neděle

Pro Davídka

Kompletovala jsem deku pro Davídka a a také jsem do ní přidala dva obrázky. Jeden už jsem představila TADY. K dece jsem ušila jednoduchý polštář a polštář s aplikací traktoru po brášku. Snažím se, aby deky byly jednoduché, a abych viděla obrázky a pak teprve vnímala deku jako celek. U dětí s autismem se snažím o určitý řád a jednoduchost. Je pak vždy největší odměna, když dítě vůbec deku přijme za svoji. Deka je malá i když jsem ji ušila větší než byl požadavek. Velikost 110 x 140 cm a výplň Valtherm 120. Prošívala jsem na rámu, polštář pak pod strojem. Něco o prošíváním ještě přidám na konci článku. Prošívala jsem celoplochem s vynecháním obrázků. U těch jsem prošila detaily. Na vzor barevných pián jsem použila vzor od Lori Kennedy - šipky. Článek k prošívání obrázkových dek najdete TADY.
Vzor na horní a dolní borduře a na polštáři je inspirovaný návody Jordan Fabric.
Omlouvám se za fotky, Foukalo a M. fotil a já držela a rovnala deku. No většina jeho fotek je nepoužitelných, tak jsem musela použít fotky z mobilu, které jsem "pro jistotu" v rychlosti uděla.









 Aplikaci traktoru jsem dělala pomocí pavučinky. Našívání jsem dělala volným pohybem. Zoubky jsou ponořené jako při quiltování, na stroji je nastavený entl. Ukázka TADY. Detaily jsou pak obšité trojitým stehem. Pokud dělám podle obrázku z internetu (což je málokdy, nemám moc přístup k tiskárně), tak si ho vytisknu dvakrát. Při skládání mi pak pomůže obrázek položený pod plátno.





Polštářek k dece je jen jednoduchý, fotku hotového jsem neudělala. Tvoří ho na horní straně barevná boŕdura doplněná zelenou.

Slíbená úvaha o rámu a prošívání. Jediný dobře funkční rám pro menší stroje dostupný u nás, byl od Berniny, ale ta už ho nevyrábí. Cena takového rámu byla 80 000. Bernina s delším ramenem stojí kolem 70 000. Konečná cena je poměrně vysoká a možnosti prošívání na takovém rámu mají určitá omezení. Za úvahu by pak stály longarmy s 14' ramenem, ty ale nejsou u nás dostupné. A problém by byl zase s cenou.
Prošívání na rámu a pod strojem jsou dvě disciplíny. Mají spoustu podobného. ale kdo bude prošívat jen na rámu, nedokáže většinou sednout ke stroji a vyseknout krásně prošitou deku. Obojí chce praxi.
Pro mne z toho vychází jako zbytečné pořizování malého rámu. Řešením je investice do lepšího stroje na quiltování. Nebo našetřit na lognarm. Ale nastává otázka jeho využitelnosti a místa na tak velkou věc.
Já svůj rám pořídila za zlomek ceny nového, netoužila jsem po něm, byl mi nabídnut a já ho pořídila s myšlenou na prošívání na rámu se starým strojem. Díky tomu vím, co to obnáší a jsem za tu zkušenost ráda. Docela jsem se nadřela než jsem se naučila, protože tady hrají velkou roli dobré pojezdy. Ty levné rámy nesplňují požadavky komfortního točení strojem a je těžké se na rámu naučit. Není to nemožné TADY je ukázka deky, kterou jsem prošívala na obyčejném rámu se strojem s ramenem 22 cm. Na rámu to pak znamená prostor, který představuje pruh 10 - 15 cm k prošívání. Samozřejmě je to věc osobních preferencí. Určitě má i ten malý rám výhody a zatím si ho i nechávám a občas na něm prošívám. Není zbytečný, jen jsem chtěla nastínit, že se rozhodně nevyrovná longarmu s velkým prostorem.
Pokud bych si já pořizovala longram, tak se stolem. Už jsem zmínila, že rám a na stole jsou dvě disciplíny a mně je bližší quiltování pod strojem. Zůstávám však u svých šlapáků, protože pro mne splňují vše, co potřebuji. Nechci kupovat nic zbytečného a další nový stroj by pro mne byla opravdu zbytečná věc je-li funkční to, co mám doma.
Nedávno se mi pokazila digitální váha. Vzdala jsem to a vytáhla obyčejnou mechanickou váhu. A zjistila jsem, že si s ní vystačím. 
Přeji krásné dny. Jana

8 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Hani, děkuju moc. Do dokončovacích prací zasáhl koronavirus a skoro jsem nebyla schopná to dodělat. Nemohla jsem se soustředit. Ale nakonec jsem to zvládla i s polštářkem navíc. A mám z ní radost. J.

      Vymazat
  2. Ty piány jsou úžasné. A baví mě prošití do šipek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mopsinko od Tebe pochvala potěší. Na šipky jsem pyšná, těžko se hledal nějaký vhodný vzor. j.

      Vymazat
  3. Jani, to je krása.
    Mám rám Bernina se strojem Janome 1600 tuším, rám byl tenkrát poslední v Evropě, takže cena kdysi o skoro polovinu nižší.
    Nevím, jestli už jsme si začali s rámem tykat, ale většinou jde quiltování dobře. Pak se mu ukloním a poděkuji. Stále mi ale víc říká tvoření topu než dohotovení.
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bernina je kvalitní a má výborné pojezdy. Je to opravdu velký rozdíl v práci. Nějakou slevu jsem zaznamenala, ale jinak stál 80 tisíc. Ještě lepší pojezdy měly rámy Grace Company, ale aktuálně nevím, jestli se dělají pro malé stroje. Já jsem dokonce o Bernině uvažovala, můj rám je proti ní fakt dětská hračka, ale nebyla jsem si jistá, jestli vůbec chci prošívat na rámu. Taky mám na rámu Janome 1600, ale Bernina je lepší. Lepší patky, pravítková patka, v případě těch dražších více prostoru. O prošívání jako takovém uvažuju už dost dlouho. Top je vidět na první pohled, prošívání v některých případech jen proti světlu a já dávám stále víc přednost opravdu jednoduchému prošití. Je zbytečné si honit triko na užitkové dece. Vlnky a jednoduché vzory bohatě postačí. Díky za koment ♥ J.

      Vymazat
    2. Ten problém rámu nerámu je složitý a mnoho úhlů pohledu. A Berniny na rámu je na druhou stranu docela škoda, to je zase další problém. j.

      Vymazat



Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.