Když už člověk nic neumí, musí se naučit organizovat práci druhým. Přesvědčila jsem Hanku HZ, aby nakreslila obrázky kuchařinky a jak je v prvním komentáři uvedené - ano se záměrem směrovat obrázky na dvacátá léta. Lenka z nej šici stroje z nich vyrobila krásné výšivky. No a já nutně potřebovala obal na recepty, tak jsem přidala nápis a ušila obal. Výšivku i můj nepatrný příspěvek - návod, jak jsem obal na knihu šila najdete na
vyšívání nej-šicí-stroje.
Leni velké díky, redwork vypadá jako jednoduchá výšivka, ale je to sakrapráce.
Přidávám ještě něco do sešitu:
Jablkové pralinky
Oloupej a odjádřincuj šest pěkných, zralých jablek a
dus je s 2 koflíky vody, ve které 1 1/2 koflíku cukru bylo svařeno.
Mezi tím, co se jablko dusí, udělej syrub z 1 koflíku cukru s několika
lžičkami vody a s 1/2 koflíku rozsekaných ořechů. Tímto zhoustlým
syrubem polévají se dušená jablka, kladou se na mísu, obloží se vlastní
zhoustlou šťávou, ve které se dusila, a vše se pokryje šlehanou
smetanou. K tomu se podávají buď piškotové zákusky aneb opečené housky a
jest to dessert v podzimním a zimním období velevítaný.
časopis Šťastný domov, ročník V číslo 2, rok 1909
Také u vás moc nerostou?
Dušené houby s míchanými vajíčky
jsou
oblíbenou a známou potravinou. Často se stane, že není po ruce dosti
hříbků, nebo schází nějaké vajíčko, je-li zase dosti hříbků. V obojím
případě si snadno pomůžeme, zakloktáme-li k tomu trochu husté smetany a
mícháme na ohni, až vše náležitě zhoustne. Několik kmínů a trochu pepře
dodá těmto houbám s vejci a se smetanou dobré chuti.
časopis Šťastný domov, ročník V číslo 2, rok 1909