středa

Jarní

Jarní, protože kytky mi připomínají jaro. Já mám zimu ráda, ale ta letošní má zatím do správné zimy daleko. I když dnes přimrzlo, ale včera jsem fotila za jarního počasí. Tyto kytky už jsem začala na větší prostírání, zatím mám jeden polotovar, příležitostně je jistě dodělám 😃.
Otřepené, obstřižené aplikace se dají dělat mnoha způsoby. Už jsem je dělala nažehlené s pavučinou a tady bych se tolik nebála, protože pavučinka přece jen zabrání třepení. V tomto případě jsem sáhla po kanafasu (opět kanafasové odstřižky) materiálu docela třepivém. Obšívala jsem důkladně a použila jsem pevnou duální nit, tak uvidím. Bez nalepení je vzor pěkně plastický.
Inspiraci jsem našla u jedné umělkyně, jejíž práce obdivuji a zatím jsem neměla dost odvahy. Určitě zkusím ještě kabelku, případně otřepené okraje na lemování se mi moc líbí. Její kanál na YouTube TADY.
Šila a quiltovala jsem na šlapacích strojích Lada a Mundlos.







Když byla řeč o lemování. To otřepené jsem zatím nedělala, ale na Facebooku se rozvinula diskuse kolem lemováni. Tak to nějak shrnu a budu psát o jednoduchých lemech - bez paspulky a pod. Je jedno, jestli z jednoduché nebo dvojité látky. Já používám jednoduchý lem na drobnosti. Na deky a polštáře dělám vždy dvojitý z přeložené látky.

  • Pokud dělám prostírání, podkafíčka, obaly na knihy a chci mít okraj prošitý, tak lem našívám na rub a otáčím do líce. Pak prošívám tak, aby na obou stranách byl vidět šev přímo na lemování. Doporučuji našívání dělat takovou nití, která co nejvíce splyne s lícovým podkladem. Může trochu vykukovat.


 Líc a rub:

  • Další možností, kterou používám na dekách je našívat z líce a otočit do rubu a poté zašít v ruce skrytým stehem. Deky dělám ručně, protože je to měkčí než na stroji. A navíc je to jakýsi finální rituál než se s dekou rozloučím.
  • Poslední možností o které budu psát, je našít lem z líce, otočit na rub a prošít na stroji. Toto je varianta, kdy se lem zpravidla prošívá ve stínu švu a zadní strana se přichytí. Pro ilustraci jsem to jen našpendlila. Jde použít na deky.
    Takto by vypadal líc, prošití by bylo ve stínu švu, jak ukazují špendlíky:
    Z rubu by byl nepatrný přesah oproti lícové straně a špendlíky naznačují, kde by bylo prošití

Rozhodně to není o lemech všechno, ale spíš jsem tím chtěla říct, že není žádné určení, co je správně. Alespoň já to tak vidím a spíš si vybírám, co se mi na danou věc lépe hodí.

Jak lemovat najdete také na mojí stránce s návody.

Jak na volné quiltování najdete TADY.

Krásné dny přeji Jana.

3 komentáře:

  1. ... Jani, krásné prostírky, perfektní práce. Děkuji za popis k lemování. Je hodně způsobů/postupů, ale takto precizní lemování s prošitím rub/líc jaké ukazuješ na fotce, to je luxus! To asi nikdy nedám. Já zpravidla přišívám lem z líce na stroji a v rubu přišívám ručně. Je to pro mne takové pohodové, uklidňující dokončení projektu - užívám si to. Pohodové dny Miluška

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně jak píšeš. Akorát, prostírání a malá podkafíčka vezmu klidně strojem. Ale když mám čas, tak s radostí i ručo. J.

      Vymazat