čtvrtek

Odhalená kolečka
















Tak prý na co mám ta kolečka. Aby nevzniklo nějaké nedorozumění - jedna kolečka háčkuji z dlouhých sloupků, další z krátkých. Ta kolečka z dlouhých sloupků jsou asi snadněji odhadnutelná. Přibyl k nim lem a jsou z nich čtverečky.  Ispirace z Ravelry, postup jsem si vymyslela podle obrázku, nerada čtu návody. Kdo nezná Ravelry - jedná se vlastně o sociální síť zaměřenou na háčkování a pletení, často s návody zdarma. Je nutné se zaregistrovat.
Tady je pomůcka k anglickým návodům.

Sestavování se ujala Sára, kdoví jak to dopadne:
A jak jsem je obháčkovala:
Podle popisu by kolečko ze čtyř řad sloupků mělo mít 64 dl. sl. v poslední řadě. Stranu čtverce dělám nad 16 oky.
Do jednoho sloupku nahodím ze světlé vlny oko, 3 řet. oka namísto dl. sl., pak háčkuji vždy do dalšího dl. sl. základního kolečka: 2 dl. sl., 2 polosloupky, 5 krátkých sloupků, 2 polosloupky, 3 dl. sl. a do 16 oka pak uháčkuji ○2 2x nahozené dl. sl., 3 řet. oka, 2 2x nahozené dlouhé sloupky○ (sloupky háčkované do 16tého oka tvoří roh). Nad dalšími 16 oky opět: 3dl. sl., 2 polosloupky, 5 krátkých sloupků, 2 polosloupky, 3 dl. sl. a do 16 oka pak uháčkuji ○2 2x nahozené dl. sl., 3 řet. oka, 2 2x nahozené dlouhé sloupky○ , nakonec připojím pevným okem.
Háčkuji s Lady od Vlnapu. Mám nějaké zásoby z dob, kdy jsem pletla svetry pro syna.


Kolečka z krátkých sloupků
Ozdoby z časopisu Ona ví, myslím z loňského roku. Kolečka mají průměr 9 cm a sloupky přidávám podle potřeby, aby vzniklo kolečko. V časopise byl i nějaký dlouhý návod jak kolečko vytvarovat. Jsou háčkovaná z bavlněné příze režné barvy s lesklým vláknem. Vyšívám přízí Nela z Niťárny předním stehem. Přemýšlela jsem, jak budu přenášet vzor, vystřihla jsem si papírové šablonky pro vyšití obrysu, detaily pak nějak od oka. Pak sháčkuji dvě kolečka takto: 3 krátké sloupky, 3 řet. oka, 1 krátký sloupek do stejného oka jako poslední. Žádnou vycpávku nepoužívám jen spojím kolečka dohromady.


 Tak je to s mými kolečky. Samozřejmě budu pokračovat v háčkování, tedy jestli Sára dovolí.
Přeji pěkný den

10 komentářů:

  1. teda ty vánoční kolečka jsou senzační!!! nádhera...

    OdpovědětVymazat
  2. Klobúk dolu, že háčkovanie len tak od oka, ja bez návodu nedám ani ťuk. Páčia sa mi tie kolečka ako vianočné ozdoby.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak ty ozdoby mě dostaly, to fakt jednoduchá a přitom velmi efektní paráda! Díky za to, že ses podělila o postup, jak na ně. Hezký den! LenkaH.

    OdpovědětVymazat
  4. háčkování mě moc nebere, ale ty ozdoby jsou dobrý nápad, třeba na nějaký vánoční jarmark ve škole. jinak já vůbec nechápu ty hačkovací nákresy, to je pro mě naprosto nepochopitelné :-)

    OdpovědětVymazat
  5. bezva nápad.....i když tuším,že u ozdob nezůstane. Jak Tě znám....skončíš s plédem.
    Háčkované období mám za sebou,ale neříkám,že se k němu jednou zase nevrátím. Kdysi jsem obháčkovala cca 700 vajíček na Velikonoce :))
    *Kvítko*

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý nápad- ozdoby uháčkuju mamince na vánoční stromeček.Dík za nápad.M.

    OdpovědětVymazat
  7. Krásné to máš.....ty ozdobičky jsou fantastické.....ty pokušitelko jedna...:-D

    OdpovědětVymazat
  8. Jani, Ty jsi šílená! A já už z Tebe šílím taky. Koukám na Tvůj blog a dělají se mi kruhy před očima, mimochodem velmi krásně vyšité kruhy.
    Žasnu a obdivuji. Pa Hana

    OdpovědětVymazat
  9. A já si zrovninka nedávno kladla stejnou otázku, na co že ty kolečka máš. A mimochodem krásné ozdoby jsi vytvořila, jsi šikula. Kincsem

    OdpovědětVymazat