pátek

Ruční prošívání

 není jen jedna technika. Já neprošívám jen ručně, ale zabrousila jsem do klasiky i do modernějšího pojetí. I v prošívání mám nejraději když je up (kdo nečetl předchozí článek, tak tam up vysvětluji). Nicméně prošívání je disciplína, která nesmí otrávit, takže je dobré vědět, že třeba vyšívací nitě na tradiční styl vhodné nejsou.

Udělala jsem jeden obrázek a něco k němu napíšu. Tento článek vznikl na základě dotazu na Facebooku a já myslím, že se na to nedá odpovědět jednou větou, protože (viz první věta) není to jen jedna technika. Tím myslím nejen vzhled výrobku, ale i styl, jakým prošívám. Tedy jak držím jehlu, zda používám rám nebo bubínek, kolik stehů nabírám na jehlu při jednom kroku. Je rozdíl, zda budu prošívat tradičním způsobem, kdy mám více drobných stehů (až 12 stehů na palec) nebo big stitch - dlouhé stehy. Ty se používají na moderní přikrývky a různé typy prošívání. Budu tedy obecně říkat dlouhé stehy, protože názvy se liší podle oblasti a metody použití. 


Ruční quilting tradiční. Velmi drobné stehy, prošití připomíná strojové a často se používají šablony nebo echo, vzory typu pírka. Používají se nejčastěji bavlněné nebo duální (u nás známé pod názvem jádrové) nitě. Tyto nitě jsou vyrobené tak, aby byly k tomuto účelu vhodné a jsou velmi pevné. Jádro tvoří pevný polyester, vnější plášť je bavlněný. U nás se dají koupit bavlněné nitě značky Güttermann, vybírejte přímo určené pro ruční šití. Jádrové nitě vyrábí firma Coats pod názvem Dual Duty. Mně byly tyto nitě quilterkou prodány jako nitě na strojové quiltování, nicméně jsou to nitě na ruční prošívání a na strojové prošití si umím představit nějaké prošití dlouhými stehy, jinak bude deka prkenná. Amann vyrábí jádrové nitě Rasant (50 % polyester, 50 % bavlna) a tyto nitě se dají u nás koupit. Vlastní zkušenost s nitěmi Rasant nemám, ale složením jsou podobné nitím Dual Duty.
Zajímavost: Nitě Gütterman mají uvnitř plastové cívky skrýš na jehly. 
Tip: Krejčovský vosk je dobrá pomůcka při ručním prošívání. Bez ohledu na úpravu nití, protože i voskované nitě jsou na cívce zkroucené a protažením přes vosk se narovnají. 

Dlouhé stehy: Big stitch je výraz používaný v moderním quiltingu, ale v různých kulturách jsou dlouhé stehy používány pod různými názvy a odlišným stylem se výrobky zpracovávají.

Takhle. Ani délka stehů není žádné dogma. Prostě prošívejte tak, já Vám to vyhovuje. Spíše jsem chtěla  poukázat vhodnost některých nití na určitý typ prošívání. Na rozdíl od klasického prošívání je větší prostor na kreativitu v tom, čím lze prošívat. 

Nitě na sashiko jsou vyrobené z dlouhovláknité bavlny a jsou velmi kvalitní. I tyto nitě se vyrábějí různě silné a lze s nimi prošívat i třívrstvý quilt. Vyzkoušela jsem, je to pecka. Hlavně na riflovinu je to jiná liga. Koneckonců jsou na to určené. 
Vyšívací nitě jsou quiltery běžně používané právě na big stitch. Nitě typu perlovka se často používají na quiltování, ale je potřeba s nimi pracovat jinak než s nitěmi na sashiko. Zjednodušeno, nabírat hodně stehů na jehlu je obtížnější. Doporučuji navlékat kratší délku nitě a pokud je budete kupovat, tak kupte kvalitnější značku. Já používám nitě po babičce nebo darované. Používala jsem je i na sashiko proto, že je mám. Používám i vyšívací nitě, které se u nás vyrábějí pod názvem Norma. Opět, mám je a protože chci prioritně zpracovávat to, co mám, tak s nimi pracuji. Vyhovují mému stylu prošívání. Nitě typu perlovka se používají většinou s označením síly 8.
Riflové nitě jsou většinou polyesterové nebo zmiňované jádrové. Na big stitch jsou vhodnější silnější, označené 30, 35. Dají se také použít na ruční prošívání.
Dírkové hedvábí jsem zařadila proto, že může být zajímavou alternativou, pokud takový poklad doma někdo má. 
Další nitě... Doplňte si podle toho, co doma objevíte a čím vám půjde šít. "Takhle se to nedělá" neexistuje.

V tomto článku jsem se záměrně nezmínila názvy různých technik. Neřešila jsem ani jehly, náprstky a rámy. Chtěla jsem jen poukázat na rozmanitost ručního prošívání a z toho vyplývající nitě. Nepsala jsem také o dalších značkách nití, protože u nás na trhu běžně nejsou. 

Já osobně ráda kombinuji big stitch se strojovým prošíváním a svazováním. Po období volného quiltování je to pro mne zajímavější cesta pro moje quilty a vracím se k tomu, co jsem začala používat před lety.

Přeji krásné dny. jamala,

8 komentářů:

  1. Lezarts

    Velice praktický příspěvek! Ruční prošívání mám velice ráda a mohu jen potvrdit o čem tu píšeš!!!
    Přeji hezké dny.

    OdpovědětVymazat
  2. ..... ty jsi naprosto neuvěřitelná........ jana Kub.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím sice tak úplně proč, ale jsem ráda, že tě "vidím" Jana

      Vymazat
  3. Po dlouhé době jsem opět zde. Někam jsem klika a nic jsem nemohla najít. Tak zase budu číst - mám to místo knih. A vždy se něco dovím. Moc jsem se těšila do Brna.ale jdu na operaci s okem. Tak snad se potkáme ve Fulneku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Brně budu, ale nejsem tam za sebe, je to výpomoc. Ve Fulneku nebudu. Možná u Evy na Srazu patchworkářek. Uvidím, já už jsem říkala, že se nikde předvádět nechci. Já vlastně nemám ani co nabídnout. Věnovala jsem se charitě, nedělám nic výjimečného.

      Vymazat
  4. Jani, to je krása! Vůbec jsem nevěděla, že je to taková věda, až mě na klubu upozornila spřízněná, že dělám moc krátké stehy. Myslím při tom na něco jiného, spotřebovávám Perlovku po babičce a vznikají taštičky pro mě. J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není to věda. Jen je potřeba nechat se vést tím, co mám v rukách. Já jsem k tomu došla prošíváním a to i přes častá upozornění, že perlovkou to nejde. Dokonce jsem si na jedné diskuzi kdysi četla, že ty dlouhé stehy jsou hrozné a skoro jsem se styděla za to, jak prošívám. Časem se z toho stal trend a dnes je to moderní. Prošívala jsem i háčkovacími přízemi nebo mulinkami. Dokonce tenkou šňůrkou. Jde to.

      Vymazat