neděle

Noviny pro tatínka podruhé


Kdo si přečetl o mém saltu vzad s dopadem na záda, tak až na rozpíchanou dlaň a modrý palec, je to dobrý. Ale musím přiznat, že jsem tam chvilku ležela a zírala do nebe, než mi došlo, že jsem spadla a že bych měla vstát.

Palec spaskl a tak můžu pokračovat.
Když deku skládám z více látek (scrap), tak si výsledek před sešitím nafotím. Fotka ukáže co oko hned nevidí.

Když jsem šila modrotiskovou deku, měla jsem docela strach, aby sedla bordura. Jednak byla z tenké a pružné košilové látky a dost široká k těm čtverečkům.
Pokud látka hodně pruží (většinou je to do šířky - od pevného okraje k druhému) doporučuje se stříhat na délku, tedy podél pevného okraje jak jsem to dělala i já. Délku bordury je vhodnější vyměřovat ve středu deky a v 1/3 a to pečlivě a raději přeměřit. Kraje deky mohou být delší a zdeformované a celá borura by se mohla vlnit.
U dek se šikmými dílky je také potřeba počítat s deformací tvaru a pečlivé vyměření bordury pak ušetří hodně práce při prošívání. Borduru pak před přišitím přišpendlím na krajích, pak ve středu, a zase ve středu...tak, aby se nepřesnosti rozvolnily.

Na prošívání si jednotlivé vrstvy chystám na zemi. Spodní látku přilepím k dlažbě, ale nenapínám, jen rovnám.
A jak je vidět ani přípravu vatelínu nelze podcenit.
Ten umělý nechávám do druhého dne rozložený, bavlněný přímo na zemi napařím přes plátno přikládáním žehličky. Ještě jsem nezkoušela vlněný a další druhy.
Nemám ráda tlusté vatelíny, takže dávám max. 100 g umělý a 150 g bavlněný. Bavlněný by měl být hustěji prošitý u toho polyesterového mohou zůstat větší plochy. Vždy je rozhodující, jakou možnou neprošitou plochu uvádí výrobce.
Kdysi jsem stehovala. Poslední dobou špendlím - vrstvy se neposouvají. Použila jsem tři balení špendlíků (myslím tím těch patchworkových zavíracích, jsou takové zalomené).
Lepidlo ve spreji nepoužívám.
EDIT. Alternativou mohou být trubky nebo vodní nudle, na které se quilt namotá a vrstvy se kompletují jako by byly natočené na rámu. Video TADY.










S prošíváním jsem si opět nevěděla rady. Zkusila jsem to ručně, ale k těm novinám to nešlo. Prošívám na stroji a opět s pomocí malířské krycí pásky.











Klidného Silvestra přeji.

10 komentářů:

  1. Jako celek vypadá nádherně! A co teprv až bude hotová:-))
    Taky si všechno předem fotím, hlavně proto že mám děsnej problém zkombinovat látky a na těch fotkách to vidím líp:-)))
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkný a díky za další užitečné tipy.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Jani, deká vypadá úžasně!! Jsi šikovná a tolik toho zvládáš!! A díky zase za skvělé rady! Tvůj blog je jedna velká učebnice... A nějak jsem přehlédla tvůj pád, to sis tedy dala! Tak ať je ti dobře! Krásný zbytek roku (já Silvestr také nemám ráda, spíš ve mně vzbuzuje smutek...) a krásný vstup do nového roku - žádné pády, dobré zdraví a hodně tvůrčích úspěchů!

    OdpovědětVymazat
  4. Teda Jani, Ty si sikulka aj s bolavou rukou takto makas .... dakujem za super rady, vzdy sa tu nieco noveho dozviem...deka bude fantastickaaaaaaaaaaaaaaaaaa..prajem Ti krasneho Silvestra ,vsetko dobre do Noveho roka !!!!

    OdpovědětVymazat
  5. Jani , Ty jsi tak pracovitá. To bude krásná deka. Silvestra v pohodě a v novém roce jen to nej. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, ale nejsem tak pracovitá jaké plány mám. Přeji hodně zdraví do nového roku. J.

      Vymazat
  6. Milá Jani,
    děkuji moc za ten krásný rok s Tebou a Tvým tvořeníčkem, kterým jsi nám všem přinášela tolik překvapení, inspirace a dobrých rad.
    Ze srdce Tobě i celé rodince přeji do nového roku jen vše dobré a aby Ti Haf a Mňau stéle pomáhali. :o)
    Pa Hana

    OdpovědětVymazat
  7. Hani, děkuji. Všechny pozdravuji a přeji především zdraví v novém roce. J.

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj Jani, krásná deka... přeji hodně štěstí v novém roce a moc se těším na tvoje další příspěvky. Ráda k tobě nakukuji a čerpám informace. Paa Dana

    OdpovědětVymazat