a je potřeba vyjmnout cívku a začít znovu. U strojů s kyvným chapačem to ještě jde vybalancovat celkem snadno. U mého stroje  je chapač rotační, tedy citlivější na každý pohyb vzad. Dále je potřeba ovládat nohou pedály tak, aby jste při zastavení nejen polohovali jehlu dolů, ale také ji tam udrželi, když budete rovnat a upravovat deku pro další práci.

Našívání lemu: Lemování našívám několika způsoby. A dvě podrobné konkrétní možnosti. Velká a kapitola. Díky komentářům na Facebooku, kdy si autorka ani postup u mne na blogu nepřečetla a kritizovala ho, jsem se rozhodla nadále na svém blogu nezveřejňovat další návody a postupy.

Quiltovací kruhy. Ve videu říkám, že nutné nejsou, ale pro mne se už staly nezbytností. Je to proto, že se mám ráda a při tak velké dece šetřím ramena, krční páteř a ruce. Práce je i rychlejší, nemusím tolikrát přechytávat ruce a rovnat top. Pro mne už se staly věcí nezbytnou při quitlování na stole. Odkaz na článek o kruzích TUDY.
Poznámka k ceně kruhů. Kruhy jsou vhodné na větší stroje, tedy stroje, které už jsou samy o sobě investicí. Kruhy jsou doplňkem, který stojí za zvážení, protože opravdu uleví rukám a umožní quiltovat větší vzory. Kdybych se měla rozhodnout mezi kruhy a skládacím rámem k domácímu stroji, tak rozhodně kruhy a vlastně bych ještě ušetřila.

Odkaz na pravítka Nej šicí stoje KLIK
Nezapomeňte vybrat správnou výšku pravítka. KUK na naši nabídku šablon, kde o tom píšu více. Na videu jsem také používala pravítko Line Tamer. Toto má ale výšku 6 mm a na patku, kterou mám už je docela vysoké. Koupíte ho třeba na Etsy.

Videa


komentovaná videa jsou viditelná pouze v placené sekci.


Krásný zbytek prázdnin. jamala

úterý

Poločas prázdnin

 Poločas prázdni, alespoň u nás, je ve znamení deště. Pro někoho déšť v době dovolených. Ale co si budeme nalhávat, třebas jsme ho zrovna nechtěli, tak vláhu příroda potřebovala. A tak alespoň posílám kytičkový pozdrav pro ty, koho déšť zaskočil. 

Deku jsem šila z látek, které mám doma (někdy už hodně dlouho) a pozadí je vlastně z odpadu, který vzniká při šití povlečení. Věnovala Jitka Nitka a já si říkala co s takovou jemnou romantikou budu dělat a ukázalo se, že je to geniální podklad pod kytky. 
Návod najdete na Quilterscache KLIK SEM. Velikost jsem ponechala stejnou. Chybí ještě barevné obšití, ale chtěla jsem Vám zpříjemnit deštivý den a tak ukazuji top už takto.






Další dva topy jsou šité jako disappearing (mizící) L blok Už dlouho mám mám uložený odkaz jako inspiraci a dost jsem se rozmýšlela, zda šít klasicky a nebo jako disappearing blok, tak jsou prostě topy dva. Jeden na zkoušku. A přemýšlím o třetím v pánské variantě, protože možností je mnoho. 

Více se o bloku dozvíte ZDE a návod najdete TADY,

Pokračování  a moje realizované deky s L bloky KLIK SEM.

A všechny tři topy jsem šila v letní dílně a to na šlapacím stroji Minerva 122. Deku s kytkami bych ráda na šlapacím stroji i prošívala. Šití na šlapacím stroji budu prezentovat hlavně na Instagramu, když už ho mám. Takže, pokud Vás zajímá šlapací stroj, koukejte tam.


Začátek prázdnin byl u mne také ve znamení prošívání. Tedy alespoň do té doby než jsem zavařila longarm a pokazil se mi spouštěcí spínač. Ještě, že mi zůstaly ty šlapací jistoty! 

S tím vlastně souvisejí úpravy na blogu (prostě jsem na ně najednou měla čas.. Trochu jsem zjednodušila jeho vzhled a do hlavní lišty jsem dala stránku s odkazy na moje různá alba. Je to proto, že verze pro mobily stejně zobrazování bočních záložek nepovoluje a je tak zbytečné sázet alba tam. na stránce moje alba na Google jsou odkazy i na prošívání nebo šablony a další alba. K albům se můžete připojit a najdete tem víc než se dostane sem na blog, protože info píšu k fotkám ihned. Do komentářů dávám zase odkazy nebo svoje postřehy.

Chystáme se rozšířit nabídku našich šablon na quiltování. Přibude srdíčko, ovál a hvězdička.
Zatím testuji jak nejlépe šablony připravit.




V neposlední řadě bych moc ráda poděkovala za Vaše pozitivní reakce na Věnuj top.

Zatím čekám, kolik dek se mi ve skutečnosti sejde. Velké překvapení pro mne byl Váš zájem. Dííííky moc za Klubko a také za sebe a novou skvělou zkušenost. V první dávce bych ráda předala kolem dvacítky dek, tedy spolu s mými a myslím, že k tomu směřuji. První odhady byly, že jich bude stěží deset. Zatím mám stopstav dalších topů až podle toho, kolik do konce září dek opravdu bude. Prosím o pochopení, musím to nějak ukočírovat a následně taky zpracovat.

Na závěr jeden tip a větev.
Tip je na vytahaný řemínek na šlapacím stroji. Přesto, že jsem délku měla na jaře správnou, tak suché počasí způsobilo, že se mi řemínek vytáhl. Kdysi dávno jsem čela radu - namočit do vody. Zkusila jsem a řemínek byl velmi, ale velmi krátký. Letos jsem šla na to z rozprašovačem a lehce stříkala na řemínek a přes noc nechala uschnout. Délka byla ráno už mnohem lepší.


Větev jsem si donesla z místa, kde byla Vendulka na jednom z posledních výletů. Moje princezna mi moc chybí a větev jsem doslova vlekla z místa, kde jsme loni byli překvapení bouřkou, která ji moc vyděsila. Větev mám zatím v přístřešku, protože tam žiju velkou část léta. Stálí čtenáři vědí, že je to můj letní domov. 

Zdaleka se sem nevešlo všechno, co přinesl červenec. Tak aspoň takto. Přeji příjemné čtení a potkáme se tady na konci prázdnin. Krásný srpen Jana.