sobota

Všehochuť

Zajímavým nápadem, který jsem musela vyzkoušet bylo proužkování na ruličku, například na tisk účtenek apod. Já jsem využila zbytky z termotiskáren, které by se jinak vyhodily. 
Využití proužkových pásů je pak na bordury nebo jako vzor celé deky. Při šití na papír se lépe udrží rovný pruh (rovný ve smyslu nevzniká velká vlna nebo oblouk) i při nerovnoměrně širokých proužcích látek. Proužky musí být delší než šířka papírového pruhu. Před vytrháním seříznu, ale je lepší nechat pruh látky širší než papír, který se pak lépe vytrhává a nerozpáře se šev.
Než půjdete shánět roličku s účtenkami. Výbornou a levnou alternativou jsou proužky nařezané z volebních lístků. Já jsem si sehnala tabelační papír, který jsem si nařezala na pruhy v potřebných délkách a šířkách.

Do návodu na Modrou jsem také doplnila další vychytávku, kterou jsem objevila a to použití telefonního seznamu při šití bloku. 

A ještě odkaz na stránky Quilter's Cache, které patchworkářky znají, ale třeba si je někdo rád připomene. Šedesát stran s různými klasickými i novými bloky, návody na ušití bloku, sestavení do deky i ukázky ušitých bloků a dek. Kromě jiného jsem kdysi (ale už dávno) šila i motiv Teddyho, který je tam také někde mezi bloky.

A úplně naposledy se pochlubím s novým přírůstek. Je jím minižehlička. Je napařovací a na rozžehlování malých kousků stačí a je úspornější než velká žehlička, kterou zapomínám vypínat. Měla jsem i žehličky samovypínací, ale vždy se mi spínač časem pokazil a oprava nebyla zrovna levná. Uvidím co tenhle mrňousek. Takže tady ještě obrázek s jehlami pro porovnání velikosti:
Děkuji za nakouknutí a přeji pěkný den.

5 komentářů:

  1. Tady je vždycky tolik fajn nápadů.. :o) Přeji, aby žehlicí prcek žehlil dlouho a pěkně bez poruch!:o)

    OdpovědětVymazat
  2. Jani, zdravím, mám dotaz na túto žehliacu myšku :o)
    Dá sa zapínať a vypínať niekde priamo na žehličke, alebo je nutné chodiť vždy k zástrčke...
    Díky za info.
    Lenka

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj. Myška, to je dobré pojmenování. Snad kdyby se knoflík otočil do nuly. Mě to nepřijde moc pohodlné. Používám prodlužku s vypínáním: https://picasaweb.google.com/117323897419920657111/NaCemPracuji#6034109789052449666
    Máš krásný blog, přijdu si pro inspiraci. Jana

    OdpovědětVymazat