úterý

Cesta

...pro tebe je heslo "cesta je cíl" zcela zásadním krédem, myslím...
napsala mi jedna patchworkářka.

A dnešní můj příspěvek bude zase cesta. Hotové výrobky ukážu později, i když někdy, přiznávám, zapomínám dokončenou věc nafotit. 

Nejdříve, jak jsem si objednala patku. Na Ali a s tím, že by mi mohla pasovat na šlapací Mundlos. Patka přišla, jehla šla na střed talířku, ale patka je něco jako výroba svépomocí - na základu patky je navařený talířek. Když jsem dala patku dolů, tak dolehla až na stehovou desku. Musel nastoupit M. a patku vypilovat, aby šla upevnit výš a pod ní protáhnout látka. Patka by měla být vhodná na rozdílně vysoké materiály nebo na nezačištěné, o které by mohla zachytávat obyčejná patka. Proto ten talířový tvar. Zatím nejsem úplně spokojená, bude třeba ještě kousek zvednout. Patka má malý otvor a vyzkoušela tedy i yarn couching.
Našívala jsem vlnu, o které už nemůžu říct, jaká to byla značka a našívala jsem na manšestr. Dala by se krásně zrecyklovat starší manšestrová nebo riflová sukně. Autorkou vzoru je Lori Kennedy a návod najdete na jejím blogu.
Do patky vidět opravdu není, ale dá se docela dobře pracovat s tím, že při těsném šití cítím našitou vlnu.
Toto bude nákupka:

A budoucí kosmetická kabelka, tady jsem našívala stejnou vlnu na riflovinu.

A toto je patka, kterou jsem improvizovaně použila na yarn couching. 

 Tento vzor jsem dělala už na Bernině, vlna je tenčí. Na Bernině jsem už použila speciální patku na yarn couching.


A něco jiného. Díky mrazům zůstal na dvorku krásný sníh a mně se  vlastně nějak nechtělo vůbec nic náročného. Toto barvení jsem původně chtěla dělat klasicky. Nakonec jsem si řekla, že to dám pod sníh a vznikl efekt, který bych bez sněhu neudělala. Jsou to především ty kruhové efekty uvnitř čtverců. Ty vznikly odtáváním sněhu po vystouplých boulích, které stažením látky vznikly. Jen bych chtěla napsat, že batika je nefotitelná a není tak kontrastní jako na fotce. Velikost obarvené látky je 97 x 97 cm a čtverce jsou zhruba 14 cm velké. 


A jak jsem to dělala. Barvila jsem látkami na vaření. Nejdříve jsem si musela přichystat šitou batiku. Inspirovala jsem se knihou paní Grimmichové Originální textilní techniky.
Látku jsem ale už nevázala do koule, ale jen dala na mřížku a nakrčila okraje budoucí bordury. Výstupky jsme dost zmáčkla, ale pro efekt středového kruhu jsem je měla spíše opatrně zasypávat sněhem. No sama jsem nevěděla, co z toho bude. Ještě před umístěním na mřížku jsem látku, předem vypranou bez aviváže, máčela v osolené vodě. Na látku jsem nasypala sníh a posypala zelenou, modrou a hnědou barvou. Přisypala jsem i hrubozrnnou sůl. Jestli měla nějaký efekt, to vlastně nevím. Myslím, že další barvení sněhem už nestihnu, tak to nechám na další zimu. Když sníh odtál, fixovala jsem barvu v páře. A pro důkladném vymytí barvy ještě v ustalovači. Ještě pár fotek z postupu. Kliknutím na štítek barvení návod se dostanete na další mé články o barvení pomocí sněhu nebo ledu.




A to je dnes skoro všechno. Všechno ne, protože já se velmi nerada loučím se zimou, kterou mám asi nejraději. Takže pro dnešek se loučím s krásnými ledovými květy, které nakreslily mrazy minulý týden.
Přeji krásné dny. Jana

5 komentářů:

  1. ... nádhera, krásná práce. Nákupka bude luxusní. Obdivuji Tvoji všestrannost - batiky jsou moc pěkné. Já než bych se rozhodla, že budu batikovat, tak by asi sníh napadl a roztál několikrát :-) . Jsi moc šikovná. Děkuji za krásné počtení. Pohodové dny Miluška

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miluško, děkuji moc. Sníh netřeba stačí trochu ledu. Ukážu někdy příště. Zdraví Jana

      Vymazat
  2. ♥ hlavně je na tom vidět, že tě to baví

    OdpovědětVymazat
  3. Jo a máš to krásný (jsem nenapsala, ale to se rozumí samosebou ne :)

    OdpovědětVymazat