úterý

Pady

Proč Pady? To se dovíte na konci příspěvku.
Jak už jsem psala v minulém příspěvk, od jara jsem přemýšlela jestli vůbec barvit a jak barvit. Jestli jít na jistotu a vzít běžné barvy. Barvy za studena nebo barvy sluneční, ty by byly nejrychlejší a nejjistější. Dlouho se chystám použít jako razítko zeleninu nebo ovoce. Tisk zbytkem pekingského zelí, polovinou růžičky květáku nebo kukuřicí vypadá skvěle.Většinou vím, co se otiskne a jakou barvu budu mít. To se ale nedá napsat o eko tisku. No pokud to někdo už umí, tak asi ví, jak na to. Já se to zatím učím a tak mi vycházejí spíš náhodně některé kousky. A protože jsem se do toho pustila opravdu dost pozdě, tak se snažím využít listy, které ještě v přírodě zůstaly. Nějaké větší studium této techniky si nechám až na příští rok.
Kdo si píšete o návod, opravdu ho nemůžu napsat. Postupů je na internetu víc, je potřeba si je pročíst a najít si svoji cestu. Vlastní tisk není činnost na půl hodiny, zabere několik dnů. A nejde se naučit za jedno barvení, dobré ecoprint barvířky se jej učí několik let a vytvářejí si své vlastní postupy. Já jsem pochytila nějaké návody a zbytek si domýšlím a využívám svoje znalosti o přírodním barvení. Nejlépe se tiskne na živočišná vlákna (hedvábí, vlna), s roslinným materiálem, bavlnou nebo lnem, už je to horší. Kdo má rád jásavé barvy, tak asi pro toho tato technika není vhodná. Pro mne je spojená s prací venku, putováním po krajině a sbíráním listů. Práce, kterou je nejlepší dělat venku, blízko přírodě. Našla jsem něco, co mne nadchlo a čemu jsem propadla. Tady jsou výsledky některých mých pokusů. Tiskla jsem na stará prostěradla, což naplňuje moji ideu recyklování. Ještě bych chtěla napsat, že se mi povedla tak polovina tisku, druhá polovina není koukatelná a půjde znovu do hrnce.
Pro mne nejvíce vyvedený kousek:

Další mi natiskl hodně kontrastní černé listy:

Naopak tady jsou listy jen nastíněné:
Zkusila jsem i muškáty, i když vím, že to, co je v přírodě červené nebo barevné, zpravidla žádné jasné a trvalé barvy nedává:
A tady jsou dva kousky z druhého pokusu:


Zátěžový test:
I takto to vypadá, když se barví:

Proč Pady? Pady je knížka pro děti já do ní dnes nakoukla a musím říct, že jsem se v ní docela našla:

Krásné pokusy s ekotiskem udělala i Likaf. Nechte se inspirovat.

Přejí všem krásné babí léto, které teď máme. Pady jamala

6 komentářů:

  1. Jani, to je krása. Jsi kouzelnice !!!! M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že jednou budu, protože toto chce trochu čarování a pak to klapne. Děkuju moc

      Vymazat
  2. Všechny jsou moc krásné. Moc se mi líbí s tím spojené putování a sbírání přírodnin. Já počkám na příští rok. Mám sbirku prostěradel, zatím se dám do študovaní a uvidím s čím mne ještě překvapíš.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, když budeš chtít barvit, určitě napiš, nějaké poznatky ti posunu. Sice bez záruky, ale něco už trošku vím. A moc děkuji. j.

      Vymazat
  3. Jamalko-Pady, to je krása! My jsme s Dalmi barvily loni, bylo to ale spíš jako výstřel naslepo. Něco trochu vyšlo a už jsem z toho i šila. Letošní rok byl ve znamení zahrady, ale napřesrok chci zkoušet barvit už od jara.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, tvoje loňské barvení bylo naprosto nedostižné. Děkuji moc j.

      Vymazat