sobota

Šlapací stroj

Vlastně nevím jak začít. Pozoruji kolem sebe docela rušno kolem šlapacích strojů, odpovídám na dotazy. Rozhodla jsem se tedy napsat tento článek.

Na šlapacím stroji jsem nezačala šít proto, že bych to u někoho obdivovala. Přišlo to nějak samo a stala se mi z toho dlouholetá láska.
Ten na obrázku, Viktorku, jsem si koupila k mým rodičům na chalupu, abych měla na čem šít, když byl syn malý a my tam trávili delší čas. Po čase jsem si stroj převezla domů, ale šila jsem na něm jen občas, hlavně to na čem jsem si nechtěla ničit elektronický stroj. Šití na šlapacím stroji přibývalo a elektronický stroj jsem začala používat jen když to bylo nutné. A pohled na mechanismus šlapacího stroje je pro mne naprosto fascinující, zatímco ty šílenosti v elektronickém stroji mě děsí.

Šila jsem oblečení a sešívala deky, časem i prošívala a nakonec jsem na něm začala i quiltovat.

Já bych ráda napsala o tom, že to vůbec není tak idylické a jednoduché, jak to může vypadat. Pokud si chcete stroj koupit, musíte počítat s tím, že většinou se na něm šilo nadoraz a bude potřebovat seřízení. Pokud je v dokonalém stavu a dlouho stál, tak je nutné ho alespoň dobře vyčistit od starých, většinou nekvalitních olejů a znovu namazat.
 Většinou praskne zteřelý řemen, ale ten se dá koupit, horší je když odejde část stroje, která nejde nahradit a tak si musíte sehnat stejný stroj a doufat, že požadovaná součástka bude OK. A časem se z vás buď stává mechanik nebo musíte mít šikovného manžela, který stroj znovu seřídí a případně sežene další důležité nezbytnosti.
Všímejte si, jestli má příslušenství. I to je známka, že se strojem bylo zacházeno dobře.
Pokud si budete pořizovat stroj krejčovský, je hodně důležité, jestli byl v krejčovství nebo doma. V krejčovství jistě dostal pořádně zabrat.
Taky se na něm musíte naučit šlapat.
A quiltování je pak další kapitola. Je potřeba sladit ruce a nohy. Pohyby i rychlost šití, tak aby to vyhovovalo mě i stroji. Protože ON si nenechá jen tak něco líbit. To já se musím přizpůsobit stroji. A šlapací stroj není primárně konstruován jako stroj quiltovací.

Mockrát jsem si řekla, že to nemám zapotřebí. Hodiny a hodiny ladit stroj a pak chvilku šít. A nebo nešít, protože se stroj ještě musí doladit. Několikrát volat M., aby NĚCO s tím strojem udělal, aby to quiltovalo. A jak řekla kamarádka, to máš jako s klavírem, musíš si ho naladit pro sebe. Takže je potřeba zkoušet měnit nitě, jehly (někdy to funguje jen s určitým typem jehly), cívková pouzdra, cívky... štelovat napětí, přítlak... Nakonec máte několik cívkových pouzder a jedno z nich je použitelné na quiltování. A o cívce ani nemluvě. Nejlépe se quiltuje s tou křivou, ale ta zase nejde ve stroji navinout. Musím najít jinou, nebo tuto navíjet na jiném stroji, protože i tenze při navíjení spodní cívky a vůbec správně navinutá spodní nit je při quiltování nesmírně důležitá. A některý dokonce ani nequiltuje tak, jak bych chtěla a zůstane mi jen na to rovné šití.


Přes to všechno to dělám ráda. Stroj se odvděčí krásným zvukem a relaxací, kterou nakonec to šlapání přinese. No a ty krásný lýtka snad ani nemusím zmiňovat.
 Neslouží mi jako věc. Mám je ráda, mají přece duši.
Tak jo, tohle jsem chtěla říct. Ten čas se nakonec zúročí. A tohle je práce šlapací Lady 77 a trošku nezkrotný materiál - len. Bloček má velikost 22 x 22 cm. O vlastním projektu příště, dnes jsem toho už napsala dost.
Krásně prošitý podzim přeji. Jana

12 komentářů:

