neděle

Moje pošetilosti

O Viktorce jsem už toho napsala hodně. Bohužel neumí quiltovat nebo jsem možná nesehnala vhodnou patku. Chtěla jsem si splnit sen a quiltovat na šlapacím stroji. Tak jsem jednoho dne sedla k internetu a výsledek byly dvě šlapací Lady za odvoz a třetí stroj, Minervu jsem měla přislíbený od kolegyně.Všechny tři jsou už vyčištěné a v chodu. Všechny mají ponorné podavače. Ano i ta černá Lada. Rameno strojů je u všech stejné - 19 cm a to je docela velký prostor i když uznávám, že do moderních obrů mají daleko.

Zatím jsem zkoušela volné quiltování jen na Minervě 126-2. Patku jsem použila ze současné Lady. Je to sice hopsanda a ty mi moc nesedí, ale jde to. Šlapání jako takové, tak to problém vůbec není. Přijde mi, že kyvný chapač snese nějaké to šlapací zaškobrtnutí. Co se ladění stehu týká, nemusela jsem skoro nic dělat, jen jsem trochu utáhla horní nit. Kdo by chtěl zkusit dýně a další vzory, tak návod je tady.
Mé quiltovací umění není velké, ale přesto si dovolím dvě rady. Mě pomáhá, když si vzor nejdříve čmárám na papír, abych vzor dostala do hlavy a pak už nad ním nemusela přemýšlet. A ještě jeden postřeh. V začátcích jsem šila zbytečně rychle a to jsem už vůbec jsem nestíhala vzor ani regulovat steh.
A tohle jsou moje první pokusy na šlapacím stroji. Poslední obrázek je ze zadní strany





Lada 77 umí už sice není v tak perfektním stavu jako Minerva, ale šít jí jde. Zatím jsem zkoušela opravdu jenom rovné šití. Vytáhla jsem ji z jedné garáže, kde byla už několik let. Zdobí náš obývák, zatímco ostatní se stěhují na chalupu.




Druhá Lada 237 je zajímavý kousek. Neježe umí entlovat, ale i vyšívá. Má spoustu různých patek, vyšívání madeiry. Musím ještě všechno prozkoumat.
Takhle vypadá vyšívací zařízení:
Moje první pokusy s vyšíváním. Zatím i poslední, utrhla jsem řemen, tak zase někdy příště. Šířka stehu je nejvíce 5mm. Moderní stroje jsou jinde, já vím, ale tohle je opravdu krása. Už jenom než potočím všechny příslušné páčky a knoflíky, abych dosáhle stehu který mi nakonec vznikne.
Tak krásné dny. Jana

13 komentářů:

  1. wow, nechápu... já nedokážu rovný steh na normální šicím stroji, natož na šlapacím a ještě něco do kulata, kytičky, tvary....

    OdpovědětVymazat
  2. Jejda, ty jsi ale šikovná. Některé z těch strojů byly i u nás doma nebo v nejbližší rodině, ale já už bych se k nim asi nedokázala vrátit. A ty dýně jsou lákavé. Díky.

    OdpovědětVymazat
  3. Jani , Ty jsi super sběratelka. Fantazie co s těma babičkama dokážeš. Zdravím. M.

    OdpovědětVymazat
  4. Vrátila jsi mě do dětství k mojí babičce, která mě na Ladě učila šít :)
    Ten návod na tu dýni je dokonalý a Tvoje výtvory ještě dokonalejší... to já prostě nikdy nedám :(
    Pa Hana

    OdpovědětVymazat
  5. Jani, fandím ti, stroje jsou bezvadné kousky a quiltování velni pěkné. Zdena

    OdpovědětVymazat
  6. Kouzelné stroje a kouzelné quiltování. To ale není těmi stroji, nýbrž kouzelnýma rukama.

    OdpovědětVymazat
  7. Jani, ty máš doma hotové poklady! Moc se mi líbí tyto staré stroje, jak jsou vypracované...A ty jsi umělkyně, takovou krásu na nich vytvořit. :-) Tak ať ti dobře slouží! :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Na Ladě 77 jsem se naučila před 45 lety šít. Maminka na ní šije dodnes, s velkou pravděpodobností ji jednou zdědím ale určitě se jí nebudu zbavovat. Obdivuji tvoje šití a přiznám se, že dost často opisuji. Díky Ti za to.

    OdpovědětVymazat
  9. Jani,krása.....dnes jsem koupila náhodně v bazaru starou singrovku....prý je zcela funkční,ale i kdyby nebyla...no nádherná.Jsem zvědavá jestli spolu nějaká ta šití zvládnem:-),zítra ji snad manžel přiveze:-)
    S pozdravem Jitka

    OdpovědětVymazat
  10. To prošívání je nádherné, jsi šikulka.

    OdpovědětVymazat
  11. Piękne pikowanie i piękne maszyny :)

    OdpovědětVymazat
  12. Rovnakú minervu mám aj ja. Je ešte po mojej babke. Je to jeden super šijací stroj, na ktorom sa dá šiť akýkoľvek materiál. Ja osobne by som ju nevymenila za žiadny moderný. Príjemné tvorenie v novej dielničke praje Lenka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc. Ta Minerva je skvělá a krásně quiltuje. Souhlasím, že staré stroje jsou super. Skoro všechno odšiju na Viktorce (Mundlos Original Victoria), ta má i entlování. Pořídila jsem si quiltovačku za nehorázné peníze a vůbec na ní nešiju. Seřízení je skoro nemožné. Díky moc Jana

      Vymazat