pátek

Z přírody

Z přírody jde získat spoustu bylin užitečných pro zdraví, ale rostliny pro moji velkou radost - barvení a eko tisk. Co se barvení týká, psala jsem o něm TADY.
Pro mne je to něco, co mi dělá radost nejen svým výsledkem, ale proces samotný je zážitek a měl by se prožít. Od sběru rostlin až po žehlení nabarvené látky. Jsem přesvědčená, že teprve pak nám příroda dá to, co chceme.
Jak barvit je poměrně složitá otázka. Jsou to rostliny, nikoliv chemie a může se sběr od sběru lišit, jaké barvy z nich dostaneme. Já se snažím barvit bavlnu a len a to je na barvení hodně těžší a rozhodně jiné než třeba hedvábí a vlna. Knih a podkladů je málo a jsou zaměřené většinou na barvení vlny, tedy materiálu živočišného původu. Bavlna a len jsou rostliny a každá se chová také jinak. Zkušenosti lovím většinou na internetu a v různých knihách, případně v knize Věry Bidlové - Barvení pomocí rostlin, kterou jsem kdysi koupila ve výprodeji za dvacku. Ale i ta je orientovaná na barvení vlny a bavlna se hodně liší. Navíc se už používají trochu jiné metody a kniha mi přijde zastaralá. Hledám svoje postupy a pravidla, která budou fungovat pro moje potřeby. Jen ti nejlepší mistři barvení dokázali namíchat znovu stejné barvy. Učili se to celá léta a je to stejné jako třeba s quiltováním a jakoukoliv jinou činností, kterou děláme jako profesi celý život. Toto jsou opravdu jen pokusy. Doufám, že za nějakou dobu budu už něco znát, uvidím, jak se barvy chovají a budu moct předat nějaké zkušenosti dál.
Barvení ovlivňuje spousta věcí a kdo byl zvyklý barvit v Duze, tak při tomto na to může úspěšně zapomenout.
Tady je vzorník mého lněného barvení. Když se dívám na fotky, tak musím říct, že je velmi těžké zachytit barvy a navíc, každý má jinak nastavený monitor. A krásu lnu zachytit opravdu na fotce nejde. Tak to berte spíš jako ukázku toho, že barvit přírodninami je náročné, ale možné.
Co se stálobarevnosti týká, tak v předchozím článku jsem to naťukla. Tyto barvy bývají spíše trvalejší, vyblednou nebo změní barvu především barvy z různých plodů.

Takže len: první je původní bílá a pak další barvy získané ze tří rostlin. Můj cíl je barvit rostlinami běžně dostupnými a tady jsem to splnila. Všechny rostou skoro všude. Kopřiva, šťovík, zlatobýl kanadský. Barvila jsem na nových látkách. Len i bavlnu.
  Jedna rostlina a barevná škála, kterou jsem z ní dostala - zlatobýl kanadský:
 Po druhém oprání po dvou měsících - cibule, kručinka barvířská a ořešák. Ořešák ještě z loňského barvení. 

Chtěla jsem napsat něco ještě o ekologii a přírodním barvení, ale nechám si to na jindy. Tak ještě nějaké otisky, které jsem slíbila v minulém příspěvku, většinou na staré bavlně:


 Tyto dva pruhy jsou na nové bavlně. Trošku víc se rozpíjely, kresba není tak ostrá.

 A zase starší bavlna z prvních letošních tisků:


Krásný zbytek prázdnin. Pady jamala

6 komentářů:

  1. Máš to krásné, Jamalko. Jsi pro mě velkou inspirací a ráda vidím, co všechno je možné. Už před dvěma lety jsme s kamarádkou zkoušely ekoprint, letos mě přilákal znovu, ale uvědomila jsem si, že bych spíš využila přírodně barvené látky. Nicméně ještě stále není na to ten pravý čas, pořád si skládám v hlavě spoustu věcí a mám teď spoustu jiné práce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, každá věc má svůj čas. Mně zbrdil vařič, tak alespoň sbírám a suším. Děkuju moc.

      Vymazat
  2. Jani, opravdu to máš moc krásné, vše. Moje "ekobarvení" se skládá jen z bavlny, přes kterou pasíruji ostružiny na šťávu.
    Ale moc ráda se zajdu podívat na tvůj blog, jak se Ti daří práce všeho druhu. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, moc děkuji. No alespoň můžeš zkoumat, jak stálá ta barva je. :-)) Jana

      Vymazat
  3. Tomu říkám krása. Absolutně sem netušila, že jde něco takového na bavlnu vytvořit prostě super. Myslím, že si mi zařídila plány na víkend :D

    OdpovědětVymazat