pátek

Zase ty zámečky a švy

Stejná šířka švu nebo lemu je mnohem jednodušší s nějakými pomůckami. Některé jsem sepsala už dávno na svůj blog. Příspěvek je TADY. Na šití 1/4 inch švu se prodávají různé speciální patky s vodicím plíškem i bez. Dávám přednost obyčejné patce na rovné šití a střídám různé zarážky, vodítka nebo značení.
Na Fanku jsem si lepila několik vrstev lepicí pásky, která se časem odlepovala. Lepit musím před podavače, protože jsou hodně široké a ze stejného důvodu nejde použít vodicí pravítko.  Vzpomněla jsem si, že jsem si kdysi koupila takové velké magnetické placky. Magnet drží a odpadá i nevýhoda vodicích pravítek nebo vysokých magnetů, které musím odstranit, když chci přechodně jinou šířku švu. Není to řešení pro plastové stroje, ale šlapací nebo průmyslový stroj si s magnetem rozumí.
Na Viktorku jsem si pro změnu koupila patku s vodítkem. Viktorka (Mundlos Original Victoria) je stroj krejčovský a má patky vysoké, tedy stejné jako průmyslové stroje. Dají se koupit dva druhy patek s vodítkem. Tahle s nízkým uchycením vodítka je pro patchwork ideální.
Ještě jsem našla jeden magnet. Tak jen tak pro radost:
V minulém příspěvku jsem ukazovala deku z trojúhelníků a roztočené zámečky. Z reakcí na ně mne napadlo, kde by mohl být problém a natočila jsem ještě jedno video jak na ně. 
Výhodou tohoto způsobu je jednak střed bez boulí, hlavně tam, kde se sejde více švů. A také takto zažehlené švy se nepřetáčejí, pokud jsou už jednou sežehlené. 
Video je o sešívání po jednotlivých blocích. Psaný návod i další video TADY.

A ještě se podělím o poklady z dílny. Dostala jsem nějaké staré poklady a mezi mini i tuto plechovku. Já si na tyhle sušenky nepamatuji, asi jsme je nekupovali. Ale plechovka je to parádní. 

No a protože jsem dnes musela do města a budu se z toho dlouho vzpamatovávat (a to tam v úterý musím zase), tak ještě něco z přírody.

A když byla řeč o městě. Seděla jsem dnes dost dlouho v čekárně a neměla jsem s sebou háčkování. Video o úžasné poliklinice, kde jsem tvrdla, jsem viděla víc jak šestkrát a začala jsem vymýšlet jak naložit se sněhovou batikou, kterou jsem dostala. A protože mám ráda jednoduché věci, napadla mne jedna moderní deka. A jak jsem na to přišla je jasné.
Fotku kartičky jsem si půjčila ze stránek pojišťovny.


Krásné dny přeji. Jana

11 komentářů:

  1. Tedy Jani, to je zase vychytávek. Na přesné švy používám narýsovanou linku smývatelnou fixou, nebo přilepený post-itový bloček, nebo magnetický vodič, nebo čtvrtpalcovou patku s plíškem, nebo takvou podložku s narýsovanými čarami - ta je moje nejoblíbenější, protože se na ní pěkně šijí i 45 stupňové švy, tj. půlené čtverce apod. Přírodu máte nádhernou, a moderní deka - fakt super. Taková by se mi líbila. To jsem toho zase sepsala... Krásný víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, díky. Deku zkusím ušít. Původně jsem tam chtěla dát tu batiku, uvidím. Už dlouho mě láká něco takového, ale neměla jsem pořád nějaký nápad. Kartička to vyřešila. J.

      Vymazat
  2. Tak zámečky šiju úplně stejně. Ale plechovka mi připomněla dětství. Moje babička měla úplně stejnou. Asi to byla hodně stará plechovka, protože si vůbec nepamatuji, že by se v mém dětství plechovky se sušenkami prodávaly. Babička v ní přechovávala sušenky, které pravidelně pekla. Byly takové škrobové a slepovaly se marmeládou. Babička jim říkala "kolíčka" a vždycky měla návštěvě co podat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věruš, je super, že šiješ na zámečky také. Ještě stále spousta švadlen takto rozžehlené zámečky nepoužívá. Snažím se je proto propagovat. Pokud dostane quilterka do ruky deku šitou na zámečky, může pracovat úplně jinak. Kolíčka musela být dobrá. Jdu hledat recept na kořeněné sušenky, dostala jsem chuť na pečení. Jana.

      Vymazat
  3. Jo, a ještě jsem tu plechovku zkusila hledat na "netu" a ona se i dost draho prodává na aukru. Máš pěkný úlovek.

    OdpovědětVymazat
  4. Jééé tuhle plechovku miluji, byly v ní sušenky, které moc chutnaly a dlouho mi chyběly. Už před léty se znovu objevily v předvánočním čase, ale ta chuť byla pryč. Mastné a přeslazené lituji co dnes se nabízí za laskominy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se musím přiznat, že sušenky si nepamatuji. Asi na vesnici nebyly, nebo se mamince zdálo, že plechovka je zbytečný luxus. Ale kořeněně sušenky mám ráda, asi nějaké vyrobím. Mám už další vykrajovátka od Dvou medvídků, recept jsem viděla na internetu. Jana

      Vymazat
  5. .......ty mně dáváš, s těma zámečkama.... šiji 18 bloků ze 16 čtverečků, ale když si člověk zvykne na určitý řád, tak je to paráda......díky, žes mně to připomněla......

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na FB mi někdo psal, že mu to nevychází. Napadlo mne, že by to mohlo být jiným točením a proto jsem to natočila. A jak píšeš, člověk si musí zvyknout na určitý řád a nakonec je práce mnohem jednodušší a pořád švy pěkně leží. Jana.

      Vymazat
  6. Ten quilt bude skvělý, určitě ho ušij. Bez batiky bude ostřejší, modernější, ale proč neprolnout dva světy?
    Se zámečky mám někdy potíž, když dávám dohromady víc věcí a různě to pak převracím a napojuju, tak se občas dostávám do protisměru a pak si drbu hlavu. :) Jinak je to prima věc, lépe se quiltuje a vůbec je to celé měkčí. Kvůli hromadění švů nemám ráda šití obrázků přes papír. Někdy je to v dekách z lásky hotová noční můra.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, ta batika má modré kousky, na tohle se asi hodit nebude, ale quilt by byl z jednobarevných látek asi pěkný. Uvidím, vypadá to, že s průkazkou budu teď kamarádka. Tak na její počest to pak budu muset ušít. V dekách jsem měla obrázek šitý na papír snad jen jednou nebo dvakrát. Je pravda, že to není ani moje oblíbená disciplína. Někdy jsou díly malinké. Baví mě dělat si obrázky v programu, ale nešiju to, jen se bavím. Díky za komentář. Pady

      Vymazat