pondělí

O svazování

patchworkových dek

 
Ráda bych představila svoji oblíbenou patchworkovou techniku. Vedla klasického prošívání je možné deku jednoduše svázat. Deky, které se šili přistěhovalci z pytlů se svazovaly. Nebyla to pytlovina, jakou běžně známe, ale spíše pevné kárované látky.
Svazování je vhodné na deky se silnou vrstvou vatování nebo vzory šité na podkladové látce. Mám jednu deku šitou z oblekových látek se silným vatelínem a tu jsem celou svazovala (možná dnes bych ji s kráčející patkou asi prošila, ale neměla jsem tenkrát tyto možnosti). Používám často na chňapky anebo jen tak na ozdobu.
Začala jsem svazovat bavlnkami mouline, které jsem podědila po babičce a používám je stále. Použít lze i jiné pevné bavlnky nebo vlnu. prostě cokoli, co se Vám bude pěkně protahovat látkou a vatelínem a bude to dostatečně pevné.

Postup:
Zadní stranu deky si položíte na stůl, pak vrstvu vatelínu a vrchní top. Spodní látka a vatelín musí být větší alespoň 5 cm na každou stranu.
Prošívání je doporučeno 6 cm o sebe. Hodně záleží na vatelínu a funkci budoucího výrobku.
Šiji všemi vlákny a prošívám všechny
vrstvy....







Celá verze návodu je v placené části blogu KLIK SEM.

8 komentářů:

  1. Svoji první deku jsem šila z flanelu a "prošívání" jsem provedla podobně, ale s dvěma knoflíky proti sobě. Deka je stále krásně lehounká a nadýchaná.
    Zajímavé,díky.

    OdpovědětVymazat
  2. Teda, hodně zajímavé... To jsem vůbec netušila. Díky

    OdpovědětVymazat
  3. Štěpánka 9.8.20129. srpna 2012 v 20:43

    Mám se pořád co učit a tyhle stránky jsou k učení to nejlepší,co jsem kdy našla.Myslela jsem si že umím hodně,ale pořád mám mezery.Nápady jsou zajímavé a lehce pochopitelné.Krásné léto a hodně pěkných nápadů,Štěpánka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Štěpánko moc děkuji. Ještě toho hodně neznám, ale jsem ráda, když ty moje drobnosti někomu pomohou. Jana

      Vymazat
  4. Hledala jsem zvůsob, jak zkopmletovat top, vatelín a chlupatou deku. Nakonec jsem to udělala podle tohoto návodu a myslím, že to je super. Moc děkuji za zveřejnění nápadu a návodu. Jitka

    OdpovědětVymazat
  5. Ještě nikdy jsem nic nesvazovala, ale Ty to propaguješ tak roztomile, že to snad i někdy zkusím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, já mám pro tento způsob spojení slabost. Poprvé jsem to dělala v neinternetové době. Jenom jsem věděla, že to existuje. Deka byla z obleků nějakého vzdáleného příbuzného, lepe řečeno kalhot. Pady

      Vymazat