  1. Jani, tady je vidět, že Ty to šití máš moc ráda. Ještě jednou díky za přáníčko a posílám pozdrav na Moravu.M.

    OdpovědětVymazat
  2. harmachova.jana@seznam.cz16. října 2016 v 10:29

    Posílám pozdrav plný obdivu. Mám několik šlapacích strojů, šít na nich neumím, ale bylo mi jich líto, tak jsem je zachránila před smetištěm.Jsou to prostě překrásné věci ... Umět na nich to, co Vy je naprosto okouzlující. Smekám a moc ráda bych se s Vámi někdy potkala. Jana

    OdpovědětVymazat
  3. Krása... poézia slova prenesená prostredníctvom rúk do poézie tvorby... ďakujem a prajem pohodovú nedeľu

    OdpovědětVymazat
  4. Dokážeš úžasné věci, Jamalko, protože v Tvé práci je celé moře lásky a píle.

    OdpovědětVymazat
  5. Janičko, dobře vystižené, proč jsou tvoje výšivky tak krásné. Jsou to roky a nekonečné množství hodin zkoušení, seřizování, ladění koordinace pohybu rukou a nohou, vytrvalosti. A taky spousta lásky k řemeslu, přijímání duše konkrétního stroje, protože každý je jiný a má své vrtochy. A v neposlední řadě je to taky o darech, kterými tě obdarovaly hodné sudičky - šikovné ruce, kreativitě a schopnosti z "nevzhledného kusu hadru" ušít skvost.
    Moc bych chtěla umět to, co ty, ale jsem soudná: dostala jsem do vínku jiné dary a nemám roky času, abych se vypracovala aspoň na nějakou přijatelnou úroveň. Proto tohle přenechám mistrům v oboru a já budu nadále jen obdivovat a žasnout nad tvými úžasnými proquiltovanými kousky. Mines

    OdpovědětVymazat
  6. Jani, děkuji za komentář a určitě to umíš a jen jsi nenapsala, že cívkovat jde za použití šroubováku přiloženého cívkou ke kolečku, které když se točí při šlapání, tak roztočí i cívku na šroubováku a navíjí se nit. Kolečko pokud jde, tak se uprostřed povolí, aby nešila jehla a nebo se šije naprázdno.

    OdpovědětVymazat
  7. Jani ♥♥♥

    jsi neskutečná.

    Přála bych si, aby tvoje trpělivost se strojem - umět ho vyladit a strávit hodiny hledáním toho, co stroj chce, že každej nešije vším a všechno, ale když víš jak ho nastavit tak se mnohý nechá zpracovat, tohle všechno bych si přála aby zůstalo v čitatelkách tvého blogu, je to veliká moudrost a málokdo umí stroje poslouchat tak jako ty.

    OdpovědětVymazat
  8. Jani, já jen chtěla upozornit na úskalí, které sebou staré stroje nesou a jak mi o nic píšou. Ne každý ví, co s tím. Uvolnění jehly je základ, a stroj musí být seřízený tak, aby to fungovalo vždy. Je to potřeba při sundání řemene a ten samozřejmě shodím vždy, když končím šití. Nemám jediný stroj, na kterém by nefungovala navíječka, jen jsou konstruované tak, že některé cívky s malou odchylkou v nich navíjet nejdou, přinejmenším ne tak, aby to bylo dokonalé. Na quiltování musí být cívka navinutá dobře, jinak to prostě zlobí. A nakonec nejjednodušší řešení je samostatná navíječka, která se dá snadno vyrobit. Odpadá tím manipulace s nitěmi ve stroji během šití.

    OdpovědětVymazat
  9. Mines, děkuji moc. Já bych chtěla napsat něco chytrého, ale nenapíšu. Neumím. Ty víš, já vím a budu quiltit jak to jenom půjde a jako o život.
    Leni, Alenko, Ivela, Jani, Maruško, děkuji moc.

    OdpovědětVymazat
  10. Teda, já zírám. Něco tak přesně proquiltovaného jsem snad ještě neviděla. Krásně se tu kouká i čte, i když po straaaašně dlouhé době a jen na chvilinku - stojí to za to ;o)

    OdpovědětVymazat
  11. Jani,ty jsi uzasne tvorivy clovek. Mas to v sobe. Krasne prace, napady a jejich vyuziti.A dokázes o tom pekne psat.

    OdpovědětVymazat